Han er døbt »Latexmanden« og har siden 2019 skabt utryghed i nordsjællandsk skov

En blottende mand i latextøj har huseret i Tisvilde Hegn i Nordsjælland i flere år. Berlingske er taget til Tisvilde Hegn, og vi taler også med Danmarks førende profileringsekspert om Latexmanden.

I flere år har en mand i latextøj besøgt Tisvilde Hegn, hvor han overrasker skovens gæster. Ekspert i profilering kalder sagen »interessant«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grenene knækker under fødderne og er den eneste lyd i den store skov, hvor høje, tynde træer står tæt.

Det er lige her, at han er blevet set flere gange – Tisvilde Hegn i Nordsjælland.

Henvendelser og anmeldelser om den såkaldte Latexmand er tikket ind hos Nordsjællands Politi siden december 2019 og fortsætter med at komme. I alt har politiet modtaget 17 henvendelser fra borgere, som er stødt på manden i skoven. Observationerne strækker sig tilbage til 2016.

Berlingske har fået aktindsigt i anmeldelserne om Latexmanden, og de fortæller historien om en mand ofte iklædt mørkt latextøj, maske og regnhat, der til tider har blottet sig, men ofte ligger stille i skovbunden, bundet på hænder og fødder.

Utryghed i skoven

Tisvilde Hegn er en af Danmarks største skove og strækker sig næsten hele vejen fra Arresø til Kattegat. Kommer man et stykke ind i skoven, er der helt mennesketomt, men mod parkeringspladsen ved Asserbo Slotsruin kommer et par hundeluftere gående.

De har begge hørt om Latexmanden og benytter jævnligt området. Dog er de aldrig selv stødt på manden og føler heller ikke, at området skulle være utrygt af den grund.

Heller ikke på parkeringspladsen tæt ved Tibirke Kirke er der utryghed at spore. En gruppe mountainbikere er ved at pakke sammen efter en cykeltur i skoven. De har aldrig hørt om Latexmanden. Et par meter væk står en anden gruppe, der også er ved at pakke mountainbikecyklerne sammen. De har hørt om Latexmanden og cykler jævnligt i området. De er dog hverken selv utrygge eller har hørt om, at nogen skulle være det.

Dog har Nordsjællands Politi tidligere været ude at sige, at manden udviser en utryghedsskabende adfærd.

Og netop sådan karakteriserer Charlotte Kappel, der er Danmarks førende ekspert i profilering ham også. Charlotte Kappel har en kandidatgrad i psykologi og en ph.d. i retspsykologi fra Liverpool Universitet. Hun har kigget henvendelserne om Latexmanden igennem.

»Jeg synes, det er en interessant sag. Vi har ikke nogen direkte fysiske overgreb, men det er en sag, hvor folk føler sig dårligt tilpas. Manden udviser en meget anderledes adfærd end det, vi er vant til at opleve. Hvis man møder ham ude i skoven, så ved vi jo rent faktisk ikke, hvad han kan gøre,« siger hun.

Charlotte Kappel har længe arbejdet med profilering af gerningspersoner. På baggrund af sin egen profileringsdatabase benytter hun forskning til at danne sig et billede af, hvilken profil en gerningsperson har. På den måde taler hun ikke ud fra teorier, men fra undersøgelser, der er lavet i verden.

Han må kende området

Det første, som Charlotte Kappel gør, er at lave en geografisk profil, der med cirka 80 procents sandsynlighed kan forudsige, hvilket område gerningspersonen kommer fra. Dog har det ikke været muligt at skaffe de præcise koordinater for, hvor Latexmanden har slået til, hvilket har gjort en geografisk profil svært. Alligevel mener hun på baggrund af tidligere forskning at kunne give et bud på, hvor manden er fra.

Det er i skoven Tisvilde Hegn, hvor Latexmanden ofte slår til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathilde Marie Lange.

»Ved de fleste former for uhensigtsmæssig adfærd eller kriminalitet, så ved vi, at gerningspersonerne sjældent rejser særlig langt. De fleste holder sig inden for en radius af to-fem kilometer fra, hvor de bor eller har base. Når jeg laver den her profilering, ser jeg, om der for eksempel er det, som jeg kalder døde zoner. Det kan være motorveje, vandområder eller store grønne områder, hvor der ikke bor nogen, som netop tilfældet er i Tisvilde Hegn. Det vil sige, at han er vant til at komme derude. Han triller ikke bare tilfældigvis derhen og tænker at begå noget derude. Han kender området.«

»Han er sikker på, hvem der kommer, og hvor mange mennesker der render rundt derude. Han ved godt, hvilke steder han skal holde til, og hvor der er sandsynlighed for, at folk skal se ham. Men det ville ikke være det samme for ham, hvis der pludselig kom ti mennesker i en flok,« siger Charlotte Kappel.

Også Latexmandens angivelige tilknytning til området er medvirkende til, at han nok endnu ikke er opdaget.

»Han er formentlig klar over, at han med høj sikkerhed kan parkere sin bil, uden at nogen opdager det. Han ved, hvor han kan parkere sin bil, hvor der sjældent er andre, så den kan stå, uden nogen opdager den. Jeg tænker umiddelbart, at han har klædt sig i det meste hjemmefra og går ud i bilen og kører afsted og tager masken på, når han er klar,« siger Charlotte Kappel.

Politiet har ikke ønsket at stille op til et interview, men har skrevet en e-mail til Berlingske:

»Nordsjællands Politi har en formodning om, at der kan være tale om samme person, som flere gange er blevet anmeldt for at være iført latex-lignende tøj. Ud over en enkelt gang at have haft en blufærdighedskrænkende adfærd har manden ikke umiddelbart gjort nogen noget. Nordsjællands Politi vil dog gerne i kontakt med manden for at gøre ham opmærksom på, at hans adfærd kan virke utryghedsskabende.«

En sølle sjæl

Udover at Latexmanden mest er kendt for sin påklædning, ser Charlotte Kappel også andre mønstre i mandens adfærd. Det drejer sig blandt andet om, at det tit er det samme, han gør, samt at han bruger reb og strips til at binde sig selv. Og det siger meget om, hvilken type manden kan siges at være:

»Det er netop den her beklædning og de her reb og strips, der lader til at være gennemgående. Han har også haft sexlegetøj med et par gange, men det har nok været mere eksperimenterende. De her ting tyder på det her lidt fetichagtige, som ofte kan være en erstatning for et sexliv. Han kan være en, der har ekstremt svært ved at komme tæt på det modsatte køn og andre mennesker generelt. Men han har også brug for folk. Dog kun en anelse, da de ikke skal ødelægge fantasien ved at bringe realiteten ind i det, når han ligger i skoven.«

Tisvilde Hegn er Danmarks femte største skov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathilde Marie Lange.

Ifølge Charlotte Kappel siger det meste forskning, at den type gerningsperson, som Latexmanden er, ofte har haft en svær opvækst, der er fulgt med ham i voksenlivet:

»Generelt vil man være blevet udsat for fysiske overgreb – ikke nødvendigvis af seksuel karakter, men blevet banket eller noget andet. Han har hele tiden haft nogle problematikker gennem skolen og har ikke kunnet finde sig til rette, hverken med lærere eller klassekammerater. Meget siger også, at man typisk vil have et misbrugsproblem. Han er heller ikke særlig godt uddannet, og så har han sandsynligvis været i kontakt med det psykiatriske system. Det er tit en lidt sølle sjæl.«

Hvorfor tror du, at han gør det?

»Jeg tror faktisk, at hans adfærd har meget lidt med sex at gøre, men er en måde at erstatte sex. Men han har brug for få den her opmærksomhed.«

»Det tyder også på, at han arbejder med et vist niveau af forberedelse. Det er ikke noget, han bare lige gør. Der kommer nok langsomt et behov snigende fra gang til gang, hvor han får det her behov for at gøre det igen. Men når han gør det her, så er det, fordi han har et behov, så jeg tror ikke, han stopper. Han vil nok blive ved med det her,« siger Charlotte Kappel.

Baseret på forskningen er hun ret overbevist om, at man ikke skal være nervøs for, at manden kan gå længere end blot at vise sig frem i latextøjet.

»Der er mange af dem, der laver den her form for adfærd, som aldrig går videre. Kun få procent går videre. Mange undersøgelser siger, at det gælder for de fleste. Så sandsynligheden er meget lille,« siger hun.

Alligevel mener hun, at man omgående skal ringe til politiet, hvis man ser ham, så de kan få en snak med ham, da det aldrig er sikkert, at han ikke kan gå videre og på længere sigt tage sin adfærd til det næste skridt.