Få meter fra familien Tarborgs hjem buldrer store maskiner 15 timer om dagen. Nu har de været nødt til at rykke på hotel

Familien Tarborg elsker deres hjem i Lyngby, men for tiden kan de ikke holde ud af at være i det. Letbanebyggeriet ude foran deres hus foregår i stort set alle familiens vågne timer. »Vi har tilladt udvidede arbejdstider, fordi vi er forsinkede,« siger kommunalpolitiker.

Familien Tarborg og deres marsvin bor på hotel mandag til lørdag eftermiddag. De er blot hjemme for at vaske tøj og fodre akvariefisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Engang var 10-årige Laura Tarborgs værelse fyldt med legetøj og liv.

Nu er mange af tingene væk, og hendes vindue er beklædt med folie, så man ikke kan kigge ind.

For på den anden side af vinduet arbejder store maskiner og håndværkere på at bygge hovedstadens letbane –  fra kl. 7 til kl. 22 på hverdage og fra kl. 7 til kl. 14 på lørdage. Den konstante buldren, banken og summen fra arbejdet har sat hele familien Tarborg under pres og gjort, at de ikke længere kan bo i deres eget hjem.

»Det med at have et hjem at komme hjem til hver dag sammen med sin familie er suspenderet for os på ubestemt tid. Vi kan ikke forestille os, hvordan vi skal kunne flytte hjem fuld tid, så længe forholdene er, som de er. Så vi ved faktisk ikke helt, hvad vi skal gøre,« siger Stine Tarborg.

Familien, som består af ægteparret Jacob og Stine Tarborg og deres to tvillingedøtre, Laura og Julie, har de seneste uger skiftet deres hvide villa ved Buddingevej ud med to hotelværelser i centrum af Lyngby.

Det har de ikke gjort frivilligt, men fordi 10-årige Laura, der normalt er sprudlende som en »hoppebold«, er enormt påvirket af arbejdet ved huset.

»Hun gad ikke rigtig noget, og hun var ked af det. Det er, som om hun bare var suget tør for energi,« fortæller Jacob Tarborg.

Umuligt at sove

Da Berlingske besøger familien Tarborg en sen mandag eftermiddag i deres hjem, er arbejdet godt i gang udenfor, og en dunst af diesel har lagt sig omkring huset.

10-årige Laura Tarborg er undtagelsesvist taget med til huset, mens der arbejdes udenfor, fordi hun gerne vil fortælle sin side af historien til avisen.

»Byggeriet larmer, og jeg vil hellere være i klubben (fritidstilbud, red.) end at være herhjemme. Og så ryster huset også nogle gange, og det er rigtig irriterende,« siger Laura Tarborg.

Letbanen har været undervejs i længere tid, og Berlingske har tidligere beskrevet, at beboere omkring Buddingevej er plaget af gener fra byggeriet.

For familien Tarborg spidsede situationen til i august, da arbejdstiden blev udvidet med fire timer, så der nu arbejdes indtil kl. 22 på  hverdage. Det må fortsætte indtil marts næste år.

Arbejdet foregår nu i stort set alle familien Tarborgs vågne timer, og børnene har svært ved at få deres søvn.

»Det største problem er, at man har tilladt dem at arbejde efter kl. 18 og om lørdagen. Havde de arbejdet fra kl. 7-18, så havde det været irriterende fra kl. 16-18, men jeg tror, det havde været tåleligt,« siger Jacob Tarborg.

Stine Tarborg stemmer i:

»Ja, så havde man rent faktisk ro i nogle af de lyse timer, hvor børnene var vågne, så man kunne hygge sig sammen derhjemme, inden børnene skal i seng klokken 20. Og man havde weekenden.«

Ud over støj og lys fra byggeriet er familien også generet af dieselos fra en generator, der er placeret tæt på huset. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Det er Teknik og Miljøudvalget i Lyngby Kommune, der ad to omgange har godkendt de udvidede arbejdstider. Udvalgets formand, Sigurd Agersnap (SF), kalder familien Tarborgs situation »helt forfærdelig«.

»Vi har tilladt udvidede arbejdstider, fordi vi er forsinkede. Vi er dybt ærgerlige over arbejdstiden, men konsekvenserne ved forsinkelse ville være store økonomiske krav mod kommunen – og i sidste ende borgerne – og længere tid med støjgener.«

Er det vigtigere for jer at overholde tidsplanen, end at familier kan være i deres hjem?

»Nej, familier skal kunne være i deres eget hjem. Men det støjende arbejde skal laves uanset hvad. Anlægsprojekter kommer ikke ned fra himlen. Men det er selvfølgelig ekstra generende, når arbejdet ligger uden for normal arbejdstid.«

Ingen hjælp

Familien Tarborg har gentagne gange været i dialog med entreprenøren, kommunen og Hovedstadens Letbaneselskab for at finde løsninger, så familien kunne holde ud at være i deres hjem.

Men det har været »som at slå i en dyne«, fortæller Stine Tarborg, og det var da også først anden gang, hun sendte lægeerklæringen, der anbefaler, at Laura og familien genhuses, at Hovedbanens Letbaneselskab tilbød familien aflastning på hotel.

»Tænk sig, første gang vi sendte lægeerklæringen ind, så afviste de bare. Der gik mit moderhjerte bare i stykker,« siger Stine Tarborg.

Hovedstadens Letbane skriver til Berlingske, at de først tilbød familien Tarborg aflastning efter familiens anden henvendelse, fordi selskabet mellem første og anden korrespondance fik et bedre kendskab til den konkrete situation og til familiens oplevede gener.

»Det dræner at se sin datter, som hun har det. Men det dræner også, at ingen svarer ordentligt, ingen tager ansvar, ingen prøver at gøre noget,« siger Jacob Tarborg.

Jacob og Stine Tarborg har gentagne gange rettet henvendelse til diverse myndigheder for at finde løsninger på byggeri-udfordringerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Løsningen i familiens øjne er, at de bliver kompenseret økonomisk, så de kan bygge en støjmur, leje en lejlighed eller komme på flere weekendture.

I længden holder det ikke at bo seks dage om ugen på to adskilte hotelværelser uden et køkken, mener familien, der for tiden er nødt til at spise færdigretter til aftensmad:

»Vi kan ikke lave aftensmad til vores børn. De kan ikke have legeaftaler, deres ting og sager. Alt, hvad der hører til et børneliv, det er suspenderet. Fuldstændigt,« siger Stine Tarborg.

Kompensation er dog ikke en mulighed, for lovgrundlaget er ikke på plads til at kompensere de berørte borgere. Det manglende lovgrundlag er Stine Tarborg »allermest harm over«.

»Hvordan kan man tillade al den larm derude i vores vågne timer, når man ikke har sikret hjælp til dem, der bliver berørt af det?« spørger hun.

Sigurd Agersnap (SF) siger i den sammenhæng, at han »ville ønske«, at de allermest berørte borgere kunne kompenseres bedre. Men han peger på, at den beslutning ligger hos Folketinget.

Da Cityringen blev bygget for år tilbage, sikrede et politisk flertal på Christianborg kompensation til de berørte borgere. Over for TV 2 Lorry har folketingsmedlem Rasmus Jarlov (K) fortalt, at han vil tage emnet op i Folketinget.

Skruen uden ende

Jacob Tarborg kalder familiens situation for »frustrerende« og ser den som »skruen uden ende«, særligt fordi Teknik og Miljøudvalget altså for nylig har godkendt, at der må arbejdes på letbanen indtil klokken kl. 22 frem til marts næste år.

Oven i det fik familien i uge 40 besked om, at der i efterårsferien vil være »stærkt støjende arbejde« med »kraftige vibrationer.« Dén uge havde familien ellers håbet på, at de kunne tilbringe i hjemmet.

»Det er det værst tænkelige tidspunkt,« siger Stine Tarborg.

»Man føler, at man bliver drevet ud af sit hjem,« tilføjer Jacob Tarborg.

Tilbage i den hvide villa har Laura Tarborg fodret familiens akvariefisk, inden turen går mod hotelværelserne. Klokken er lidt i seks om aftenen, og Laura har et spørgsmål:

»Hvor skal vi købe aftensmad?«