Et stykke industrihistorie sprængt væk fra københavnsk bydel – nu skal der bygges nyt i området

Et levn fra en fabrik fra 1900-tallet blev torsdag formiddag sprængt væk for at gøre plads til nyt byggeri.

 
Se skorsten, der torsdag formiddag blev sprunget i luften. Video: Niels Ahlmann Olesen. Redigering: Joachim Christian Valentin Werner Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag formiddag ved 11-tiden lød der et stort brag fra Gammel Køge Landevej, da en ensom majestæt faldt.

Fundamentet under en 35 meter høj skorsten, som stod alene tilbage på en ellers tom byggegrund, blev nemlig sprængt i stykker, så der kan blive plads til nybyggeri.

Kapitalfonden Artha købte grunden i 2017 og forventer at bygge et hotel eller en kombination af hotel og kontorer på grunden, fortæller Jan Severin Sølbæk, administrerende direktør i Artha:

»Det bliver ikke et nyt D'Angleterre. Det bliver formentlig i den billigere prisklasse,« siger han og tilføjer, at stueetagen i hotelbygningen for eksempel kan komme til at huse en dagligvarebutik.

Mens København snart kan sige goddag til et nyt hotel i området, må byen samtidig vinke farvel til et stykke københavnsk industrihistorie med dagens bortsprængning.

Skorstenen har nemlig tidligere hørt til en gammel lakfabrik, som blev grundlagt i 3. august 1900, skriver TV 2 Kosmopol.

Dengang var fabrikken stort set kun omgivet af marker og gårde, men fabrikken fik hurtigt andre industrielle naboer i området, fordi området var særligt attraktivt på grund af jernbanen, der lå tæt på.

»Det var et godt sted at anlægge industri på grund af adgangen til jernbanen, der kunne bruges til at transportere råvarer og færdigproducerede varer ud i verden og landet,« siger museumsinspektør på Københavns Museum, Jakob Parby, ifølge TV 2 Kosmopol og tilføjer:

»Samtidig ligger området i Valby vest for København, og derfor er der også nem adgang til hovedvejene vestpå.«