Løkkes vej til et come back

Der var svedperler og intens alvor. Men svarene var bestemt ikke overbevisende i alle tilfælde.

Foto: jan j¿rgensen
Efter dagens møde med pressen på Christiansborg kan Lars Løkke Rasmussen genbruge Mark Twains berømte ord og konstatere, at ”rygterne om min død er stærkt overdrevne”.

Statsministerens optræden vil ganske vist ikke sikre, at han vender nedturen i meningsmålingerne til fremgang. Eller at han genvinder den autoritet, der er blevet slidt så hårdt på. Svedperlerne i ansigtet og den intense alvor i blikket gjorde det tydeligt for enhver, at regeringschefen ikke ligefrem er i medvind for tiden. Hvilket han da også selv konstaterede.

Kampvilje

Ikke desto mindre demonstrerede regeringschefen så meget kampvilje, politisk ambition og stenhårdt fokus på sin hovedopgave, at det vil være svært for hans modstandere at blive ved med at spille pladen om, at statsministeren er træt, færdig og udbrændt efter mindre end et år på den krævende post.

Kendsgerningen er, at Løkke vil bruge al sin viljestyrke, energi og kunnen på at vinde det valg, som skal gøre det muligt for ham at påvirke nationens fremtid og give ham selv en værdig plads i den politiske Danmarkshistorie – i stedet for at ende som en parentes efter Fogh.

Ikke overbevisende svar

På pressemødet blev han udspurgt om alle de sager, som i den seneste tid har været dårligt håndteret og i flere tilfælde har udløst skænderier mellem V og K. Svarene var bestemt ikke overbevisende i alle tilfælde, for flere af disse politiske forløb er og bliver tabersager.

Men når det kommer til stykket, vil Løkke blive bedømt på sin evne til at navigere landet på sikker afstand af krisen og få kontrol over den dramatiske gældsbyrde. Og det har han tydeligvis erkendt.

Behøver en plan for at vinde

Han ved godt, at udarbejder han ikke en realistisk økonomisk plan, som viser vejen frem til en afvikling af gælden, og som gør det muligt at finansiere fremtidens velfærd, vil han stå med små chancer for at vinde næste valg. Og han vil have svigtet den mission, som forgængeren smuttede fra.

Hovedopgaven går i al sin gribende enkelhed ud på at formulere og gennemføre en ansvarlig politik, som bringer orden i regnskaberne for Danmark A/S.

Stadig tillid på økonomien

Endnu har danskerne størst tillid til Lars Løkke Rasmussen på dette felt.

Men skal han fastholde opbakningen fra vælgerne, skal han vise, at han formår at skifte gear. Hidtil har han i tæt samarbejde med Lene Espersen været optaget af at stå i spidsen for den akutte krisepolitik, som har bestået i at spænde sikkerhedsnet ud under bankerne, sikre kapital til virksomhederne, øge de offentlige investeringer og uddele skattelettelser for at holde gang i økonomien.

Stort set samme økonomiske overskrift er blevet benyttet i alle de vestlige lande. Men snart skal regningen betales for denne ekspansive strategi – en strategi, som er blevet yderligere belastet af øgede udgifter til arbejdsløshedsunderstøttelse og faldende skatteindtægter. Problemet er, at disse regninger skal betales samtidig med, at vi snart kommer til at mærke effekten af, at de store ældreårgange trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet og lægger et yderligere pres på finansieringen af velfærden.

Frygtindgydende opgave

Opgaven er frygtindgydende. Men Løkke demonstrerede, at han har tænkt sig at tage livtag med den.

I løbet af kort tid præsenterer han resultatet af Finansministeriets minutiøse kasseeftersyn af dansk økonomi – som skal fremlægges for EU – og som vil gøre det lysende klart, hvor stor udfordringen bliver.

Men kasseeftersynet giver også Løkke muligheden for kraftfuldt at få sat den økonomiske genopretning i centrum af sit politiske projekt, og dermed vil han i højere grad selv kunne overtage styringen af tidens vigtigste opgave, ligesom han vil gøre sig mindre sårbar over for de mange enkeltsager, det mediehysteri og det amokløb blandt kommentatorer, som han i den seneste tid har gjort sig uhyggeligt sårbar overfor.
Nok så væsentligt vil han også kunne sætte kniven ind i en opposition, som er meget langt fra at have formuleret en realistisk økonomisk plan.