En harmløs ældrekoncert på Frederiksberg har udviklet sig til en politisk slagmark: »Det minder om Privat-Lars og Statsminister-Lars«

Socialdemokratiet beskylder De Konservative og borgmester Simon Aggesen (K) for at drive politisk rovdrift på en ældrekoncert kort inden kommunalvalget. De Konservative kalder kritikken for »fuldstændig absurd«.

Den konservative borgmester Simon Aggesen bliver nu anklaget for at udnytte de såkaldte ældrekoncerter til at profilere sig selv forud for valgkampen, der kan blive skæbnesvanger for borgmesterpartiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skulle egentlig have været et ganske fredeligt arrangement.

De såkaldte ældrekoncerter plejer nemlig at være en samlende begivenhed på Frederiksberg. Her kan kommunens ældre borgere besøge Frederiksberg Rådhus, høre et stykke musik og hilse på venner og bekendte.

Begivenheden er samtidig ekstra tiltrængt i år efter flere måneders nedlukning, og så er koncerterne endda dedikeret til den afdøde og folkekære komponist Bent Fabricius-Bjerre. Hvad mere kan man ønske sig?

Begivenheden har imidlertid fremprovokeret et politisk slagsmål i kommunen mellem borgmesterpartiet De Konservative og Socialdemokratiet.

Den socialdemokratiske borgmesterkandidat Michael Vindfeldt (S) beskylder nemlig den siddende borgmester, Simon Aggesen (K), for at udnytte de skattebetalte ældrekoncerter til at føre valgkamp og tilkæmpe sig vælgernes opmærksomhed kort inden kommunalvalget til november.

Angrebet kommer, efter at det er blevet besluttet, at de tre ældrekoncerter alle skal afholdes 28. september og ikke i januar, hvor kommunen normalt afholder den festlige begivenhed. I forbindelse med koncerterne får borgmesteren mulighed for at tale direkte til hundredvis af frederiksbergvælgere, der skal overvære koncerterne. Det mener Socialdemokratiet ikke, at han skal have lov til mindre end en måned, før valgkampen skydes i gang:

»Jeg synes, at det er meget sigende for et parti, der har siddet på magten i 112 år, at de ikke kan se problemet i, at man bruger skattekroner på så stort et arrangement, hvor man får lov til at profilere sig selv kort inden et valg. Det viser, at de er blevet blinde for deres privilegier,« siger Michael Vindfeldt med henvisning til, at arrangementet koster 485.000 kroner.

Nærmere bestemt får borgmester Simon Aggesen lov til at holde tre taler af tre minutters varighed mellem de musikalske indslag.

Borgmesteren er dog ikke den eneste taler. En kandidat fra flertallet og en kandidat fra mindretallet i kommunalbestyrelsen får også lov til at holde tre taler af tre minutters varighed mellem de musikalske indslag. Men Michael Vindfeldt og Socialdemokratiet mener, at koncerterne skal være helt uden politisk indblanding for at sikre, »at arrangementerne ikke bliver misbrugt af borgmesteren eller andre til at føre valgkamp«.

Derfor foreslog Socialdemokratiet, at koncerterne afholdes uden taler fra politikere 28. september.

Det forslag blev stemt ned af et politisk flertal bestående af Venstre og De Konservative. Det samme gjorde forslaget om at afholde koncerterne til december.

»Det er åbenbart meget vigtigt for borgmesteren, at han får lov til at holde tale og trykke hænder med de godt og vel 2.000 vælgere, der kommer til de tre koncerter i løbet af dagen. Vi synes, at det er principielt forkert, for så udvikler det sig til en valgkamp betalt af skatteborgerne, og det kan vi ikke stå inden for,« siger Michael Vindfeldt.

»Man er politiker 24 timer i døgnet, og selvom borgmesteren ikke kommer til at tale politik, vil han stadigvæk have en platform, hvor han kan profilere sig fra over for vælgerne,« påpeger Michael Vindfeldt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

»Privat-Lars og Statsminister-Lars«

Det drejer sig om tre minutter pr. tale inden hver koncert. Borgmester Simon Aggesen får altså ni minutter i alt, og det samme gør kandidaterne fra flertallet og mindretallet på rådhuset. Er det ikke begrænset, hvor meget man kan nå at profilere sig på ni minutter?

»Hvis det er uden betydning, som du hentyder til, hvorfor insisterer De Konservative så på at holde arrangementet inden valget? Det er åbenlyst, fordi De Konservative ser det som en mulighed for at føre valgkamp og profilere sig selv for vælgerne,« siger Michael Vindfeldt.

Han tror egentlig ikke, at borgmesterens taler kommer til at være præget af politik. Men det er alligevel problematisk, for Simon Aggesen optræder i sin egenskab af borgmester, når han toner frem til arrangementet:

»Man er politiker 24 timer i døgnet, og selvom han ikke kommer til at tale politik, vil han stadigvæk have en platform, hvor han kan profilere sig fra over for vælgerne. Det minder om Privat-Lars og Statsminister-Lars. Politikere er politikere 24 timer i døgnet – især op til en valgkamp.«

Men borgmesteren holder også taler ved andre lejligheder. Betyder det så, at ingen fra kommunalbestyrelsen skal have lov til at tale til frederiksbergborgerne inden et kommunalvalg ifølge Socialdemokratiet?

»Nej, det har vi ikke sagt. Men hvorfor er det så bydende nødvendigt, at arrangementet bliver presset og afholdt inden valget, og hvorfor skal der absolut være politikere blandt talerne? Det forstår vi ikke.«

Konservativ: Tynd kritik fra S

Berlingske har bedt om en kommentar fra borgmester Simon Aggesen (K). Han henviser til formand for Kultur- og Fritidsudvalget Nikolaj Bøgh (K), der kalder kritikken for »fuldstændig absurd«:

»Det er tydeligt, at der er gået valgkamp i den, for Socialdemokratiet griber ud efter hvert eneste halmstrå. Den her sag viser, at de ikke har så meget at have kritikken i.«

Han forstår hverken, hvorfor Socialdemokratiet ønsker at forbyde politikere i at holde taler inden koncerten, og hvorfor koncertdagen bør rykkes til efter valgkampen:

»Jeg kan ikke følge argumentet om, at man får lov til at profilere sig. Lørdag aften til fællessang i Frederiksberg Have deltog 3.000 borgere, hvor en stor del af dem bor på Frederiksberg. Skulle borgmesteren så også have undladt at holde tale til den begivenhed? Det er fuldstændig tilfældigt, at Socialdemokratiet slår ned på ældrekoncerterne som noget særligt problematisk,« siger han.

Men hvorfor er det vigtigt at afholde arrangementet kort inden en valgkamp?

»På kultur- og fritidsområdet afholder vi arrangementerne så hurtigt som muligt, fordi vi synes, at det er vigtigt, at specielt de ældre borgere får en kulturel indsprøjtning efter mange måneder med nedlukning. Der er desuden masser af aktiviteter til jul, men ikke de kommende måneder. Derfor giver det god mening at holde ældrekoncerterne nu,« siger Nikolaj Bøgh og forklarer, at koncerterne ikke kunne afholdes i januar som sædvanligt på grund af corona.

Nikolaj Bøgh (K) mener, at Socialdemokratiet ender med at gøre sagen politisk, selvom partiet anklager De Konservative og borgmesteren for at gøre det samme:

»De forsøger at tage ældrekoncerterne og i virkeligheden også de ældre borgere som gidsel med et meget tvivlsomt politisk angreb. Det er ikke os, der laver politik på det. Det er Socialdemokratiet.«