Hverken mand eller kvinde – så mange ansøgere om kunststøtte er nonbinære: »Jeg er meget overrasket«

Fremover skal københavnske spillesteder registrere, om deres kunstnere er mænd, kvinder eller nonbinære, når de søger om kunststøtte. Nu viser nye tal, at overraskende mange gør brug af den tredje valgmulighed.

Tidligere har spillesteder som Vega her skullet redegøre for, om deres kunstnere er mænd eller kvinder – nu skal de også oplyse, om de er nonbinære. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du mand, kvinde eller nonbinær? Det skal københavnske musikere fremover oplyse, hvis spillesteder vil ansøge Københavns Kommune om støtte.

Det kunne Berlingske fortælle tirsdag.

Nu er de første tal kommet for, hvor mange der svarer, at de er nonbinære, når der søges støtte.

Og tallene er overraskende, mener Andreas Keil, medlem af Musikudvalget for Socialdemokratiet, der er tilhænger af ordningen. Han har fået de første tal fra forvaltningen.

Indtil videre har man fået 48 ansøgninger, oplyser han. Heraf svarer 16 – eller knap hver tredje – at de hverken identificerer sig som mand eller kvinde, men som nonbinær.

»Tallet er højere, end jeg havde forventet. Jeg er meget overrasket. Det havde jeg ikke set komme,« siger Andreas Keil (S).

Det er et meget højt tal. Kan det være fordi, at kunstnerne tænker, der kan komme en fordel ved at have registreret sig sådan?

»Det håber jeg ikke. Mange er utrygge ved, om det her er et forstadium til kvoter. Der kan jeg bare sige klart og tydeligt, at det er på ingen måde en vej, jeg vil gå.«

Du nævner, at du er overrasket over tallet. Tror du, det er realistisk, eller er noget gået galt?

»Nej, jeg tror ikke, folk snyder. Jeg er overrasket, men jeg tror ikke, at folk snyder.«

Kender du til en eneste kunstner, der er nonbinær?

»Ikke en eneste.«

»En dagsorden, man lister ind ad bagvejen«

Men det er ikke alle, der som Andreas Keil er tilhængere af, at spillesteder skal redegøre for, om kunstnere er nonbinære.

Tidligere har Karina Bergmann, medlem af Kultur- og Fritidsudvalget for De Konservative, over for Berlingske kritiseret tiltaget i skarpe vendinger.

Hun kalder ordningen »en dagsorden, man lister ind ad bagvejen« og »et identitetstyveri«.

»Det her er ikke nødvendigt. Musikudvalget har vel til formål at sikre rammerne for musikken. Jeg kan ikke se, hvad det har med det at gøre, at man skal identificere sig kønsmæssigt. Køn er jo ikke en kompetence i sig selv,« udtalte hun til Berlingske.

Ordningen er indført for støtten i 2022 og 2023. Det er alle de foreløbige ansøgninger om støtte i denne periode, Andreas Keil har fået tal for.