Frederiksberg topper næsten klamydialiste: »Vi er ikke nødvendigvis kede af det«

Der kan være en god grund til, at Frederiksberg er blandt højdespringerne, når det gælder til klamydiatilfælde blandt unge.

Både mænd og kvinder kan blive infertile, hvis klamydia ikke bliver opdaget, og du kan godt være smittet, selvom du ikke har symptomer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frederiksberg Kommune er den kommune, der har andenflest klamydiatilfælde på landsplan i gruppen 15-29-årige. Det viser en ny rapport fra Sex & Samfund, som er baseret på tal fra 2021.

Frederiksberg har således 34 klamydiatilfælde pr. 1.000 borgere – kun overgået af Aalborg, der har et incidenstal på 36,9. København har en incidens på 30,3.

Men Frederiksbergs høje placering er ikke nødvendigvis en dårlig ting, siger Michala Heering Brinck. Hun arbejder på Frederiksberg Sundhedscenter og beskæftiger sig blandt andet med kommunens klamydiaindsats.

»Vi er selvfølgelig ikke stolte af andenpladsen, men vi er ikke nødvendigvis kede af de mange positive test. Det høje tal kan nemlig være et udtryk for, at vi får opsporet rigtig, rigtig mange via vores indsats. Det, at man kender sin klamydiastatus, er afgørende for, at man ikke smitter andre, og at vi kan komme problemet til livs. Så set i det lys er det positivt,« siger hun.

Michala Heering Brinck henviser til, at Frederiksberg Kommune siden 2001 har haft en »flerstrenget« klamydiaindsats. Netop den indsats kan være en af årsagerne til, at Frederiksberg er blandt højdespringerne, når det gælder klamydia, vurderer Michala Heering Brinck.

Indsatsen består blandt andet i, at borgere kan gå til egen læge og blive testet, de kan få en klamydiahjemmetest, og de kan også besøge tilbuddet Checkpoint på Frederiksberg, hvor man kan blive testet og rådgivet. Den såkaldte checkpoint på Frederiksberg besøger også ungdomsuddannelser, hvilket har været en stor succes:

»Medarbejderne går hjem hurtigere, end de havde regnet med, fordi de ikke har flere tests. Så der er ikke en blufærdighed blandt de unge mennesker i forhold til at lade sig teste,« fortæller Michala Heering Brinck.

Hun mener dog ikke, at den opsøgende indsats kan forklare det høje tal i sig selv:

»Vi er også i en uddannelsesby og har mange unge, og det er blandt de unge, at forekomsten af klamydia er størst,« siger Michala Heering Brinck.

Hun siger, at det er vigtigt at have sunde testvaner:

»Både mænd og kvinder kan blive infertile, hvis klamydia ikke bliver opdaget, og du kan godt være smittet, selvom du ikke har symptomer. Så det er en god idé at blive testet, hvis du har haft ubeskyttet sex.«