Støvrings dystre profetier: Aftensolen kan snart sænke sig for sidste gang over Vestens civilisation

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Kasper Støvring har – på trods af et par klodsede indfald – begået en højst læseværdig bog, der kredser om den moderne verden, islams hellighed, storbyerne og medierne, som ifølge den konservative debattør gør os blinde og døve for tilværelsens egentlige, livgivende mysterier.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At der er mere mellem himmel og jord, end øjet ser, er en almen erfaring. Men hvad med nede i jorden? Og oppe i himlen? Er der også mere dér?

Det er der, hvis man spørger Kasper Støvring. Og det skal man gøre, for han har begået en højst læseværdig bog, »Fragmenter fra malstrømmen«, der er en samling af aforismer, fragmenter og notater.

Selvom bogens form er meget forskellig fra Støvrings andre bøger, kredser den om de samme temaer. Den moderne verden, storbyerne og medierne gør os, ifølge Støvring, blinde og døve for tilværelsens egentlige, livgivende mysterier.

Dødens neonlys og naturens gåder

Men bogen nøjes ikke med blot at forbande metropolernes døde neonlys og deres umenneskelighed, og det er en af dens store kvaliteter. Tværtimod er dens ærinde at få læseren til at søge ud i naturen og opleve dens gåder og dens liv.

Men før vi kommer så langt, skal vi ned i malstrømmen. Det er Støvrings billede på det truende dyb, vi som mennesker, folk og civilisation er på vej ned i. Efter denne rensende syndflod kan nye lokale, menneskelige samfund måske genopstå.

Det er med andre ord ikke småting, der skal overkommes på en hundrede siders penge. Sine steder afløses de poetiske passager da også af massive maggiterninger med for megen kraft på et for lille sted.

Heldigvis har bogen en fast struktur, hvor den første, længste del er selve nedstigningen til tusmørkets underverden, hvor der ifølge forfatteren både skabes liv og smedes våben. Der er også en hel del, der får stryg hernede.

Arvefjenden er ikke overraskende de »allestedsfraværende« liberale og kultur-relativisterne, hvis mål er globalisering og multikulturalisme. Der er også hug til akademikerstanden, og det er underholdende læsning, selv for dem som får tæsk.

Men forventer man så i tillæg klimabenægtelse og skinger hjemstavnslyrik, skuffes man. Eksempelvis afviser Støvrings fine meditation over Greta Thunberg nok dyrkelsen af hendes person, men det er kun for at lade hende inkarnere en højere, sakral lovmæssighed, som virker igennem hende:

»Mon ikke Greta selv mærker de snore, der forbinder hende med den mægtigere dukkefører?«

Det er en smuk, indfølt og uhyre original forståelse af det fælles, men skamredne symbol, Greta Thunberg.

»Fragmenter fra malstrømmen« er første bog i Fønix’ nye serie »Askebladet«. Fønix udgiver artikler og bøger i grænselandet mellem teologi og humaniora. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fønix.

En anden af bogens bemærkelsesværdige kvaliteter er, at Støvring gæstfrit og modigt inviterer læseren ind i sin verden, animeret af Gud og decimeret af Satan. Der er ikke tale om Newtons døde, mekaniske univers, velegnet til ateister og materialister. Nej, det er Goethes levende natur, i hvilken ånden selv giver sig til kende.

Bajads med nosser

Bogen har ekkoer af Oswald Spenglers dystre profetier: Det lys, der oplyser Støvrings verden, er ikke morgenlyset. Det er den aftensol, der er ved for sidste gang at sænke sig over Vestens civilisation.

Bogens anden del giver imidlertid plads til håb – ja, tilmed til teologen Ole Jensens økomanifest, endnu en uventet gæst. Her taler Støvring klart og forpligtende om det uerstattelige, for hvilket vi må vige og give plads. Samfundet er ikke nedsænket i racisme og islamofobi, men er derimod, fortæller Støvring, en mirakuløs organisme af tillid og sympati.

Mens balancen mellem dom og tilgivelse holdes meget fint igennem bogen, findes der dog også uvelkomne stilbrud, som når en »bajads med nosser så store som koranklodser« skal gøre det ud for Klodshans. Det er et virkelig klodset indfald, men kompenseres måske af et senere fragment, i hvilket agtelsen for det andet forsvares:

»Afvis ikke muslimer og deres kultur«, den rummer dybe og hellige traditioner, fastslår Støvring, og roser tilmed deres slør, der hindrer profanering.

Et andet sted i bogen støder man på »gorgonens magt« som »orfikerne forbandt med det lunariske.« Det lyder lærd, men hvis det er sandt, må det også kunne skrives på dansk. Risikoen er jo, at hvis fragmenterne selv bliver til en malstrøm af uforståelige ord, hvordan kan de så redde os fra den store malstrøm, Støvring ser truer os?

Faktisk lader bogen spørgsmålet om en eventuel redning stå åbent. Måske er, antyder Støvring, druknedøden simpelthen den skæbne, en fjern gud har nedkaldt over os. Men en sådan underkastelse under skæbnen lyder grangiveligt som den stoicisme, vores nutid lefler så kælent for.

Det modsiges af den kristendom, til hvilken Støvring bekender sig. Det er, som bogen da også pointerer, en tro, som kun kender til »Kristusopstandelsen i underverdenen.«

Gå med Kasper Støvring gennem hans forunderlige underverden. Ikke kun som fornøjelse og oplysning, men også som den prøvelse, der er forvarslet til dommens dag. Den dag, hvor alt skal lutres og blive rent.

Fragmenter fra malstrømmen
Forfatter: Kasper Støvring. Sider: 129. Pris: 179 kroner Forlag: Fønix.