»Bevidst provokerende adfærd« og »den såkaldte ytringsfrihed«: Kina er rasende over plakater, som er hængt op igen

Tredje gang er lykkens gang. Den radikale regionskandidat Thomas Rohden har hængt sine valgplakater op endnu en gang. I en pressemeddelelse skyder Kina med skarpt efter Danmarks »såkaldte ytringsfrihed«, og skriver at forsøg på at adskille Tibet og Kina er »dømt til at mislykkes«.

Han prøver igen. For tredje gang er valgplakater blevet hængt op foran den kinesiske ambassade i Gentofte. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolaj Skydsgaard/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske ambassade kalder det »bevidst provokerende«, men det er Thomas Rohden (R), formand for Dansk Kina-Kritisk Selskab, ligeglad med, for »de bliver jo provokeret af alt«, som han siger.

Hans valgplakater til regionsrådsvalget er blevet taget ned foran ambassaden, da de prydes med et tibetansk flag. Til Berlingske kalder han det et »symbol på at stille sig op mod Kina«.

Så tirsdag aften prøvede han igen.

Mindst to gange er plakaterne blevet fjernet, og Thomas Rohden er ikke i tvivl om, at det er kineserne selv, der har fjernet dem.

Det mener også mediet Den Uafhængige, som hængte nye valgplakater af Thomas Rohden op, efter de første var blevet taget ned. Den Uafhængige bragte billeder af, hvad der tilsyneladende var en vagt fra ambassaden, som pillede de nyopsatte valgplakater ned.

Thomas Rohden fortalte tirsdag til Berlingske, at han har politianmeldt den kinesiske ambassade, men at håbet er, at udenrigsministeren kommer på banen.

Det er han ikke alene i.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, der er næstformand i Det Udenrigspolitiske Nævn i Folketinget, fortæller, at han også vil have udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til at tage affære. Det siger han til Den Uafhængige.

Den kinesiske ambassade udsendte i går en kort pressemeddelelse, hvor den tager stærkt afstand fra »provokationen« fra Thomas Rohden. I samme ombæring understreger Kina, at ethvert forsøg på at adskille Tibet fra Kina er »dømt til at mislykkes«.

»For nylig har nogle få danskere under dække af et valg hængt en række politiske annoncer op med flaget »Tibets uafhængighed« foran den kinesiske ambassade. Vi udtrykker vores stærke indignation over denne bevidst provokerende adfærd,« skriver en talsmand for ambassaden og fortsætter:

»Vi blander os aldrig i andre landes valg, og vi er stærkt imod, at andre blander sig i Kinas indre anliggender i valgets navn og den såkaldte »ytringsfrihed«, underminerer Kinas suverænitet og underminerer Kinas territoriale integritet. Tibet er en umistelig del af Kinas hellige territorium. Ethvert forsøg på at adskille Tibet fra Kina er dømt til at mislykkes.«