Hundredvis af børn har leget i asbeststøv. Københavns Kommune løb fra løfte om at tage prøver: »Det er et kæmpe tillidsbrud«

Udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj har fået konstateret asbest på legepladsen. Selvom Københavns Kommune forsikrede forældrene om løbende at tage asbestprøver, er der ikke blevet taget én eneste.

Mindst otte institutioner har været tilknyttet den udflytterbørnehave, der har fået konstateret asbest på legepladsen. Billedet her er fra en anden børnehave. Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sandt mareridt er blevet til virkelighed for flere hundrede forældre.

Torsdag aften i sidste uge fik de besked om, at der var fundet asbest på deres børns legeplads ved udflytterbørnehaven Kobbelvænget i Brønshøj. Det skriver TV 2 Lorry.

Det sker i forbindelse med udskiftning af et tag, der ligger lige op af legepladsen.

Arbejdet har stået på siden maj sidste år, og senest har TV 2 Lorry kunnet afsløre, at Københavns Kommune er løbet fra sit løfte til forældrene om at tage asbestprøver.

Selvom Københavns Kommune forsikrede om, at den løbende ville tage asbestprøver, har den ikke taget én eneste. I stedet har kommunen stolet på prøver taget af nedrivningsfirmaet på byggegrunden.

Men hvor alle prøverne fra nedrivningsfirmaet har været negative, viste en uvildig undersøgelse foretaget af hovedentreprenøren i sidste uge, at der var fund af asbest i hele fem ud af seks prøver.

»Jeg bliver sur«

Mindst otte institutioner har været tilknyttet udflytterbørnehaven, og forælderen Inna Helbæk Aurorealis, hvis datter har leget på legepladsen, er stærkt utilfreds med Københavns Kommunes håndtering.

»Jeg bliver sur. De har lovet det, og de har lovet at taget de prøver for at passe på vores børn. Det har de skrevet i et brev, der er underskrevet af to direktører. Alligevel bliver det ikke gjort. Det er et kæmpe tillidsbrud,« siger hun til TV 2 Lorry.

Asbest er et stærkt sundhedsskadeligt mineral, der tidligere har været anvendt i byggematerialer og isolering, og som siden 1970erne har været ulovligt at bruge i Danmark.

Det skyldes, at der er stor risiko for at få den kroniske lungesygdom asbestose samt en række kræftformer, hvis man bliver udsat for asbeststøvet.

Københavns Kommune beklager og fortæller, at kommunen fremover vil bruge et uvildigt firma til at tage prøverne.

»Vi skulle have været mere præcise i forhold til, hvem der udfører prøverne. Det er helt klart en fejl og vi beklager, at det ikke er sket efter den fremgangsmåde, som er beskrevet i nyhedsbrevet til forældrene i maj,« lyder det fra Økonomiforvaltningen i et skriftligt svar til TV 2 Lorry.