Det kan snart være slut med badezoner og bøder i København – men det er ikke uden konsekvenser

Partier vil have undersøgt om det kan gøres lovligt at bade i hele havnen. Men det kan skabe farlige situationer, lyder det fra firma bag kanalrundfarter.

Blandt andet i Nordhavn oplever man store menneskemængder om sommeren. Uden badezonerne vil de kunne blive tyndet lidt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sommervarmen rammer, flokkes københavnere og turister om de tre havnebade og ti badezoner i havnen.

Men pladsen kan være trang.

Derfor vil overborgmester i Københavns Kommune Sophie Hæstorp Andersen (S) sammen med fem andre partier have undersøgt, om badezonerne kan ophæves helt, og badning dermed kan gøres lovligt overalt i havnen – på nær udvalgte steder. Det skriver TV 2 Lorry.

Partierne bag forslaget er Enhedslisten, Socialdemokratiet, De Konservative, Radikale, Venstre og SF.

De seks partier har stillet et medlemsforslag om, at Teknik- og Miljøforvaltning samt Kultur- og Fritidsforvaltningen skal undersøge, hvad der skal til, for at det kan gøres lovligt at bade i hele havnen – samt hvordan havnen skal indrettes, så det bliver sikkert for både badegæster og sejlende.

Ifølge Line Barfod (EL), der er teknik- og miljøborgmester, er der brug for at tænke nyt. For badezonerne bliver i forvejen ikke overholdt.

»For alle os, der bor i København, er det jo fantastisk at have en havn så ren, at man kan bade i den. Men vi har kunnet se i år og de foregående somre, at folk ikke kan lade være med at hoppe i uden for badezonerne, og så synes jeg som udgangspunkt, at man skal kunne hoppe i alle steder, men at man skal være informeret om, hvad farerne er i det område,« siger hun.

I 2021 blev der indført bødestraf for at bade uden for zonerne. By & Havn anslår, at omkring 200.000 hvert år bader ulovligt i Københavns havn.

Nej tak herfra

Det er dog ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til, at badezonerne bliver sløjfet.

Nettobådene, der arrangerer kanalrundfarter i Københavns havn, frygter konsekvenserne af det politiske forslag.

Finn Olsen, der er daglig leder af Nettobådene i København, fortæller til TV 2 Lorry, at man allerede i dag har svært ved at se de badende fra bådene. Virksomheden oplever, at folk bader uden for badezonerne og hopper i vandet foran bådene. En sløjfning af badezonerne vil derfor skabe endnu flere problemer, lyder det.

»Det er ikke nogen god idé. Vi har kvaler med dem allerede. Selvom der er zoner, så bader folk over det hele. Vi frygter, at der på et eller andet tidspunkt kan ske en ulykke,« siger Finn Olsen til TV 2 Lorry.