Fem partier vil nedlægge jobcentrene i København: »Projektmageri og unødvendigt bureaukrati«

En broget skare af partier fra både venstre- og højrefløjen i København går nu sammen om at ville nedlægge jobcentrene i København. I stedet vil man gentænke hele beskæftigelsesindsatsen.

Berlingske har bragt en række afsløringer om jobcentrene i København, der senest førte til, at direktøren blev fjernet. Nu går fem partier sammen med et forslag om at lukke dem helt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jobcentrene i København skal være fortid. I stedet skal man udtænke en ny beskæftigelsesindsats, hvor man fokuserer på borgerens behov.

Sådan lyder et forslag fra en usædvanlig alliance i københavnsk politik bestående af Enhedslisten, Alternativet, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Frie Grønne.

»Jobcentrene er blevet mere projektmageri og unødvendigt bureaukrati end henvisning til reelle job, og det tager tid, som ellers kunne være gået til en mere grundig sagsbehandling,« siger Line Ervolder fra Det Konservative Folkeparti om baggrunden for, at partierne fremsætter forslaget.

De fem partier vil nedsætte et politisk udvalg på tværs af alle partierne i Borgerrepræsentationen, der skal arbejde på et samlet forslag til en ny beskæftigelsespolitik, der kan erstatte jobcentrene i kommunen. Herefter vil man rette henvendelse til regeringen og bede om lov til at føre planerne ud i livet i kommunen.

Det hele skal vendes på hovedet

Og det er nødvendigt med en radikalt anderledes tilgang, mener Gyda Heding, medlem af beskæftigelses- og integrationsudvalget for Enhedslisten.

»Vi skal vende det hele på hovedet og begynde at tage udgangspunkt i den enkelte lediges behov,« siger hun.

De fem partier repræsenterer 23 mandater i Borgerrepræsentationen, og det kræver 28 mandater, før et flertal er dannet. Derfor kræver det, at enten SF, Det Radikale Venstre, Venstre eller Socialdemokratiet hopper med på ideen, hvis den skal føres ud i livet, udover at man også skal have lov af regeringen.

De Radikale er ikke afvisende over for tanken om at nedlægge jobcentrene, men vil fremsætte nogle ændringer til forslaget, fortæller socialborgmester fra Det Radikale Venstre Mia Nygaard.

Kommer efter afsløringer

Udmeldingen fra partierne kommer efter Berlingske løbende siden august har skrevet en lang række artikler om de københavnske jobcentre.

Blandt andet om rengøringsselskabet De 5 Stjerner, der henvendte sig til Jobcenter København med 450 ledige stillinger, men kun fik to ansatte ud af det.

Senest kunne Berlingske fortælle, at jobcentrene i kommunen de seneste to år ikke har henvist en eneste ledig til et job. I stedet har man benyttet løse aftaler uden direkte konsekvenser, hvis en ledig har sagt nej til et arbejde.

Det førte til, at direktøren med ansvar for de københavnske jobcentre, Marianne Sørensen, få timer efter blev fjernet fra området.

Beskæftigelses- og integrationsborgmester fra Venstre, Cecilia Lonning-Skovgaard, kaldte det »rystende«.

»Vi skal have ryddet op nu. Man må bare konstatere, at vi ikke er nået i mål,« sagde hun dengang.