»Aggressive« gæs skræmmer, splitter og trækker overskrifter i Gentofte: »Tilvæksten har været ganske enorm«

Gæs i massevis huserer på grønne områder såvel som i lokalavisernes spalter i Gentofte. Nogle mener, at de skræmmer og efterlader afføring, mens andre mener, at kritikerne »må gå et andet sted hen«, og hilser den fredede fugl velkommen. Naturstyrelsen påpeger, at et menneske til hver en tid ville vinde en kamp mod en gås.

Fra Naturstyrelsen lyder det, at hvis gæs skulle angribe mennesker, skal man ikke være bange, men blot blive stående. Så stopper de nemlig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læsere af avisen Villabyerne, som skildrer livet i Gentofte, vil i uge 18s udgave af avisen have haft mulighed for at læse to debatindlæg om aggressive og generende gæs, som besværliggør fritidslivet i Gentofte.

Én skribent beskriver, hvordan en gruppe gæs skulle have angrebet en pædagog på en ladcykel med fire vuggestuebørn i ladet. Pædagogen havde angiveligt forsøgt at navigere væk fra gæssene i en sådan grad, at han i stedet styrede cyklen med vuggestuebørnene i ladet ud i Gentofte Sø.

En anden læser ved navn Flemming Bækkeskov skriver, at »gåseplagen«, som han kalder fænomenet, gør »store dele af Gentofte Kommunes grønne arealer mere eller mindre uanvendelige for os mennesker«, fordi gæssenes afføring flyder overalt.

Til Berlingske siger Flemming Bækkeskov, der har boet i området i flere årtier, at problemet primært er opstået de seneste ti år.

»Ved søerne er der grønne områder, hvor folk kan sætte sig i græsset og nyde stedet, men i praksis kan det ikke lade sig gøre, fordi områderne er overladt til nogle gæs, som ikke var der for ti år siden. Tilvæksten har været ganske enorm. Der var ikke nogen gæs for 10-15 år siden,« siger han.

Flemming Bækkeskov bor tæt ved Søndersø, der ligesom Gentofte Sø har været plaget af gæs. Han fortæller, at der oprindeligt var masser af svaner at finde i Søndersø.

»Men de er jaget væk nu. Gæssene er aggressive, de ekspanderer, og jeg forstår ikke, hvorfor de er fredede i byområderne. Man skal have fjernet fredningen, så man kan regulere bestanden,« siger Flemming Bækkeskov.

Sven Norup, Vildtkonsulent hos Naturstyrelsen

»En kæmpe stor hangås vejer fem kilo, og så kan den puste sig op for at skræmme folk, og det virker så. Men styrkeforholdet er ensidigt til vores fordel, så hvis det kommer til en kamp på liv og død, vinder vi hver gang.«


Han siger desuden, at han finder det særlig irriterende, når gæssene tager turen ind i folks haver, hvor de ligeledes efterlader afføring.

En kamp på liv og død

En anden Gentofte-borger ved navn Jan Valeur, som er medlem af Dansk Ornitologisk Forening og har boet i Gentofte i flere årtier, siger omvendt, at han nyder gæssene ved Gentoftes søer. Desuden græder han forholdsvist tørre tårer over de mennesker, der for alvor føler sig generet af gæs og andre fugle.

»Så må de gå et andet sted hen. Blive i byen, på veje, gader og stræder. Hvis vi har nogle søer med natur og træer omkring, så er det vel der, fuglene skal være,« siger Jan Valeur.

Han påpeger, at Danmark er blandt de lande i Europa, hvor der findes mindst vild natur. Derfor mener han, at man burde passe bedre på den natur, der trods alt stadig findes i landet.

»Jeg kan ikke forstå, at nogle mennesker ikke kan se fornøjelsen i at opleve noget natur. Så kan det godt være, man kommer til at træde i en gåsebæ på sin gåtur, men det dør man jo ikke af,« siger Jan Valeur.

Fra Sven Norup, der er vildtkonsulent hos Naturstyrelsen Hovedstaden, lyder det, at klager over gæs ikke er en ugentlig tilbagevendende ting, men at det trods alt sker en sjælden gang imellem.

Han mener dog, at der ikke er nogen rationel grund til at blive utryg omkring gæs.

»En kæmpestor hangås vejer fem kilo, og så kan den puste sig op for at skræmme folk, og det virker så. Men styrkeforholdet er ensidigt til vores fordel, så hvis det kommer til en kamp på liv og død, vinder vi hver gang,« siger Sven Norup.

Han forklarer, at hvis en arrig gås marcherer eller flyver mod en, skal man bare blive stående, for så stopper den. Han anerkender dog, at gæs efterlader mere afføring end andre fugle.

»Men når det regner, forsvinder det, og så må man lade være med at tage sine hvide golfsko på, når man går ned til de grønne områder,« siger han.

Sven Norup tilføjer, at tilvæksten af gæs i Danmark »nærmest har været eksponentiel« i løbet af de seneste årtier. Det skyldes blandt andet, at gåsen var nærmest uddød i Danmark tidligere, men han ser stadig ikke noget stort nok problem med gåsegener til, at det offentlige vil gøre noget ved det.