Mest farlig for sig selv

Den tidligere radikale leder Marianne Jelved fik i sin tid ikke meget ud af at kalde statsministeren en »farlig mand«.

Og Nyrup Rasmussens »Stuerene, det bliver I aldrig!« blev ikke ligefrem en selvopfyldende profeti. Erfaringen viser, at de barske personangreb ikke imponerer danske vælgere.

Men med en dødsforagtende fantasiløshed fortsatte socialdemokraten Mogens Lykketoft forleden traditionen og beskrev Anders Fogh Rasmussen som ja, man tror det næppe en farlig mand.

Nogle vil mene, at danskerne er for fredsommelige til at acceptere så skarpe kanter. Men det kan også være, at de gerne vil høre politikerne snakke politik. Danskerne har ikke noget imod sovs og kartofler i debatten, men den skal serveres med overskud og glimt i øjet. Reelt sagde Jelved og Nyrup: »Ethvert anstændigt menneske må være enig med os«, og tog dermed et moralsk førergreb på befolkningen, som ikke hører hjemme i et politisk demokrati.

Lykketofts aktuelle angreb kører på Foghs angivelige dygtighed til at iscenesætte virkeligheden. Denne forurettede og selvopgivende linje anlagde Lykketoft også efter valgnederlaget i 2005. Socialdemokraterne taber kun, fordi de andre snyder, fordi medierne er unfair og fordi vælgerne lader sig køre rundt i manegen. Helt ærligt. På den måde melder man sig ud af den politiske debat. Det er en farlig snak for den, der kommer med den.