Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Ænder, der får hugget deres hoveder af.
Træer, der bliver fældet på mystisk vis.
Det er hverdagen i Fælledparken på Østerbro, og nu har parkens natur- og dyreliv lidt endnu et knæk. I fredags blev parkens sidste svane nemlig fundet død.
Det oplyser foreningen Fælledparkens Naturvenner, der begræder svanens død.
»Dyrelivet har meget svære vilkår i Fælledparken. Nu er alle parkens svaner døde,« siger Tom Lisborg, formand for Fælledparkens Naturvenner.
Han kender ikke dødsårsagen, men han undrer sig over svanens død, da den konkrete svane blev set flyve fra Fælledparken i fuld vigør om torsdagen – dagen før dødsfaldet. Ifølge Tom Lisborg fodrede han selv svanen samme dag, hvor den ovenikøbet havde god appetit.
Ifølge Tom Lisborgs udsagn viste hansvanens familie – hunsvanen og ungerne – heller ikke tegn på sygdom, da de døde sidste år.
»De har alle sammen været sunde og raske, og kort efter er de fundet døde. Så vi tror, at de alle sammen er blevet dræbt af mennesker,« siger Tom Lisborg.
Døden er en helt naturlig ting i naturen. Kan det ikke bare være et tilfælde, at alle svanerne er døde indenfor så kort tid?
»Nej, det tror jeg ikke. Jeg har boet på Østerbro i 40 år, og det er aldrig sket før. Det er heller ikke sket før, at svaner har været raske en dag og så døde den næste dag, medmindre de er blevet dræbt af mennesker.«
Forsømt park
En ting er sagen om den nu afdøde svanefamilie. Tom Lisborg mener, at der er et større problem i Fælledparken.
»Vores forening, Fælledparkens Naturvenner, har nu 7.600 medlemmer på Facebook, og jeg tror, at vi har fået så mange medlemmer, fordi Teknik- og Miljøforvaltningen i den grad har forsømt at tage hånd om Fælledparken,« siger Tom Lisborg, der for eksempel ikke forstår, hvorfor forvaltningen ikke vil bringe dyrene til obduktion.
Han nævner Fælledparkens problemer i flæng:
Der har for eksempel været historier om store grupper af unge mennesker, der har opført sig voldeligt i forbindelse med festlige sammenkomster i Fælledparken.
I sommer blev flere træer fældet på ulovlig vis, og for en uge siden gentog historien sig, da et mere end fire meter langt nåletræ blev fældet på mystisk vis.
Alene i oktober fik flere end 30 gråænder hugget eller bidt hovedet af. Adskillige duer er desuden blevet bidt af hunde, ligesom fire egern i august 2020 er blevet bidt ihjel af hunde. Det siger Tom Lisborg.
Desuden bliver gående og motionister generet af hunde, der i visse tilfælde har jagtet mennesker, fortæller Tom Lisborg:
»Det er fuldstændig urimeligt, at forældre skal være bange for, at deres børn bliver bidt.«
Tom Lisborg foreslår derfor at indføre en række tiltag, der skal sikre en mere tryg park. Han foreslår blandt andet at sætte kameraovervågning op i parken.
Ville det ikke være at gå på kompromis med borgernes frihed at sætte kameraer op, fordi der er nogle træer, som er blevet fældet?
»Nej, overhovedet ikke. Det er simpelthen nødvendigt, hvis vi vil have et velfungerende naturliv og et roligt miljø i Fælledparken. Især når man tænker på mængden af hærværk mod træer og løse hunde, der dræber dyr.«
Berlingske forsøger at få en kommentar fra Teknik- og Miljøforvaltningen.