Man behøver ikke være nørd

Nogen ved usandsynligt meget om musik, andre er på børneniveau og kommer temmeligt meget til kort, når talen falder på nyeste udgivelse med band dit og dat. I min familie ligger vi i sidste kategori.

Foto: Scanpix
MusiQwiz Deltagere: 2-8 Alder: Fra 12 år Varighed: Valgfri Pris: 299 kr Producent: Danspil

Alligevel kan MusiQwiz sagtens være et godt tidsfordriv, så længe alle sidder inde med nogenlunde samme mængde viden om solister, bands og udgivelser gennem tiderne.

Spillet går kort fortalt ud på at nå rundt på en spilleplade ved at svare på spørgsmål, der går lige fra »Hvor mange gange har Danmark vundet det internationale Melodi Grand Prix?« til »Hvad hed anden udgivelse af Red Hot Chili Peppers?« Som man muligvis kan udlede af forskellen i disse spørgsmål, er de 1.800 spørgsmål inddelt i en række kategorier, der blandt andre tæller 1980erne, Solister, Stjerner, Dansk og Melodi Grand Prix.

Det er samtidig så snedigt indrettet, at man, inden man aftvinges et svar, får at vide, hvilket band eller hvilken sanger, man skal spore sig ind på og derefter kan vælge, hvor svært spørgsmålet skal være på en skala, der går fra 1 til 6. Føler man sig velbevandret i eksempelvis Thomas Helmig og svarer rigtigt på det sværeste spørgsmål, får man lov at rykke sin brik – der i spillets natur er udformet som en guitar – seks felter frem mod mål.

Det tog cirka en time at afgøre, hvem af os, der kunne løbe med titlen som spillets MusiQwiz. Selv om vi måtte melde pas på flere spørgsmål, lykkedes det os alligevel at grave en musikalsk viden frem fra hjernens gemmer, der gjorde, at det, trods manglende ekspertise indenfor musikkens verden, alligevel var sjovt. Spillet kan takket være de mange kategorier og sværhedsgrader både spilles af musiknørder og af de af os, der er på et mere basalt niveau. Men skal de to kombineres, kræver det nok, at man indfører en form for »handicap« til eksperterne for at bibeholde det sjove ved spillet.