Hård debat i borgmesterduellen om Frederiksberg: »Jeg sidder ikke på mit kontor med et eller andet besynderligt« … »Det virker ellers sådan«

Emner som boliger, klima og kultur satte stød til stemningen, da Berlingske havde inviteret de fire bejlere til borgmesterposten på Frederiksberg til valgdebat.

 
Valgdebat hos Berlingske med borgmesterkandidaterne på Frederiksberg Simon Aggesen (K), Michael Vindfeldt (S), Jan E Jørgensen (V) og Lone Loklindt (R). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ind imellem var stemningen jovial. Og man kunne næsten foranlediges til at tro, at man sad og overværede fire gode venner stikke til hinanden i et talkshow på tv.

Men som elektriske stød blev stemningen flere gange spids, intens, kontant og afslørede, at de fire har meget på spil, når borgerne på Frederiksberg går i stemmeboksen på tirsdag.

For det var tydeligt, at de fire borgmesterkandidater Simon Aggesen (K), Michael Vindfeldt (S), Lone Loklindt (R) og Jan E Jørgensen (V) kender hinanden særdeles godt, da Berlingske afholdt valgdebat torsdag aften.

Omvendt forpassede deltagerne ikke en åbning for at sætte et angreb ind.

Og mens de kunne blive enige om, at de i fællesskab havde gjort meget godt for Frederiksberg, så forsvandt rosende gloser, smilerynker og varme i stemmerne flere gange undervejs. Ikke mindst da aftenens ordstyrer, Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard, trak emnet boliger ud af ærmet.

Den ene havde stemt for dette, men sagde hint. Den anden havde en politik, der ikke var realistisk, og den tredje var slet ikke ambitiøs nok, måtte man forstå.

Og da samtalen faldt på de almene boliger, røg nuværende borgmester Simon Aggesen (K) og førsteudfordrer Michael Vindfeldt (S) verbalt i totterne på hinanden.

»Frederiksberg er en by, hvor kun 27 procent bor i ejerboliger. Langt over 60 procent bor til leje. Den gennemsnitlige husleje i en bolig på Frederiksberg er 950 kroner per kvadratmeter. Så vi har en stor boligmasse i dag, som er relativt billige boliger. Vi har overhovedet ikke pladsen til at ændre nævneværdigt ved det ved at bygge almene boliger. Det er at stikke borgerne blår i øjnene,« sagde Simon Aggesen (K).

»Almene boliger er den eneste måde, man kan sikre, at lejen ikke stiger. Simons regnearkstal, excelark og gennemsnit mig her og gennemsnit mig der, det er meget fint,« sagde Michael Vindfeldt.

»Det er jo fakta. Jeg sidder ikke på mit kontor med et eller andet besynderligt,« sagde Simon Aggesen.

»Det virker ellers sådan,« svarede Michael Vindfeldt en hovedrystende Simon Aggesen.

Artiklen fortsætter efter fotografiet.

Berlingskes chefredaktør Mette Østergaard guidede borgmesterkandidaterne ved kommunalvalget på Frederiksberg gennem debatten torsdag aften. I debatpanelet er det fra venstre borgmester Simon Aggesen (K), Michael Vindfeldt (S), Jan E. Jørgensen (V), og Lone Loklindt (R). Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

En fjendes fjende er en ven

Men når stemningen var mest anspændt, så var der også noget, der kunne få de fire borgmesterkandidater til at rykke sammen i bussen: København.

For der virkede i det mindste til at være enighed om, at det er godt, at Frederiksberg ikke er som København.

Michael Vindfeldt (S) gik endda så langt som til at kritisere sine egne partikollegers parkeringspolitik i København.

»Der er godt nok forskel på Socialdemokratiet på Frederiksberg og i København. I København går man til valg på at nedlægge hver tredje parkeringsplads. Det gør vi bestemt ikke,« sagde han og fortsatte:

»Når man har en belægning på mere end 100 procent, eksempelvis på Østerbro, synes jeg, det er vildt nok, at man vil nedlægge parkeringspladser.«

Samtidig var der stor enighed blandt kandidaterne om, at Københavns parkeringsproblemer ikke skal skvulpe over bygrænsen og gå ud over Frederiksberg.

»Det var også derfor, vi indførte parkeringslicens. Det var, fordi vi kunne se, mange parkerede på Frederiksberg, fordi det var gratis. Dem, der kommer ude fra, skal altså betale. De kan ikke bare holde her dagen lang gratis,« sagde Jan E Jørgensen (V).

Artiklen fortsætter efter fotografiet.

Undervejs fik paneldeltagerne også skarpe spørgsmål og input fra aftenens publikum – og det var ikke hver gang, at mikrofonen nåede frem først. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Der var dog et område, hvor København har været foran Frederiksberg, mente Jan E. Jørgensen med klar henvisning til kulturområdet.

»På Frederiksberg i midten af 1980erne – der skete ikke ret meget. Sådan var det ikke i København, der skete masser af ting. Der var gang i den,« sagde han.

Men det var Simon Aggesen ikke enig i, og det fik kort efter Jan E Jørgensen til at gå til angreb igen.

»Der skete ingenting på Frederiksberg dengang, og når der sker noget i dag, er det ikke din skyld, Simon,« svarede Jan E Jørgensen.

Mens de var i infight, lagde De Radikales borgmesterkandidat, Lone Loklindt, vægt på, at kulturen bør fylde mere på Frederiksberg.

»Dels for at det skal nå ud til nogle af dem, der ikke naturligt finder vej til kulturen, men jo også for alle de mennesker, der har så meget at give – vi har masser af kunstnere og folk, der arbejder i kulturlivet. Det er sært, at vi ikke bruger flere penge. Vores honorarstøtte slår slet ikke til til de ansøgninger, der er,« sagde hun.

Adam og Eva var konservative

Undervejs i debatten var der flere gange plads til humoristiske bemærkninger, og sågar en alternativ nyfortolkning af skabelsesberetningen.

»Jeg kunne godt tænke mig at løfte blikket en gang og gå helt tilbage til Adam og Eva og vores kommuneplan – ikke helt Adam og Eva måske,« sagde Simon Aggesen.

»Det tager lang tid,« afbrød Michael Vindfeldt fra Socialdemokratiet.

»De blev født på Frederiksberg,« tilføjede Jan E. Jørgensen.

»Og de var konservative,« afsluttede Michael Vindfeldt til stor morskab for publikummet.

Men ligesom de anspændte situationer blev afløst af løsslupne momenter, så blev de igen skarpt efterfulgt af heftig debat. Ikke mindst, da snakken faldt på klima.

Alle har råd til en elbil

Her lagde den radikale spidskandidat Lone Loklindt ikke skjul på, at det efter hendes mening ikke kan tilskrives det konservative styre, at der er kommet »flere grønne boller på suppen« på Frederiksberg. Men at det i langt højere grad skyldes »den grønne koalition« med reference til blandt andet hendes eget parti og Socialdemokratiet.

»Et sted at starte er at indregne en CO2-afgift i vores budgetter, så vi reelt tager nogle beslutninger, der afspejler, hvor hårdt det belaster klimaet. Der er grund til, at vi træffer beslutninger med åbne øjne. Det har vi ikke gjort indtil nu, for det er ret besværligt at gennemskue, om det er den ene eller den anden model, der giver den største belastning,« sagde hun og fortsatte:

»For eksempel sådan noget som at bygge i træ har vi ikke dyrket særligt meget. Vi har stadigvæk næsten 2.000 brændeovne, der giver partikelforurening. Og vi har besluttet, vi skal købe grønt ind, men det bliver ikke udført i virkeligheden.«

Artiklen fortsætter efter fotografiet.

Aftenens debat fandt sted på toppen af Berlingske i Pilestræde, hvor både paneldeltagere og øvrige deltagere havde krydset kommunegrænsen til København for at være med. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Men de øvrige debattører blandede sig også i den grønne samtale, hvor Simon Aggesen blandt andet talte for ambitionen om, at Frederiksberg skal være »Danmarks elbilby nummer 1«. I den forbindelse kunne Jan E. Jørgensen berette, at han selv lige har købt en elbil. Og efter lidt hurtig hovedregning med priser og afgifter konstaterede han:

»Der er ikke nogen, der skal sige, at de ikke har råd til en elbil.«

Aftenen endte med, at kandidaterne i fællesskab spekulerede i valgresultater og konstitueringer – og efter godt halvanden times ordveksling var det hele forbi.