Blot en uge efter åbningen flyder Københavns nye strand med skrald – borgere retter skytset mod kommunen

En ny badestrand ligger badet i skrald, men vreden retter sig ikke udelukkende efter skraldets tidligere ejermænd. Kommunen har nemlig også et ansvar, mener flere borgere.

Efterladt affald på offentlige arealer har været et hyppigt tilbagevendende samtaleemne i København. Fortrinsvis i sommermånederne, hvor særligt unge i høj grad søger udenfor til fest og sammenkomster. Her fra Islands Brygge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag i sidste uge åbnede Københavns nye badestrand i Valbyparken, men allerede i løbet af weekenden kunne besøgende konstatere, at strandgæsternes skrald ikke altid havde fundet vej til skraldespanden.

Det fremgår af et billede, som Valby Lokaludvalg har lagt op på Facebook.

Her ser man tydeligt en overfyldt container med skrald liggende rundt omkring sig, og Valby Lokaludvalg gør i opslaget opmærksom på, at der var andre skraldespande i området, som ikke var fyldt.

I den forbindelse opfordrede lokaludvalget borgere til at tage deres skrald videre med til næste skraldespand, hvis den første, man kommer til, er fyldt.

Og det var med den opfordring, at folkets reaktion, der kunne have været ren forargelse over de affaldsefterladende strandgæster, i stedet rettede sig mod kommunen.

For er det ikke kommunens ansvar at sørge for, at skraldespandene er placeret, hvor der er brug for dem, og at der i det hele taget er skraldespande nok?

Det mente mange borgere i kommentarsporet til Facebook-opslaget i hvert fald.

»For dårligt. Nem løsning: To containere, hvor der er brug for det,« skrev en Facebook-bruger.

»Folk er nogle svin når de skal rydde op efter sig. Men lektien her er nok også at der ikke er nok skraldespande nede ved vandet,« skrev en anden bruger på samme platform.

Generelt er mange borgere i kommentarfeltet under Valby Lokaludvalgs opslag imidlertid enige i, at der var efterladt en del skrald på stranden efter weekendens stærke fremmøde af strandløver og badegæster.

Andre løsninger til

TV 2 Lorry har kontaktet Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning for at spørge om, hvorvidt forvaltningen ikke har et ansvar for at sørge for, at der er skraldespande nok til at håndtere gæsternes efterladenskaber.

I en e-mail svarer enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen, Morten Hjortgaard Christiansen, at stranden i Valbyparken på rekordtid er blevet populær blandt københavnerne.

»Der var rigtig mange, der nød vejret og vandet i den forgange weekend. Vi rengør både stranden og resten af Valbyparken så hurtigt, vi kan,« skriver Morten Hjortgaard Christiansen til TV 2 Lorry.

Han understreger desuden, at der allerede er flere containere i området, men at man overvejer, om der skal andre løsninger til.

»Vi vil se på, om vi skal gøre det lettere at komme af med affaldet ved at placere vores containere smartere, eller ved at øge kapaciteten yderligere i form af flere containere andre steder ved stranden,« skriver han.