Hovedstadens borgere får klar besked midt i energikrisen: Vent!

Den buldrende energikrise får forsyningsselskabet HOFOR til at komme med en opfordring til alle byens borgere.

Du hjælper både HOFOR, dig selv og alle andre borgere, hvis du følger forsyningsselskabets opfordring, lyder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du er bosat i hovedstadsområdet, er du med stor sandsynlighed én af dem, der kan varme hjemmet op med fjernvarme.

Men selvom du dermed bruger både en af de mest miljørigtige og billigste løsninger, har hovedstadens forsyningsselskab HOFOR alligevel en klar opfordring til dig:

Vent!

Vent så længe, du kan, med at tænde og skrue op for radiatoren eller gulvvarmen. Det er både godt for den samlede pulje af energi og for din varmeregning, lyder budskabet.

HOFOR – og dermed alle byens borgere – er nemlig bedst rustet til den forestående vinter, hvis alle bruger »så lidt energi som muligt,« lyder det fra selskabet i en pressemeddelelse – også selvom de er »godt rustet« til at varme boligerne op.

»Vi er nødt til at tage de varme sokker og tæpper frem og prøve at vente med at tænde for varmen, til indetemperaturen falder til under 19 grader,« siger Henrik Plougmann Olsen, administrerende direktør i HOFOR.

De 19 grader er den rumtemperatur, som er blevet indført i statslige bygninger som følge af energikrisen – og som selskabet nu opfordrer private boliger til at forsøge at følge efter.

At sænke rumtemperaturen med bare en enkelt grad, betyder ifølge selskabet, at du sparer fem procent på varmeregningen. For at undgå, at skimmelsvamp nemmere kan vokse, er det dog vigtigt, at du minimum opvarmer din bolig med 18 grader.

Nye priser – og gode, »nemme« råd

Varme tøj og tæpper er ikke det eneste, der kan få din økonomi bedre gennem vinteren.

Der er en lang række andre råd, som ifølge HOFOR betyder, at du nemt kan spare på regningen, uanset om du bor i hus eller lejlighed.

De involverer blandt andet at rykke dine møbler og at følge mere tekniske råd som at kigge efter bestemte lyde – du kan læse rådene her.

Mens du kan kigge rundt i din bolig for spare på energien, er HOFOR ved at analysere fjernvarmepriserne for næste år, siger Henrik Plougmann Olsen i pressemeddelelsen – men det er endnu svært at blive konkret:

»Energimarkedet er fortsat meget uforudsigeligt, og en række EU-indgreb kan få en betydning, vi ikke kender endnu. Men vi arbejder hårdt på at kunne beskytte vores fjernvarmekunder så godt som muligt, midt i at alle andre priser stiger.«

Priserne bliver som regel meldt ud i december