Flere sogn er tæt på nedlukninger. Nu er Epidemikommissionen blevet inddraget

Nu skal Epidemikommissionen mødes for at diskutere den nuværende nedlukningsmodel, der lige nu betyder, at flere sogne og kommuner nærmer sig nedlukninger som følge af stigende smitte.

Hvis en sognenedlukning rammer Aarhus, kan det gå ud over museet ARoS. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at flere sogne og kommuner nærmer sig nedlukninger, skal Epidemikommissionen nu mødes for at diskutere, hvorvidt nedlukningsmodellen skal ændres.

Ifølge den nuværende model skal et sogn lukkes ned, hvis der er mindst 600 smittede pr. 100.000 indbyggere, hvis 20 eller flere personer har været smittet i løbet af de seneste syv dage, og hvis positivprocenten er tre eller mere.

Altså tal, der hurtigt er løbet løbsk i mindre sogne som eksempelvis Helligånds Sogn i København og Vor Frue Sogn i Aarhus, som lige nu nærmer sig nedlukninger.

For kommuner gælder det, at der skal være mindst 300 eller flere smittede pr. 100.000 borgere i kommunen, samt hvis der er 20 eller flere smittetilfælde i alt i løbet af seneste syv dage. Netop disse grænser og konsekvenserne af yderligere nedlukninger har de seneste dage mødt kritik.

Men det kan der måske blive sat en stopper for nu, efter Epidemikommissionen er blevet inddraget for at diskutere modellen. Det oplyser Sundhedsministeriet i et skriftligt svar.

»Sundhedsmyndighederne følger smitteudviklingen tæt og er opmærksom på udfordringen med, at nogle sogne og kommuner risikerer nedlukning som følge af stigende smitte bredt i Danmark. Epidemikommissionen er torsdag blevet inddraget med henblik på at vurdere, om der skal ske ændringer i grænserne for de automatiske nedlukninger,« lyder det.

Ifølge Anne Sophie Callesen, der er fungerende politisk ordfører i Radikale Venstre, er det helt oplagt, at Epidemikommissionen mødes og kigger på, hvorvidt de fastsatte grænser stadig giver mening.

»Vi vil ikke nødvendigvis afskaffe modellen eller sætte incidensgrænsen op. Vi kommer ikke med vores egen fingerfornemmelse, men det er klart, at alle kan se, at vi står i en anden situation i dag, end vi har gjort tidligere. Antallet af indlæggelser er jo rigtig lave. Vi skal også tage smittetallene seriøst, men vi skal ikke lukke noget unødvendigt,« siger hun.

Epidemikommissionen er nedsat af sundhedsminister Magnus Heunicke (S), og medlemmerne tæller blandt andre direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, og direktør i Statens Serum Institut, Henrik Ullum.