Forbud mod at drikke alkohol til gymnasiets introfester kan få flere til at søge mod »mere utrygge« puttefester

Flere tusinde unge har de seneste år deltaget i de omstridte puttefester, og nu forventes flere at søge mod dem.

Unges alkoholforbrug har de seneste år været bredt diskuteret, men i år er debatten blevet forstærket af, at Sundhedsstyrelsen i begyndelsen af august sendte et brev til landets ungdomsuddannelser, hvor de opfordrede til at skrue ned for alkoholserveringen. Billedet er fra puttefesten i Dyrehaven 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alkohol er ikke længere en selvfølge til gymnasiernes introfester, og derfor vil der komme flere unge end tidligere år til de omdiskuterede puttefester.

Det er forventningen hos forkvinden for Danske Gymnasiers Sammenslutning, Madeleine Steenberg Williams, skriver TV 2. Forkvinden har hørt fra elever på flere gymnasier, at de dropper deres egen skoles introfest, fordi de ikke kan købe øl, drinks og shots.

Unges alkoholforbrug har de seneste år været bredt diskuteret, men i år blev debatten forstærket af, at Sundhedsstyrelsen i begyndelsen af august sendte et brev til landets ungdomsuddannelser, hvor de opfordrede til at skrue ned for alkoholserveringen.

Blandt andet lød forslagene, at årets første fester skal gøres 100 procent alkoholfrie, så de unge kan lære hinanden at kende uden at være påvirket af alkohol, og at skolerne forbyder salg af drikkevarer med en alkoholprocent over fem.

Og de anbefalinger har flere gymnasier fulgt. Men det har altså ifølge forkvinden den modsatte effekt, fordi eleverne i stedet drager til Dyrehavens puttefest eller lignende selvbestaltede introfester i Fælledparken eller Kongens Have. De seneste år har flere tusinde deltaget.

»Det betyder mere utrygge fester, end hvis det havde foregået på skolerne med alkohol. Det er ærgerligt, at skolen ikke faciliterer festen,« siger Madeleine Steenberg Williams til TV 2.

Til puttefesterne er der tradition for, at 3.g’ere tegner på 1.g’ernes kroppe og T-shirts. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen/Ritzau Scanpix (arkiv).

Forældre, tag en snak

Hos en anden gymnasieforening, Danske Gymnasier, er puttefesterne heller ikke gået ubemærket hen.

Til DR advarer formand Henrik Nevers mod festerne og opfordrer forældre til at tage en snak med deres børn om, hvorvidt det nu er klogt at tage til en af de introfester, som elever selv har arrangeret.

»Det er forældrenes ansvar at tage en snak om, at det selvfølgelig er okay ikke at drikke alkohol, og at det er okay at sige fra. Man skal have en tryg og god skolestart,« siger han til mediet.

Advarslen kommer, på trods af at festerne med tiden er blevet mere rolige end førhen, skriver DR. I 2016 blev 15 unge mellem 15 og 16 år indlagt på hospitalet med alkoholforgiftning, og flere var i livsfare og kom i respirator, og i 2019 blev en 16-årig pige tvunget til oralsex under puttefesten i Dyrehaven.

Ifølge formanden ligger der nemlig et stort pres på de unge, der starter i gymnasiet og på andre ungdomsuddannelser. Både i forhold til at drikke alkohol, og fordi der er en tradition om, at 3.g’ere tegner på 1.g’eres kroppe og T-shirts, som både kan være seksuelt indhold i form af tegninger og ord, siger formanden.