Glem New York, Paris og London: København gør comeback på prominent liste efter corona

På en ny liste fra The Economist ligger København nu i toppen sammen med store gengangere – og hopper 13 pladser fra sidste års placering efter coronapandemien.

Folk i solen på Islands Brygge i København. DMI har varslet landsdækkende hedebølge fra torsdag og hen over weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nummer 1 i livskvalitet – og nu nummer to på listen over verdens bedste byer at leve i.

København er efter et enkelt coronaår igen at finde i top-ti fra den prominente liste fra The Economist, der hvert år rangerer verdens bedste og værste byer at bo i på en række parametre.

Blandt andet måler de byers livskvalitet på stabilitet – der her betyder kriminalitetsrate og »uro« –  uddannelse, infrastruktur, som hovedstaden i år har fået højest mulige point i, og dermed sikret sig en andenplads.

Både i 2018 og 2019 lå København i top-ti som nummer ni, men på 2021-listen var byen røget ned på en 15.-plads efter at have været præget af nedlukninger som følge af coronapandemien – en faktor, som havde indflydelse på landenes placering og især ramte de europæiske storbyer.

Men nu er København atter tilbage på listen med en langt højere placering end årene før. Dog bliver hovedstaden stadig overgået af Wien, der har været nummer et på listen i både 2018 og 2019.

Sidste år var det Auckland i New Zealand, der toppede listen, og generelt klarede både New Zealand og Australien sig godt med fem placering er tilsammen i top-ti. I begge lande var der langt færre restriktioner under coronapandemien, fordi de to lande i høj grad formåede at isolere sig fra resten af verden og isolere smitten.

Rangeringen bliver vurderet ud fra 30 kvalitative og kvantitative faktorer på tværs af de fem kategorier stabilitet, sundhed, kultur og miljø, uddannelse og infrastruktur.

Og ligesom i København har infrastruktur og stabilitet været med til at gøre udslaget for, at Wien har fået førstepladsen, ligesom det for den østrigske hovedstad også har skyldtes høje point for sundhedsvæsenet og kulturelle oplevelser. Det skriver det amerikanske magasin Fortune.

I den modsatte ende af listen ligger Tripoli i Libyen, Lagos i Nigeria og Damaskus i Syrien.