»Fuldstændig grotesk larm« fra byggeri på Frederiksberg rammer børn og pædagoger i vuggestue: »Jeg fik kraftig hjertebanken helt automatisk«

Larm fra byggeri på Frederiksberg får forældre og personale i en vuggestue til at råbe op. De fortæller, at det både har konsekvenser for børn og ikke mindst for medarbejderne. Borgmester Simon Aggesen (K) beklager manglende kommunikation.

Her sidder KVL's Børnehus' leder, Mette Munk Hansen, med to børn fra vuggestuen. En af de små har høreværn på som følge af larmen fra byggeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Kan I høre, hvad jeg siger? Jeg kan ikke høre, hvad jeg selv tænker.«

Sådan indleder frederiksbergeren og familiefaren Adam Vilmar en Facebook-video, som har fået stor opmærksomhed blandt politikere og borgere på ganske kort tid.

Årsagen er den, at Frederiksberg Kommune er i gang med at bygge et nyt bycampus i området mellem Rolighedsvej og Åboulevard. Kommunens entreprenør skal i den forbindelse banke såkaldte spunsjern i jorden, og ifølge Adam Wilmar udløser det en række voldsomme stød og en »fuldstændig grotesk støj«.

Problemet bliver ikke mindre af, at byggeriet finder sted ved siden af vuggestuen KVL’s Børnehus. Kun en cykelsti adskiller byggeriet og vuggestuen. Adam Vilmars datter bliver passet i institutionen, og larmen og rystelserne får ham til at frygte for datterens sundhed:

»Jeg er selv læge, men det behøver man ikke at være for at være bekymret rent sundhedsfagligt. Jeg kunne mærke stødene i min krop, da jeg besøgte institutionen forleden, så det må børnene og pædagogerne også kunne,« siger han til Berlingske og tilføjer:

»Jeg fik kraftig hjertebanken helt automatisk. Man kan simpelthen ikke holde ud at være der.«

Alarmberedskab

Noget tyder på, at Adam Vilmars bekymring er berettiget. Vuggestuen afholdt fredag middag et krisemøde, hvor den tilspidsede situation for både børn og pædagoger blev vendt. Kort forinden havde borgmester Simon Aggesen (K) besøgt stedet.

Larmen har indtil videre medført, at en medarbejder har sygemeldt sig, ligesom enkelte børn er blevet udstyret med høreværn, før forældrene har sendt dem i vuggestue om morgenen de seneste to uger:

»Hvis man gerne vil have en fornemmelse af støjen, så skal man stille sig ud på cykelstien på mandag og høre, hvordan støjen er. Det har været ud over alle grænser. Hele huset har rystet, og det samme har mit skrivebord, når jeg har siddet ved det,« fortæller vuggestuens leder, Mette Munk Hansen.

Hun fortæller, at larmen fra byggeriet har påvirket børnenes humør:

»Det er små børn, så de udtrykker ikke særligt præcist, hvordan de har det. Men der har været nogle enkelte børn, som har været bange og kede af det. Nogle forældre har også fortalt, at deres børn har været trætte og urolige, når de kom hjem fra vuggestuen. Personalet siger, at børnene er begyndt at reagere mere. De græder mere også over små ting, som de plejer at klare.«

Konsekvenserne er også tydelige for vuggestuens medarbejdere, fortæller Mette Munk Hansen:

»Personalet har haft stresslignende reaktioner. Medarbejderne er i alarmberedskab, og de sover elendigt og mangler ganske enkelt lysten til at komme på arbejde. Det er en generel belastning.«

»Tingene står og klirrer«

Flere politikere fra Frederiksberg har besøgt vuggestuen de seneste dage for at blive klogere på, hvordan larmen har påvirket pædagogerne og børnene. En af de politikere, der har været på besøg, er 2. viceborgmester Michael Vindfeldt (S). Han mener, at situationen er uholdbar:

»Da jeg kommer derind, kan jeg se, at nogle børn render rundt med høreværn. Jeg møder dybt påvirkede ansatte, der siger, at de ikke kan lade børnene sove udenfor i deres barnevogne på grund af larmen. Tingene står og klirrer indenfor. Flere forældre hentede også deres børn tidligere end normalt, fordi de ikke vil udsætte dem for larmen,« siger politikeren efter sit besøg.

Michael Vindfeldt oplyser, at han sammen med Jan E. Jørgensen (V) har bedt forvaltningen om at kigge på sagen med det samme.

Han understreger desuden, at borgere i Frederiksberg Kommune skal kunne tolerere larm i forbindelse med byggeri:

»Men som kommune har vi en pligt til at gribe ind, hvis noget er decideret sundhedsskadeligt,« siger Michael Vindfeldt.

Kritiserer kommunen

Institutionens leder, Mette Munk Hansen, fortæller, at den voldsomme larm har stået på i 14 dage. Den nåede imidlertid sit højdepunkt mandag og tirsdag i denne uge. Entreprenøren havde forud for disse dage varslet institutionen om en voldsom larm. På den baggrund så ledelsen sig nødsaget til at lukke institutionen de pågældende dage.

Når man huser en vuggestue i en storby, må man så ikke også affinde sig med, at der er larm?

»Jo, men vi vil gerne varsles i bedre tid, når larmen bliver så høj, at den er sundhedsskadelig. For så havde vi haft bedre tid til at varsle forældre i god tid og eventuelt have fundet en anden løsning. For jeg har skullet varsle forældre fra dag til dag, efter at jeg har snakket med folkene fra byggepladsen. Det er uholdbart, for forældrene har heller ikke haft tid til at reagere, og de vil også gerne passe på deres børn,« siger Mette Munk Hansen.

Hun retter altså ikke sin kritik mod bygherren, da bygherren har fået lov af Frederiksberg Kommune til at støje mere, end hvad der er tilladt. Det bekræfter Frederiksberg Kommune over for Berlingske, men forklarer, at det har været en forudsætning for at gennemføre arbejdet.

Mette Munk Hansen mener, at Frederiksberg Kommune skulle have sikret sig, at der blev kommunikeret tidligere til vuggestuen om støjen fra byggeriet.

Adam Wilmar, hvis barn bliver passet i vuggestuen, undrer sig også over kommunens håndtering af sagen:

»Det undrer mig meget, at der ikke er fundet et andet sted, hvor børnene kan være, mens det larmer så meget. Det er logik for burhøns, at det ville blive uholdbart,« siger han.

Mette Munk Hansen ved ikke, om Frederiksberg Kommune er forpligtet til at genhuse vuggestuen, mens larmen står på. Hun ved imidlertid, at den kommer til at fortsætte ind i næste uge.

»Jeg er spændt på, hvor mange sygemeldinger jeg har på mandag.«

Borgmester beklager

Berlingske har foreholdt borgmester Simon Aggesen (K) sagen, og han ærgrer sig over personalets beretninger:

»Det er en uholdbar situation, og både som borgmester og far kan jeg forestille mig, at det hverken er en særlig behagelig situation for børnene eller de ansatte. Derfor arbejder vi på at finde en tilfredsstillende løsning hurtigt.«

Vuggestuen føler sig ikke tilstrækkeligt informeret om, at byggeriet ville larme. Hvad er din oplevelse?

»Jeg skal være den første til at beklage. Det er vores opgave at sikre, at der er en ordentlig kommunikation med naboerne og de institutioner, der er i nærheden. Derfor følger jeg sagen tæt og sikrer mig, at der sker en tydelig forventningsafstemning om støjniveauet i fremtiden, og en afklaring af, hvordan vi sikrer, at generne bliver minimeret,« siger han og fortsætter:

»Min oplevelse er, at vi som kommune ikke i tilstrækkelig grad har tænkt på den særlige situation, som daginstitutionen står i. De er der i de timer, hvor vi andre er på arbejde, og de har behov for, at børnene kan sove trygt og roligt. Så derfor havde jeg behov for at besøge institutionerne, så jeg kan følge sagen helt tæt.«

Han kommer desuden med et bud på, hvorfor kommunikationen ikke har været tilstrækkelig:

»Der er tale om en privat daginstitution, og derfor har kommunikationskanalerne nok ikke været så tydelige, som hvis det havde været en kommunal institution. Men det ændrer ikke ved, at det er vores ansvar.«

Simon Aggesen (K) siger, at Frederiksberg Kommune er i dialog med vuggestuen om, hvordan larmen kan minimeres for børn og personale i næste uge, hvor entreprenøren også vil støje mandag, tirsdag og onsdag på grund af arbejdet:

»Det, vi taler med institutionen om, er, at vi kan tilbyde vuggestuen nogle ture de første dage af efterårsferien, så de kan komme ud af huset og komme tilbage i det tidsrum, hvor de skal sove. For her har entreprenøren lovet, at de vil indstille arbejdet. På den måde kan vi sikre ro omkring børnene og personalet,« siger borgmesteren.

Forvaltningen oplyser, at den er i gang med at undersøge, hvornår der blev varslet til institutionen.