Efter »systematisk svigt« og uretmæssig tvangsfjernelse af børn – nu siger Frederiksberg Kommune undskyld til 363 familier

Det blev kaldt en af de største skandaler i dansk kommunalpolitisk historie, da det kom frem, at Frederiksberg Kommune havde anvendt tvangsindgreb over for udsatte familier. Nu siger kommunen undskyld. Drømmer familierne om erstatning, ser det dog svært ud.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag 11. november 2019 stod Jeanette Strauss og skreg sin vrede ud over Frederiksbergs byrådspolitikere. Hun havde fået rettens ord for, at Frederiksberg Kommune havde handlet ulovligt, da den i 2014 tvangsfjernede hendes barn.

»I har ødelagt et menneske!«

I tiden derefter rullede sagen, hvor eksperter beskyldte Frederiksberg Kommune for »systematisk svigt« og kaldte kommunens lange række af fejl i børnesager for en »kæmpe skandale«.

Sagerne førte til, at direktøren for børne- og ungeområdet, Inger Andersen, blev fyret med øjeblikkelig virkning. I en pressemeddelelse gjorde kommunen det dog klart, at der ikke var tegn på, at nogen havde lidt overlast.

I dag lyder det anderledes.

Frederiksberg Kommune siger undskyld til 363 familier, som har været påvirket af omfattende fejl i kommunens sagsbehandling i sager om udsatte og handicappede børn og unge. Det fremgår af et referat fra et møde i Børneudvalget i Frederiksberg Kommune 10. maj. Her står der ligeledes, at undskyldningerne skal sendes ud per brev.

Ingen udsigt til erstatning

Undskyldningen kommer fra et enigt Børneudvalg i Frederiksberg Kommune og sker på baggrund af et beslutningsforslag fra Socialdemokratiet.

Sine Heltberg, der er børneordfører for Socialdemokratiet på Frederiksberg, siger, at undskyldningen handler om en anerkendelse af, at kommunen har svigtet sit ansvar.

»Undskyldningen betyder, at vi anerkender, at der er begået store fejl, og at der er nogle børn, der er blevet svigtet. Det vil vi gerne sige undskyld for,« siger Sine Heltberg til Politiken.

Undskyldningen betyder imidlertid ikke nødvendigvis, at familierne kan få en erstatning. Sine Heltberg siger også til Politiken, at kommunen ikke kan udbetale en erstatning, medmindre en domstol dømmer den til dette.

»Hvad fanden bilder I jer ind?« lød det fra Jeanette Strauss 11. november 2020 på Frederiksberg Rådhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Af førnævnte referat fra mødet i Børneudvalget, fremgår det ligeledes, at det vurderes, at »meget få eller ingen vil være berettiget til økonomisk kompensation, idet alle sagerne nu er rettet op«.

Ædt op af vrede

Sagen udspillede sig i det sene efterår 2019, efter at revisionshuset BDO i en undersøgelse af forvaltningen konkluderede, at familieafdelingen i Frederiksberg Kommune forbrød sig mod retssikkerhedsloven, forvaltningsloven, offentlighedsloven og serviceloven.

»Dette betyder, at der i hovedparten af sagerne mangler dokumentation for børnesamtaler, at der ikke er dokumentation for opfølgning på bevillinger, ikke er partshøringer, ikke er afgørelser og ikke er ankevejledninger,« skrev BDO i sin rapport.

Der blev altså rettet en benhård kritik mod Frederiksberg Kommune, der altså førte til, at den daværende direktør for kommunens børne- og ungeområde blev fyret.

Brudfladen mellem ulovligt papirnusseri i anonyme kommunekontorer og den virkelige verden blev ligeledes brutalt synlig, da Jeanette Strauss 11. november skreg sin nød ud over den frederiksbergske byrådssal.

Jeanette Strauss råbte i desperation historien om, hvordan det havde revet hendes liv itu, at kommunen havde fjernet hendes datter, Frida Strauss, da datteren var 15 år. I 2019 fik de to så rettens ord på, at tvangsfjernelsen var ulovlig.

Frida Strauss modtog en erstatning på 50.000 kroner, men i mellemtiden havde Jeanette Strauss angiveligt fået to psykiske diagnoser, nået at være hjemløs i 14 måneder og var havnet på førtidspension.

Da Berlingske talte med Frida Strauss i november 2019, konkluderede hun, at familien aldrig blev den samme.