Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det skulle være et klart signal til Vladimir Putin og Rusland.
Ingen handling var for lille. Ingen handling var for symbolsk, da Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, indtog scenen til en storstilet demonstration 27. februar.
»Vi står i dag på Kristianiagade i København. Foran den russiske ambassade, hvor Putins ambassadør sidder og lytter med,« sagde Ellemann-Jensen og kom med en direkte opfordring til politikerne på Københavns Rådhus.
»Jeg synes, vi skal omdøbe den her gade til Ukrainegade.«
Ideen vakte klapsalver i Kristianiagade og fik efterfølgende stor opmærksomhed.
Allerede dagen efter demonstrationen tog partifællen Jens-Kristian Lütken, den daværende gruppeformand for Venstre i København og medlem af Teknik- og Miljøudvalget, sin formand på ordet. Han sendte et beslutningsforslag afsted.
Ifølge Lütken var der absolut ikke nogen grund til at slå koldt vand i blodet.
»Tværtimod. Det er jo heldigvis et særsyn, at et land indleder en blodig angrebskrig i Europa. Vi skal sørge for, at den forbrydelse ikke bliver glemt, og det skal man gøre allerede nu for at sende et stærkt signal til Rusland. Selvom Rusland skulle trække sig ud i morgen, er skaden allerede sket.«
Også Københavns teknik- og miljøborgmester, Line Barfod (EL), mente, at ideen var »oplagt«.
Men i dag, godt en måned senere, ser det ud til, at forslaget er stendødt.
»En virkelig dårlig idé«
I teknik- og miljøforvaltningen anså man forslaget som et betændt udenrigspolitisk anliggende, som kommunen slet ikke må beskæftige sig med. Det skriver forvaltningen i en mail til Politiken.
Dermed blev forslagets ordlyd ændrede, så det nu ikke længere handlede om at omdøbe Kristianiagade – men »en gade i København«.
På et møde i Teknik- og Miljøudvalget 14. marts blev den nye, mere udvandede formulering dog heller ikke vedtaget.
Det gjorde i stedet et socialdemokratisk ændringsforslag om at lade kommunens Vejnavnenævn undersøge muligheden for engang i fremtiden at opkalde en gade i København efter Ukraine.
Både Socialdemokratiet og De Konservative i København er faktisk direkte imod navneændringen.
»Vi syntes fra starten, at det var en virkelig dårlig idé at omdøbe Kristianiagade,« siger den konservative gruppeformand, Helle Bonnesen, til Politiken.
»Jeg tror ikke, at det på nogen måde kommer Ukraine til gavn. Det er jo kun for at genere Rusland, og jeg ved faktisk ikke, hvor generet af det Rusland vil blive.«
Det socialdemokratiske medlem af Teknik- og Miljøudvalget Mette Reissmann siger til samme medie, at det ikke er, fordi hun ikke har sympati for forslaget – men at »sådan noget« skal foregå både gennemtænkt og klogt.
Hendes partifælle på udenrigsministerposten, Jeppe Kofod (S), er uenig. Han understreger, at Københavns Kommune uden problemer kan – hvis den vil – omdøbe Kristianiagade til Ukrainegade.
Ukrainsk opfordring
Andre steder i verden har man siden invasionens begyndelse ændret vejnavne.
Blandt andet i Oslo, hvor et enigt byrådsudvalg i starten af marts besluttede at give krydset ved den russiske ambassade navnet »Ukraines Plads«.
Det skete tilmed efter dansk forbillede, skriver NRK.
Det ukrainske udenrigsministerium kom endda med en opfordring på Twitter sidst i marts:
»Ukraine opfordrer verden til at ændre adressenavnene på russiske ambassader og konsulater til Ukrainegade,« lød det.