Fremad Amager var en del af et netværk, der importerer mindreårige afrikanere: »Dette er en sag, som FIFA skal undersøge«

Den københavnske fodboldklub Fremad Amager har været en del af et skjult netværk, der i strid mod reglerne importerer mindreårige afrikanske fodboldspillere til Rusland og videre til europæiske klubber. Eksperter mener, at sagen skal granskes af FIFA.

Fremad Amager har været en del af et netværk, der hentede mindreårige afrikanske fodboldtalenter til Rusland, hvorfra de blev sendt videre til europæiske klubber, skriver Politiken. Det fandt sted, da Fremad Amager var ejet af den russiske rigmand Anton Zingarevich. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ni fodboldspillere fra Nigeria, Ghana og Guinea kom til den københavnske fodboldklub Fremad Amager i 2019.

De underskrev kontrakter, der betød, at de skulle spille i klubbens blå og hvide trøjer frem til 2021.

Det var det russiske akademi FDC Vista, som klubben i en årrække har samarbejdet med, der sikrede, at de afrikanske fodboldstjerner havnede i Fremad Amager.

Men der er bare et problem.

For det viser sig, at otte af de ni fodboldspillere var under 18 år, da de kom til Rusland med hjælp fra FDC Vista. Og det er er i strid med det internationale fodboldforbund FIFAs reglement.

Ifølge reglerne må klubber eller akademier ikke importere spillere fra andre kontinenter, hvis de ikke er fyldt 18 år. Derfor mener to eksperter i sportsjura, at FIFA bør iværksætte en undersøgelse af sagen. Det skriver Politiken.

»Jeg mener, at dette er en sag, som FIFA skal undersøge«, siger Serhat Yilma, der underviser i sportsjura på det britiske Loughborough University, til avisen.

Også Antoine Duval, der er leder af Asser Institutes Center for international sportsret i Holland, mener, at sagen skal granskes af det internationale fodboldforbund.

Kan føre til sanktioner

Politiken har gennemgået flere hjemmesider, virksomhedsoplysninger samt opslag på sociale medier, der viser, at Fremad Amager har været en del af et særligt netværk, da den russiske rigmand Anton Zingarevich stod i spidsen for Fremad Amager.

I netværket, som fortsat er aktivt, er der tråde til fodboldagenter, talentspejdere, klubber og FDC Vista, som i fællesskab er på jagt efter unge fodboldstjerner i Afrika – uanset de er mindreårige eller ej.

Når spillerne er fyldt 18 år sørger akademiet FDC Vista for, at de skriver kontrakt med europæiske fodboldboldklubber, og en af dem er Fremad Amager.

Anton Zingarevich, der er søn af den russiske oligark Boris Zingarevich, solgte Fremad Amager i vinter. På det tidspunkt stod klubben over for en større gældssag, der førte til en konkursbegæring fra Gældsstyrelsen.

FIFA har ikke ville forholde sig til den konkrete sag over for Politiken, men de oplyser, at et brud på reglerne, der skal beskytte unge og sårbare fodboldspillere, kan resultere i sanktioner mod fodboldklubber og nationale forbund.

Allan Ravn, der tiltrådte som direktør i Fremad Amager i 2020, fortæller, at han ikke var bekendt med, at fodboldspillerne var under 18 år, da de blev hentet til Rusland.

Men han slår fast, at klubbens »vigtigste opgave er at sikre, at det foregår korrekt, når spilleren kommer til Fremad Amager«, og så siger han, at alle de afrikanske fodboldspillere, der er kommet til klubben, har været over 18 år.