Forældre advaret mod farlig leg – elev besvimede i frikvarteret og slog hovedet

En leg, der stammer fra sociale medier, kan få alvorlige konsekvenser, advarer skole.

Selvom skolen ikke før er stødt på legen på skolen, har eleverne selv fortalt, at de har leget den før. Billedet er et arkivbillede fra skolegården på Christianhavns Gymnasium og refererer ikke til artiklen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sidste uge fandt en chokerende episode sted blandt en gruppe drenge fra 9. klasse.

Efter at have set en »leg« – formodentlig på det sociale medie TikTok – besluttede de sig for at gøre den kunsten efter.

I et frikvarter på Højdevangens Skole på Amager holdt drengegruppen således vejret i en såkaldt besvimelsesleg. Og formålet med legen lykkedes for i hvert fald én af dem, der besvimede og slog hovedet.

Derfor har skolen nu advaret mod legen i en besked til forældrene på Aula, skriver TV 2.

Skolens leder, Tobias Malmgren, siger til TV 2, at episoden var chokerende for de involverede, og at skolen ikke med sikkerhed ved, hvor eleverne fik ideen fra. Dog ser det ud altså ud til være en leg, som de er faldet over på TikTok.

Når man besvimer, kan man både få hjernerystelse og alvorlige skader – for eksempel fordi man slår hovedet i faldet – og derfor tager skolen episoden meget seriøst, uddyber skolelederen.

»Det er åbenlyst ikke de unge menneskers intention, men de er efterhånden så gamle, at de bør kunne konsekvensberegne, hvad der sker, hvis man ikke får ilt til hjernen,« fremgår det af brevet, hvor det nævnes, at skolen vil tage en snak med eleverne om episoden, og at forældrene ligeledes opfordres til det.

Selvom skolen ikke før er stødt på legen på skolen, har eleverne selv fortalt, at de har leget den før.

Og det er heller ikke første gang, at farlige lege florerer på sociale medier.

Alvorlige følger på »lege«

Der er flere eksempler på lege, som har fået langt mere alvorlige konsekvenser, end det var tilfældet på Højdevangens Skole.

En anden farlig dille, den såkaldt blackout-challenge, har især det seneste år skabt overskrifter, efter en amerikansk pige, Nylah Anderson, og en britisk dreng, Archie Battersbee, døde som følge af den.

Videoer med trenden begyndte at florere på TikTok i 2021, og de to børn er blot enkelte eksempler på mennesker, der er døde i forsøget på at følge den.

Nylah Anderson døde blot 10 år gammel i december 2021, efter hun ved et uheld hængte sig selv i et skab. Hun ville efter alt at dømme prøve at opnå blackout ved at placere sit hoved mellem en taske, som hun havde hængt på en bøjle i skabet, og dens skulderstrop, men hun mistede bevidstheden, inden hun kunne nå at komme fri.

Hvordan den kun 12-årige Archie Battersee endte med at komme til skade i april i år – og senere dø – er uklart. Hans mor, der fandt ham livløs på gulvet i deres hjem, mener, at han ligesom andre på TikTok har forsøgt sig med den farlige trend.

Han fik alvorlige hjerneskader og kom aldrig til bevidsthed. Han blev holdt i live af en respirator.

I flere måneder var der uenighed mellem Battersee-familien og det britiske hospital om, hvorvidt der skulle slukkes for hans respirator. Familien tabte gang på gang sagen i forskellige retsinstanser, og i august blev der slukket for respiratoren.