Storvildtjægeren var Karen Blixens store kærlighed. Nu kommer hidtil ulæste breve mellem de to på auktion

Korrespondance mellem Karen Blixen og henholdsvis Blixens mor, aristokraten Denys Finch Hatton og litteraten Viggo Kjær Petersen udbydes nu på auktion.

Et brev fra Blixen til Finch Hatton, et brev fra Finch Hatton til Blixen og et fotografi af Karen Blixen vurderes samlet til 8.000-10.000 kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruun Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brevene har været gemt væk i årtier, og indholdet af nogle af brevene har aldrig før været offentliggjort, selvom Blixens korrespondance ellers er velundersøgt og - beskrevet.

Nu kommer en korrespondance mellem Karen Blixen og Blixens mor, mellem Karen Blixen og Blixens store kærlighed, Denys Finch Hatton, samt breve fra Karen Blixe til litteraten Viggo Kjær Petersen på auktion hos Bruun-Rasmussen.

Karen Blixen blev i 1914 gift med sin svenske halvfætter Bror von Blixen-Finecke, men forholdet blev ikke lykkeligt, og hun blev skilt fra ham i 1925.

I mellemtiden mødte Blixen første gang i 1918 den engelske storvildtjæger og aristokrat Denys Finch Hatton. I begyndelsen var forholdet mellem de to venskabeligt, men det udviklede sig til en langvarig kærlighedsaffære.

Karen Blixen skrev om ham, at »han vilde have hævdet sig i enhver Tidsalder, for han var en fremragende Sportsmand, med fin Sans for Musik og Kunst, Kunstner selv, en stor Jæger.«

En vigtig grammofon

Karen Blixens store kærlighed, Denys Finch Hatton, styrtede ned med sit fly og blev dræbt i 1931. Efter Denys Finch-Hattons død flyttede Karen Blixen hjem til Rungstedlund i eftersommeren 1931. (Udateret arkivfoto, fotograf ukendt). Fold sammen
Læs mere

På auktionen udbydes blandt andet et langt brev, som Karen Blixen skrev til sin mor i 1918. I brevet fortæller hun om sit første møde med Denys Finch Hatton.

»Han (Finch Hatton, red.) er et ualmindeligt elskvaerdigt og begavet Menneske, og den Slags Englaendere har et uendeligt behageligt Vaesen (...),« står der i brevet ifølge Bruun-Rasmussen.

Blandt de udbudte breve findes også et brev fra Denys Finch Hatton til Blixen, sendt fra en af Denys Finch Hattons safariture. Her nævner han for første gang den rejsegrammofon med håndsving, der i dag står på i den grønne stue i Karen Blixen Museum på Rungstedlund.

Grammofonen betød meget for Karen Blixen, som også skrev om den i »Den afrikanske farm«.

»Jeg medbringer dig en grammofon, der lyder helt lige som et klaver. Det er den første, jeg har hørt, der lyder sådan. Jeg har nogle enkelte gode plader, som jeg håber, du kan lide,« skrev Denys Finch Hatton.

Ud over brevet, hvori grammofonen er nævnt, er der et brev, hvis indhold ifølge auktionshuset ikke har været offentliggjort før. Det er fra Karen Blixen til Denys Finch Hatton.

»Brevet afspejler en konflikt mellem Blixen og Finch Hatton og vidner faktisk om det ustabile forhold mellem de to,« skriver Bruun-Rasmussen.

Sluttelig er der to breve, skrevet af Karen Blixen til Viggo Kjær Petersen, sammen med to fotografier.

Auktionens udbudte breve stammer fra efterkommere af litteraten Viggo Kjær Petersen

Man kan byde på brevene indtil 15. december kl. 18.50 på Bruun Rasmussens hjemmeside.

Breve til Viggo Kjær Petersen (1935-2012) fra Karen Blixen. Viggo Kjær Petersen var blandt andet dramaturg ved en række teatre og var leder af Det Ny Teater 1987-1991. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bruun-Rasmussen.