Historisk dyrt at købe lejlighed i København

Ejerlejligheder koster nu en rekordhøj del af københavnerens indkomst, viser tal fra Realkredit Danmark. Ekspert råder førstegangskøbere til at overveje at leje, indtil stigningerne har lagt sig.

Den såkaldte boligbyrde er nu 62 procent højere end det historiske gennemsnit, viser nye beregninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Svold/Arkivfoto
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markante rentestigninger og skyhøje priser betyder, at det på blot få måneder er blevet rekorddyrt at købe og eje en lejlighed i København.

Således er boligbyrden nu 62 procent højere end det historiske gennemsnit.

Det viser en aktuel beregning fra Realkredit Danmark ifølge Politiken.

Boligbyrden er et udtryk for omkostningerne i form af renteudgifter og boligskatter i forhold til den disponible indkomst.

Ved udgangen af 2021 lå boligbyrden for en lejlighed i København 24 procent over det historiske gennemsnittet mod nu 62 procent.

De rekordhøje udgifter gør det især svært for førstegangskøbere at komme ind på markedet, og derfor opfordrer Curt Liliegreen, direktør i det uafhængige Videncenter for Boligøkonomi, til at vente lidt.

»Vi er i en speciel situation med stor usikkerhed lige nu, hvor det giver mening at vente et års tid med at købe lejlighed i København, hvis man kan,« siger Curt Liliegreen til Politiken.

Venter man et år med at købe, kan man være heldig, at nye skatter har lagt en dæmper på prisstigningerne, vurderer han.

Berlingske har tidligere beskrevet, at prisen på ejerlejligheder ifølge Skatteministeriet vil blive ramt af de kommende boligskatter.

Det sker, når boligejerne om halvandet år stifter bekendtskab med nye boligskatter på baggrund af nye og forventelig mere realistiske ejendomsvurderinger.