Uhyggen nærmest driver af siderne, men allerede midt i bogen fornemmer man, hvem der er morderen

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Er man til psykologisk sofistikerede kammerspil, går man ikke galt i byen med Helene Floods »Elskeren«. Bogens største styrke er dog Floods flair for at fange de helt almindelige og alligevel sære og særlige måder, vi mennesker interagerer med hinanden på.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hun har i den grad styr på de psykologiske spændingsmekanismer, Helene Flood, og den norske forfatter, der er uddannet psykolog med speciale i vold og traumerelateret skam og skyld, formår allerede fra første side i spændingsromanen »Elskeren« at skabe en fortættet, foruroligende stemning, uden at der i øvrigt sker det store.

Flood skriver med andre ord ikke med blod- og brækfremkaldende effekter i fyldepennen, men med et så mørkt og indholdsmættet blæk, at uhyggen nærmest driver af siderne.

I forhold til mange andre thrillers, hvor det nervepirrende ofte ligger på grænsen til det makabre, er »Elskeren« en hårrejsende realistisk hverdagsgyser, hvor der ikke er så megen action, men hvor de sitrende spændinger mellem mennesker, der pludselig står i en uventet og dramatisk situation, udgør selve nerven.

Kvindetække

Handlingen foregår i et halvdyrt delehus i et af Oslos eftertragtede kvarterer. Bygningen består af fire lejligheder med en fælles have, og i den ene bor jegfortælleren Rikke, der er forsker og gift med ungdomskæresten Åsmund, som hun har to børn med. Hun er glad for sit liv, men bliver alligevel draget af naboen, Jørgen, der arbejder som hårdkogt journalist med lig i lasten, og som, skal det vise sig, har det, man kalder kvindetække.

»I forhold til mange andre thrillers, hvor det nervepirrende ofte ligger på grænsen til det makabre, er »Elskeren« en hårrejsende realistisk hverdagsgyser« Fold sammen
Læs mere
Foto: Grønningen 1.

Deres forhold har stået på i flere måneder, og hun har gentagne gange forsøgt at gøre det forbi, men en aften, hvor både hun og han er alene hjemme, lister hun alligevel op og låser sig ind hos ham. Allerede i entreen mærker hun imidlertid, at noget er galt, hun fortryder og forlader stedet, og næste dag viser det sig, at Jørgen ligger myrdet på sit hjemmekontor.

På grund af omstændigheder omkring kodelåsen i ejendommens hoveddør og manglende tegn på indbrud, lader politiet hurtigt forstå, at de arbejder ud fra den teori, at det må være en af beboerne, der er den skyldige. Det skaber et vist pres på dem alle, og Flood beskriver med indsigt og intensitet, hvordan de psykologiske spil mellem mennesker i krise fletter sig ud og ind af hinanden, og hvordan alle er på vagt over for de andre, både voksne og teenagebørn, naboer og ægtefæller imellem.

Fungerer ikke

Teksten veksler mellem Rikkes beskrivelser af det, der er hændt, stort set kronologisk og med enkelte flashbacks undervejs, og så nogle lidt kortere kapitler, der – forstår man senere – er mails, som Rikke sender til en kvindelig betjent. Denne betjent er undervejs blevet taget af sagen, da hun er inhabil, fordi hun og Rikke har kendt hinanden fra et kollektiv i deres unge dage.

De oplysninger og erkendelser, som Rikke bidrager med i mailkorrespondancen, forklarer mangt og meget, men hvorfor de ikke er skrevet ind i selve jegfortællingen er uklart og fremstår som et litterært greb, der desværre ikke rigtig fungerer. En anden anke er, at man allerede midtvejs i romanen har en klar fornemmelse af, hvem der står bag mordet, og selve planlægningen og udførelsen af forbrydelsen virker i øvrigt konstrueret på en måde, som harmonerer mindre godt med resten af romanens fine psykodramatiske plot.

Vil man have spænding uden splatter, og er man til psykologisk sofistikerede kammerspil, går man ikke galt i byen med »Elskeren«. Og den skal først og fremmest læses for Helene Floods flair for at fange de helt almindelige og alligevel sære og særlige måder, vi mennesker interagerer med hinanden på, ikke mindst når hverdagen vælter.

Elskeren
Forfatter: Helene Flood. Oversætter: Agnete Friis. Sider: 494. Pris: 250 kroner Forlag: Grønningen 1.