Borgmester i København er gået imod reglerne og har promoveret eget parti for skattekroner: »Det beklager vi«

Endnu en borgmester i Københavns Kommune har – imod reglerne – promoveret sit eget partis politiske synspunkter gennem et »partipolitisk neutralt« embedsværk.

Ninna Hedeager Olsen (Enhedslisten), der afgår som teknik- og miljøborgmester i København ved næste valgperiode, får kritik for at bruge kommunens pressefolk til partipolitiske pressemeddelelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Enhedslistens Ninna Hedeager Olsen, der er borgmester i Københavns teknik- og miljøforvaltning, har i en række tilfælde brugt det kommunale presseapparat til at promovere sit parti.

Hun har dermed overtrådt reglerne om, at borgmestre kun må bruge kommunens skattebetalte kommunikationsfolk til partineutral formidling, skriver Fagbladet Journalisten, der henviser til fire pressemeddelelser, der enten ligger på forvaltningens hjemmeside eller er sendt til nyhedsbureauet Ritzau med en kommunal pressemedarbejder som kontaktperson.

Kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole vurderer, at de fire pressemeddelelser er i strid med reglerne:

»Pressemeddelelser skal ikke bruges til promovering af partier, politikere eller politiske erklæringer, fordi en offentlig forvaltning – også dens kommunikationsfolk – skal være partipolitisk neutrale. Det grundkrav lever pressemeddelelserne ikke op til,« forklarer Roger Buch til Fagbladet Journalisten.

Københavns Kommunes teknik- og miljøforvaltning ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange af de fire pressemeddelelser, der i forhold til reglerne ikke holder vand, men skriver, at: »forvaltningen er enig i vurderingen af, at nogle af de præsenterede eksempler ikke holder sig stringent inden for rammerne, og det beklager vi,« lyder svaret, mens Ninna Hedeager Olsen ikke har ønsket at kommentere sagen.

Socialdemokratisk overborgmester har gjort det samme

Ninna Hedeager Olsen genopstiller ikke til kommunalvalget i 2021. Men den socialdemokratiske overborgmester, Lars Weiss, vil stå på stemmesedlerne til Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune.

Og han har, ligesom Ninna Hedeager Olsen, benyttet sig af samme finte med at promovere sit parti, har Berlingske kunnet fortælle.

Mindst fire gange har overborgmester Lars Weiss – i strid med reglerne – udtalt sig positivt om Socialdemokratiet i pressemeddelelser udsendt af Københavns Kommune. Det er sket i perioden december 2020 til august 2021, viser en gennemgang af Økonomiforvaltningens pressemeddelelser.

Lars Weiss, der er overborgmester i Københavns Kommune, har ved flere lejligheder kunnet fremhæve Socialdemokratiet i et positivt lys i Københavns Kommunes pressemeddelelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

I en af pressemeddelelserne udtaler Lars Weiss eksempelvis om opførelsen af 36 nye boliger i kommunen:

»Det er hjerteblod for os i Socialdemokratiet, at der er boliger, som er til at betale for unge mennesker.«

Kommunalforskeren Roger Buch var ligeledes ude og kritisere Lars Weiss’ brug af embedsapparatet, og ligesom Ninna Hedeager Olsen ønskede Lars Weiss ikke at stille op til et interview. I stedet henviste han til Økonomiforvaltningen, der skrev:

»Økonomiforvaltningen skal til enhver tid agere partipolitisk neutralt. Det er vi meget opmærksomme på, også når vi bidrager til den siddende overborgmesters kommunikation. Derfor er det en fejl, når det fremgår af den pågældende pressemeddelelse, hvad Socialdemokratiet vil kæmpe for. Det vil vi undgå i fremtiden,« skrev de.