Borgmester byder forslag velkommen: København og Frederiksberg skal have særlige vilkår for at undgå nedlukning

Af hensyn til nationaløkonomien mener Dansk Erhverv ikke, at København og Frederiksberg bør lukkes ned, selvom smitten stiger yderligere. Det vil ganske enkelt koste for mange penge. Venstre-borgmester i København kalder forslaget »glimrende«.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V) mener, at Københavns overvægt af unge borgere bør betyde, at man ikke anser høje smittetal i København som nogen stor sundhedsrisiko. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Coronasmitten stiger fortsat i København, og med et nuværende incidenstal på 228 smittede pr. 100.000 indbyggere nærmer Hovedstaden sig myndighedernes bekymringsgrænse på 250.

Sker det, lukker byen automatisk. Detailhandel, frisører og restauranter blandt mange andre ting.

Det vil have uoverskuelige konsekvenser, mener erhvervsorganisationen Dansk Erhverv, som har foreslået, at København og Frederiksberg får længere snor, før de bliver ramt af de automatiske nedlukninger.

Det ville begrænse skaden på dansk økonomi, idet de to kommuner ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, er »økonomiske kraftcentre« i Danmark.

På Københavns Rådhus siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V) – partiets spidskandidat til det kommende kommunalvalg – at forslaget fra Dansk Erhverv er »glimrende«. I det hele taget har hun ligesom sine partifæller på Christiansborg aldrig været fan af den automatiske nedlukningsmodel.

»Der er stor forskel på befolkningssammensætningen og -tætheden i landets kommuner, og der er forskel på, hvor langt de er nået i vaccinationsprogrammet. Derfor har jeg svært ved at se en retfærdig automatisk model for mig,« siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

Hun mener i stedet, at man skulle lade det være op til en dialog mellem sundhedsmyndigheder og kommunen, hvor man skulle se på, hvad der konkret er brug for at gøre. Som eksempel nævner hun muligheden for at lukke barer, hvis det er der, smitten ser ud til at brede sig ud.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København

»Det kommer i forvejen til at tage år at få byen ordentlig på fode igen, men så hamrer vi i hvert fald ikke København helt ned for andet år i træk.«


Desuden påpeger Cecilia Lonning-Skovgaard, at Københavns relativt lave gennemsnitsalder bør tale for, at man ikke benytter sig af den automatiske nedlukningsmodel.

»Omkring 80 procent af københavnerne er under 40 år, så der kommer til at gå længe, før byen er færdigvaccineret. Corona påvirker ofte ikke de unge særlig meget, men lige nu er det i høj grad de unge, der driver smitten. Derfor er der ikke nogen sundhedsrisiko lige nu, og så ville det være lidt skørt at lukke København ned,« siger Venstre-borgmesteren.

Kompensation for sidste år

Cecilia Lonning-Skovgaard siger, at hun ærgrer sig, hver gang hun ser smittetallene i København stige. For i hendes øjne er tanken om nedlukning af København »ubærlig«.

»Der har været historier fra det nu nedlukkede Hørsholm om, hvordan cafeer har måttet lukke, sende ansatte hjem og smide madvarer for mange tusinde kroner ud. Hvis man projicerer det op på Københavns størrelse, er omkostningerne helt uoverskuelige,« siger hun.

Er det faktum, at København er en større kommune, et argument for, at København skal have særbehandling?
»Det er det måske ikke, men nu fik København negativ særbehandling sidste år med seksdagesreglen, og det kunne man så kompensere for i år ved at lave nogle lidt andre regler. Det kommer i forvejen til at tage år at få byen ordentlig på fode igen, men så hamrer vi i hvert fald ikke København helt ned for andet år i træk,« siger borgmesteren.