Sindssygens slagskygger og målmandens sidste sider: Her er de bedste biografier i 2021

AOK
Litteratur
Guide

Guide: Selve ideen om den klassiske biografi er i opbrud. Det autofiktive værk, hvor man udstrækker grænserne mellem virkelighed og fiktion, vinder stort indpas i litteraturen og rummer etiske problemer, men har også vitaliseret genren. Her er vores udvalg af nogle af de mest, rørende, chokerende og velskrevne i den tiltagende elastiske genre 2021.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1

En hjerteskærende kamp

Lars Høghs nye selvbiografi er rystende ærlig og personlig. Der spares ikke på detaljerne. Læseren kommer helt tæt på et liv, der er vendt op og ned. Lars Høgh døde 8. december, kort tid efter denne anmeldelse blev publiceret.

Uddrag af anmeldelsen:

»Der har siddet en på den stol der, som ikke troede på det, og han overlevede ikke. Men der har også siddet en anden, der sagde, det der, det skal jeg nok klare, og han lever endnu.«

Læs hele anmeldelsen her.

 

2

Smertefuld hændelse og litterær nydelse

Annie Ernaux fortæller om ufrivillig graviditet og abort, så man vrider sig i smerte. Samtidig skriver hun så ligevægtigt smagfuldt, at man får lyst til at smøre ordene på et stykke friskbagt baguette.

Uddrag af anmeldelsen:

»Her er »Hændelsen« et sandhedsbevis på køn, klasse og krop, en nøgtern og usentimental efterforskning af realiteterne i 'denne uforglemmelige hændelse' – så meget, at jeg vrider mig i smerte, fordi jeg næsten selv kan mærke strikkepindene.«

Læs hele anmeldelsen her.

3

En begavet blondine

Den tidligere socialdemokratiske statsminister Helle Thorning-Schmidt er sprunget ud som talerør for tidsånden, og det klæder hende.

Uddrag af anmeldelsen:

»Selvom forordet tager højde for, at woke-generationen læser med, er »Blondinens betragtninger« som sagt især en bog til Generation X (og ældre) som en påmindelse om, at det aldrig er for sent at lære af de unge.«

Læs hele anmeldelsen her.

4

Dyster og bundløs cocktail

Kristian Ditlev Jensens roman »Bar« er lidt en tilsnigelse at have med i kategorien 'Biografi', men samtidig er det en genre som aktuelt er i opbrud. Med sublim pen veksler Kristian Ditlev Jensen i »Bar« mellem fiktion og virkelighed og ryster en dyster og underligt lokkende bundløs cocktail af misbrug og mulig død.

Uddrag af anmeldelsen:

»I »Bar« folder Kristian Ditlev Jensen sig ud på poetisk vis uden på noget tidspunkt at blive pladderromantisk. Det er usentimentalt, uden at varmen forsvinder. Det er hudhamrende ærligt uden at blive navlepillende soul searching. Berusende uden at blive kvalmsk.«

Læs hele anmeldelsen her.

5

Et modsætningsfyldt politisk menneske

Det er godt nok over 50 år siden, at Danmarks første kulturminister, Julius Bomholt, døde, men spændingen mellem folkekultur og finkultur, der præger nutidens socialdemokratiske kulturpolitik, var også omdrejningspunktet dengang. Det modsætningsfyldte politiske menneske Julius Bomholts historie bliver udfoldet i Jørn Henrik Petersen store biografi.

Uddrag af anmeldensen:

"Vi føres nuanceret og grundigt gennem et for dansk politisk historie vigtigt menneskes liv. Dette er den ultimative Bomholt-biografi. Der er næppe flere vigtige sten at vende i så henseende."

Læs hele anmeldensen her.

 

 

6

Smukt erindringsssay

Når den tidligere provinsdreng og nuværende ærkekøbenhavner Søren Ulrik Thomsen skriver prosa, evner han at formulere indsigter og erfaringer, så man næsten hopper i sædet og siger, ja, ja, sådan var det, sådan er det. Hans nye erindringsessay, »Store Kongensgade 23«, er ingen undtagelse, skriver Berlingskes anmelder og kvitterer med seks stjerner.

Uddrag fra anmeldelsen:

»'Store Kongensgade 23' viser, hvis man ikke allerede vidste det, at Søren Ulrik Thomsen ikke alene er det, han altid selv understreger, at han er, nemlig en modernistisk digter og en højkirkelig lutheraner, men tillige en fabelagtig prosaist, og fylder Gud ikke meget i bogen, så dukker han dog op et enkelt sted, der er såre centralt, fordi det er så sigende for den grundlæggende optimisme, der farver skriften og hele tiden dementerer dens momentvise sorthed.«

Læs hele anmeldelsen her.

7

Arbejdet slog næsten Langballe ihjel

TV 2s forhenværende politiske kommentator Anders Langballes bog om den kyniske arbejdskultur, der næsten slog ham ihjel, er kemisk renset for forstillelse og hensyntagen.

Det skrev anmelderen:

»I bogen bebrejder Anders Langballe sig selv mange gange, at han ikke gik ned i tempo i rette tid. At han i årevis arbejdede 80 timer om ugen. At han fandt sig i konstant at blive afbrudt både derhjemme og til fester med venner og familie for at skulle kommentere politiske begivenheder. At han aldrig rigtig holdt fri.«

Læs hele anmeldelsen her.