I otte kommuners drikkevand blev der fundet for store mængder af giftige stoffer – flere tusind steder skal undersøges

I otte kommuner har drikkevandet haft for høje grænseværdier af PFAS-stoffer. Direktør frygter, at det kun er »toppen af isbjerget«.

I 2021 kom det frem, at PFOS havde spredt sig til en mark i Korsør fra en nærliggende brandskole. Her blev køer fra Korsør Kogræsserforening forgiftet, og børn og voksne, der har spist af kødet, har siden fået målt forhøjede PFOS-værdier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mistænkes for over tid at øge risikoen for blandt andet kræft, hormonforstyrrelser og ufrivillig abort. Flere af dem er forbudte, og Danmark prøver sammen med andre lande at få dem alle bandlyst i EU. Og overskrides grænseværdierne for stofferne i drikkevandet, kan det være sundhedsskadeligt.

Der er tale om den samlede gruppe af fluorholdige stoffer, der går under navnet PFAS, hvoraf det brandhæmmende stof PFOS er det mest omtalte. Det har før været populært at bruge i byggebranchen under produktionen af byggematerialer.

Siden sidste sommer har Styrelsen for Patientsikkerhed fundet overskridelser af grænseværdierne for PFAS i drikkevandet hos otte danske kommuner fordelt på 17 sager – blandt andet i hovedstadskommunerne Dragør, Greve, Høje-Taastrup og Lejre Kommune, samt i Esbjerg, Hedensted, Horsens og Syddjurs Kommune.

Det skriver TV 2.

Men det er måske kun »toppen af isbjerget«, for grænseværdierne for udvalgte PFAS-stoffer i grundvandet blev skærpet 1. januar, siger direktør for Danske Vandværkers direktør, Susan Münster.

Hun mener dermed ikke, at billedet er retvisende.

»Fordi grænseværdierne for PFAS er skærpet siden årsskiftet, er vi nødt til at vente på, at vandværkerne rundt omkring får foretaget de her tests. Og fordi alle vandværker endnu ikke har været igennem et analyseforløb, vil der være et mørketal,« siger hun til TV 2.

Derfor mener hun, at myndighederne nu skal sørge for, at mørketallet kommer frem.

Mangler overblik

Allerede i maj i år viste en kortlægning fra Danske Regioner, der har ansvaret for indsatsen imod jordforurening i Danmark, at der er grund til at undersøge 14.607 steder i Danmark, da de kan være forurenede med PFAS-stoffer.

Men hvor i landet, der er for høje grænseværdier af PFAS i drikkevandet, mangler der stadig et overblik over, og det er først klar i slutningen af 2022, skrev TV 2 tidligere på ugen.

Når et forhøjet niveau af PFAS-stoffer opdages, har kommunerne pligt til at indberette det til Styrelsen for Patientsikkerhed, som efterfølgende har valideret vandprøverne og bedt kommunerne om at bringe det i orden hurtigst muligt, skriver TV 2.

Men nu vil flere blå partier på Christiansborg vide, hvad miljøminister Lea Wermelin (S) kan gøre for at gøre processen hurtigere. Derfor har de kaldt hende i samråd, hvor hun også skal svare på, hvad hun indtil videre har foretaget sig i forbindelse med problemstillingen.

Størstedelen af sagerne hos de otte kommuner er nu lukket, fordi kommunerne enten har fundet andre steder at bore efter vand eller har foretaget færre boringer med forhøjede PFAS-værdier.