Flere udsat for tricktyveri i København: Sådan undgår du »dansetyven« og »papirtricket«

Københavns Politi oplever lige nu flere sager, hvor tricktyve har bestjålet borgere. Derfor giver politiet nu gode råd til, hvordan man undgår tre metoder, der er populære blandt kriminelle.

Københavns Politi ser flere sager om lomme- og tricktyveri. Især tre metoder bliver benyttet af kriminelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere sager om lomme- og tricktyverier er landet på skrivebordet hos Københavns Politi.

»Vi ser i øjeblikket flere sager, hvor borgere bliver snydt og får stjålet værdier af tricktyve, og derfor vil vi gerne gøre borgerne opmærksomme på, hvordan man bedst beskytter sig mod tricktyverier,« siger leder af tyverisektionen i Københavns Politi, Nicklas Stage Poulsen, i en pressemeddelelse.

Politiet oplyser, at en »målrettet indsats« blandt andet har resulteret i, at en 19-årig mand med udenlandsk statsborgerskab lørdag blev anholdt og sigtet for to tricktyverier.

Begge tyverier fandt sted i Indre By lørdag aften, hvor der i begge tilfælde blev stjålet mobiltelefoner. I søndags blev han fremstillet i grundlovsforhør og varetægtsfængslet i 16 dage, oplyser Københavns Politi.

Lommetyvene er professionelle, og de kriminelle bruger forskellige metoder til at stjæle værdigenstande, advarer politiet. Samtidig er der tale om både mænd og kvinder, og de arbejder ofte sammen.

Den varetægtsfængslede mand havde i en af sagerne brugt en ud af tre aktuelle metoder, som politiet nu ønsker at gøre opmærksom på. Samtidig kommer politiet med en række råd til, hvordan man undgår at blive udsat for disse slags tyverier.

Papirtricket

En tricktyv bruger et stykke papir, for eksempel et bykort eller et A4-papir med tekst til at dække over en genstand. Det kan eksempelvis være en mobil på et cafébord. Mens tricktyven afleder opmærksomheden med papiret, bliver mobilen stjålet.

Derfor:

  1. Vær opmærksom på din mobil eller andre ejendele, hvis en person henvender sig med et kort eller papir, når du sidder på en café eller restaurant.
  2. Undgå at placere dine værdigenstande fremme på bordet, når du er på restaurant eller café.

Dansetyven

Dansetyven afleder opmærksomheden fra tyveriet ved at »danse« med sine ofre og går ofte efter personer med synlige værdigenstande, som stjæles under »dansen«.

Dansetyvene begynder nogle gange med at give en highfive eller beder ofret tage et billede, inden de bruger dansetricket. I flere tilfælde er det også sket, at de udgiver sig for at være flaskesamlere for at komme tættere på borgere, der sidder i byens parker.

Derfor:

  1. Vær ekstra opmærksom på dine værdigenstande, især hvis andre personer går tæt på dig.
  2. Råb op, hvis du bliver udsat for tyveri.
  3. Tiltræk dig opmærksomhed, så andre ser, hvad der foregår. Det kan skræmme tyven væk.

Den klassiske lommetyv

Lommetyven stjæler fra din taske eller jakkelomme, når du er uopmærksom. Det er ofte ved travle steder i byen som for eksempel Nørreport, Hovedbanegården og Kongens Nytorv.

Derfor:

  1. Luk dine lommer og brug gerne inderlommen eller en taske med lynlås.
  2. Vær opmærksom på dine omgivelser.
  3. Dæk din pinkode ved brug af betalingskort.