Her er Københavns helt store stemmesluger: »Det går jo virkelig ikke«

Partier vil have sofavælgere ned til stemmeurnen i morgen, hvor blandt andre københavnerne skal sætte deres kryds til både kommunal- og regionalvalg.

 
Der er kommunalvalg tirsdag den 16. november. I denne video kan du blive klogere på, hvordan din stemme kan havne hos et andet parti, end det, du har stemt på. Grafik: Kristian Stauning og Maria Thykjær Jespersen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved kommunalvalget i København i 2017 var det velkendte navne som tidligere overborgmester Frank Jensen (S) og nuværende teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), der fik flest personlige stemmer.

Blandt partierne skovlede Socialdemokratiet og Enhedslisten også flest stemmer ind, men de to store partier måtte se sig slået af en mere blød karakter.

Hele 38,1 procent af vælgerne i Københavns Kommune undlod nemlig at gøre brug af deres stemme ved valget i 2017, og de kan derfor karakteriseres som sofavælgere eller sofademokrater, om man vil.

Københavns Kommune var dermed kommunen med den næstlaveste valgdeltagelse på landsplan – kun i Ishøj Kommune stod det dårligere til – og det vil blandt andre Socialdemokratiet og Venstre i København gerne undgå denne gang:

»Alt for mange bliver hjemme. Ved sidste valg stemte kun 61,9 procent i Københavns Kommune. Så det største parti er i virkeligheden sofaen. Og det går jo virkelig ikke,« siger Jonas Bjørn Jensen, politisk ordfører for Socialdemokratiet i København.

Mandag eftermiddag mødte Jonas Bjørn Jensen og beskæftigelsesborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) derfor vælgerne på Østerport Station med neutralt valgmateriale, der udelukkende bar budskabet om at stemme, uanset hvor du planlægger at sætte dit kryds:

»Fordi der er én ting, der er vigtigere end os og vores partier. Det er demokratiet. Og det halter med valgdeltagelsen i København,« mener Jonas Bjørn Jensen.

Berlingskes dækning på valgaftenen

Særlige tiltag

Men én ting er, at flere kommuner gentagne gange oplever problemer med lav valgdeltagelse. En anden ting er, at valget til kommunerne og regionerne denne gang falder, samtidig med at coronaepidemien er begyndt at blusse op igen.

Kommunernes Landsforening (KL) oplyser imidlertid, at kommunerne vil gøre deres for, at vælgere landet over kan stemme trygt uden at blive smittet med coronavirus.

Der bliver blandt andet sikret adgang til håndsprit og mundbind, ekstra afstand og ordentlig udluftning.

Der vil også være særlige tiltag, så man kan stemme, selvom man for eksempel er smittet med corona eller har manglende førlighed. Der er forskelle mellem de enkelte valgsteder, men det kan for eksempel ske i telte eller fra egen bil, oplyser KL.

Man kan også medbringe sin egen kuglepen, hvis man er mest tryg ved det. Hvis du vil læse mere om retningslinjerne ved stemmeurnerne, kan du læse mere her.

Valgstederne har åbent tirsdag 16. november 2021 i tidsrummet kl. 08-20, og det fremgår af dit valgkort, hvor du skal stemme.