Et flertal vil forbyde soundbokse og andre musikanlæg i København – men overborgmesterkandidat frygter én ting

Et stort flertal på Københavns Rådhus har nu igangsat det, der kan munde ud i et forbud mod de kraftige musikanlæg, der det seneste års tid har vakt stor debat i København. S-spidskandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, frygter dog, at et forbud ikke vil have den store effekt.

Mens barer og diskoteker har været lukkede på grund af coronavirussen, er soundbokse og andre kraftige bærbare musikanlæg blevet allemandseje. Det har for nogle københavnere betydet omfattende støj omkring deres boliger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Soundbokse og andre bærbare højttalere har til formål at skabe fest og godt humør, hvor de er.

Men det seneste års tid har de i højere grad gjort sig uheldigt bemærket – og nu kan de risikere at blive ulovlige i store dele af København.

I hvert fald har et flertal i Borgerrepræsentationen på Københavns Rådhus stemt for et forslag, der lægger grundstenene til et forbud mod kraftige musikanlæg i det offentlige rum.

Forslaget er stillet af SF i København med den begrundelse, at lydanlæggene er blevet langt mere udbredte, end de har været før – alle partier med undtagelse af Enhedslisten stemte for.

»De sidste år er der udviklet mobile musikanlæg med meget høj ydeevne, som er billige, og som derfor fylder alt for meget i det offentlige rum. De er både til gene for byrummets andre brugere og naboer,« skriver SF i begrundelsen for forslaget.

Desuden bemærker partiet, at der i øjeblikket ingen regulering findes af brug af musikanlæg i det offentlige rum. Kun på dele af Islands Brygge, i dele af Fælledparken og i dele af Nørrebroparken er der grænser for brug af musikanlæg.

Nu ønsker partiet og flertallet bag forslaget at vende det om, så der i stedet skal fastlægges nogle steder i København, hvor det skal være tilladt at spille forstærket musik inden for et bestemt tidsrum.

En kompliceret grænse

Forslaget, der blev vedtaget torsdag, går ud på, at Teknik- og Miljøforvaltningen i samarbejde med Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune skal udarbejde et forslag til, hvordan et forbud konkret skal se ud.

Skal det være den aktuelle lydstyrke, der skal vurderes? Skal alle lydanlæg, der for eksempel kan spille højere end 70 decibel, forbydes helt? Hvor og hvornår skal folk alligevel have tilladelser til at spille høj musik?

Den slags spørgsmål skal de to forvaltninger nu forsøge at tage stilling til, og senere skal det konkrete forslag så behandles politisk.

I forslaget står der, »at definition af en decibelgrænse for musikanlæg er kompliceret, da det afhænger af afstande til anlægget, men det må fagforvaltningerne i samarbejde med eksperter komme med bud på«.

»Skru ned for musikken«

Som nævnt stemte Socialdemokratiets medlemmer af Borgerrepræsentationen for forslaget, og i et opslag på Facebook, skriver partiets spidskandidat til overborgmesterposten, Sophie Hæstorp Andersen, da også, at hun synes, at forslaget er en god idé.

Hun frygter dog, at et forbud mod kraftige musikanlæg ikke vil betyde ret meget i praksis, fordi det ikke kan blive håndhævet.

»Meget simpelt, fordi der ikke afsættes tilstrækkelige ressourcer til det. Det er i øvrigt allerede i dag forbudt at spille høj musik i og omkring beboelse til langt ud på natten. Det har jo ikke forhindret larmen,« skriver Sophie Hæstorp Andersen.

Hun skriver, at sagen langtfra er ensidet og ligetil at løse, idet beboere i byen skal have mulighed for at leve et liv uden evig og altid at føle sig generet af støj, samtidig med at det skal være muligt at leve og feste i København.

»Hører man hensynsløst højt musik, så skubber man folk væk, og så er byrummet ikke for alle. Omvendt: Insisterer man på, at vi skal kunne høre en knappenål falde til jorden klokken 22, så er der heller ikke plads til alle. Balancen og løsningen findes et sted midt imellem,« skriver hun og kommer til sidst med en opfordring.

»Skru ned for musikken, ryd op efter jer selv og vis respekt for vores fælles by.«