Højhuset er i nedstyrtningsfare – alligevel udskød de nedrivningen: Nu revner betonen langt hurtigere end forventet

I over 30 år har boligselskabet vidst, at den 16 etager høje betonbygning på Amager var i nedstyrtningsfare. Så sent som i maj besluttede de alligevel at udskyde nedrivningen. Nu viser en gennemgang af konstruktionen, at den plan »måske« skal fremrykkes.

Det har længe været planen, at højhuset på Peder Lykkes vej skulle rives ned. Men det ser ud til, at det kommer til at stå flere år endnu. Fold sammen
Læs mere
Foto: Google Streetview
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Amagers første højhus er i fare for at styrte ned.

Det har de vidst i over 30 år.

Så sent som i maj besluttede bygningens administrator alligevel at udskyde nedrivningen, men nu viser en gennemgang af konstruktionen, at betonen revner langt hurtigere end forventet.

Derfor kommer håndværkere nu den 16 etager høje betonbygning på Peder Lykkes Vej 61 – og de i alt 240 boligers beboere – til undsætning. I en mail til mediet AmagerLIV skriver boligselskabet Domea, at håndværkerne hen over sommeren er nødt til at understøtte særlige områder.

»Der har i mange år været gennemført faste byggetekniske eftersyn af rådgivende ingeniørfirmaer. Det, vi kan se nu, er, at nedbrydningen af særligt husets svalegange går hurtigere end tidligere,« oplyser Uffe Andreasen, regionsdirektør i Domea, til mediet.

Allerede i 1988 pegede en betonrapport på, at nogle af betonelementerne var i så dårlig stand, at de burde udskiftes, og i 2014 fastslog Teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune, at der reelt var fare for, at altanerne kunne styrte ned.

Da det økonomisk ikke kan betale sig at renovere bygningen, blev det derfor besluttet at rive den ned.

Når det ikke er sket endnu, handler det ifølge Domea om, at nedrivningen »ikke er helt ukompliceret«. Beboerne skal nemlig genhuses, og højhuset er bygget sammen med et af kommunens plejecentre, forklarede boligselskabets kommunikationschef i mediet Ingeniøren i maj.

Selvom nedrivningen på ottende år har ladet vente på sig, betyder den nye gennemgang, at den nuværende nedrivningsplan i 2025 »måske« skal fremrykkes.

Til AmagerLIV oplyser regionsdirektør Uffe Andreasen, at Domea i den kommende tid vil rådføre sig med eksperter og med Københavns Kommune. Det vigtigste er, understreger han, at de går med »livrem og seler«.