Sigge Winther: Skal vi løse de største politiske projekter, bør vi tackle dem som en månelanding

Boganmeldelse: Sigge Winther Nielsen har med »Entreprenørstaten« begået en solid diagnose af sygdommene i dansk politik – og giver et kvalificeret bud på, hvordan de kan medicineres bort.

Sigge Winther Nielsen er aktuel med bogen »Entreprenørstaten«, som Berlingskes anmelder giver fire ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man bør altid tage hatten af, når personer sætter sig grundigt ind i et stort emne, hvorefter de kondenserer indsigten og udgiver den som bog. Arbejdet er enormt. Derfor også honnør for Sigge Winther Nielsens moppedreng med en solid analyse af problemerne i den nutidige danske stat med angivelse af, hvordan de løses.

Vi får en gennemtænkt gennemgang af den danske stats historie tilbage til enevælden. Af dens opbygning, dens struktur og dens aktører. Og af det danske politiske systems forsøg på at gennemføre politiske reformer, hvoraf mange på papiret så fornuftige ud, men som ofte viste sig i bedste fald at løbe ud i sandet og i værste fald at gøre tingene værre for borgerne.

»En hovedpointe i bogen er, at alle aktører i det politiske spil skulle give sig mere tid og være mere omhyggelige. Måske gælder det også forfatteren selv.«


Blandt de fejlslagne reformer er gymnasiereformen i 2005, reformen af skattevæsenet 2005, politireformen i 2007, folkeskolereformen i 2013 og Familieretshuset i 2019. Kun den fællesstatslige digitaliseringsstrategi 2001-2020 og kræftpakken fra 2007 har ifølge forfatterens analyse været succeser.

Årsagen til de mange reformfiaskoer er, at man ikke har tænkt ordentlig igennem, hvordan de skulle implementeres. Eller med en metafor, som nævnes igen og igen i bogen: Man har kun tænkt på reformernes fordør (hvordan de blev leveret) og ikke på deres bagdør (hvordan de kom til at gøre en positiv forskel til gavn for borgerne).

Blandt årsagerne til, at man ikke har tænkt på reformernes bagdør, nævner forfatteren, at den politiske proces går alt, alt for hurtig, at politikere, medier og embedsmænd mangler forståelse for og viden om, hvordan store reformer virker på borgerne, at reformerne meget sjældent evalueres, og at virkningen af reformerne i medierne har haft større betydning end deres effekt i virkeligheden.

I bogen »Entreprenørstaten« får læseren en gennemgang af den danske stats historie tilbage til enevælden, og forfatteren går i dybden med statens opbygning, dens struktur og dens aktører. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gads Forlag.

Sigge Winther Nielsens løsning på problemer er, hvad han kalder en entreprenørstat som et lag oven i den nuværende statsformation. Den indebærer, at man får en optimal mulighed for at løse de helt store såkaldt vilde problemer angående for eksempel klimaet, integration på arbejdsmarkedet eller løft af de svage elevers faglige niveau i folkeskolen. For at løse disse problemer kræves »månelandingsprojekter«, hvor visioner, viden og vedholdenhed kommer i spil på en helt anden måde end hidtil.

Forfatteren har gode forudsætninger for at skrive bogen. Han er ph.d. i statskundskab. Han har været ansat i Finansministeriet, arbejdet som journalist og er nu i Djøf. Langt hen ad vejen lykkes projektet. Det er dog også blevet en lang og nogle steder lidt tung bog, som falder et sted mellem den avancerede debatbog og fagbogen. Det er der ikke i sig selv noget galt i, og man bør stå igennem til vejs ende.

Bogen kunne dog godt have været kortere. Hvorfor skal vi høre så meget om, hvad man får at spise og drikke, når forfatteren møder politikere, kommentatorer og (især tidligere) embedsmænd rundt om i København? Gengivelsen af, hvad de enkelte personer ytrer kunne også godt have været kortere og alene bestå i disses mest prægnante udtalelser. Det kan omvendt undre, at forfatteren ikke spørger, om nutidige politikeres store mangel på viden om effekten af deres egen politik mon skyldes, at de i modsætning til tidligere har så ringe erhvervserfaring.

En hovedpointe i bogen er, at alle aktører i det politiske spil skulle give sig mere tid og være mere omhyggelige. Måske gælder det også forfatteren selv. I så fald kunne vi måske for eksempel have undgået påstande om, at svenskerne i 1658 invaderede Danmark over tilfrosne Øresund (de kom sydfra, og det tilfrosne farvand var Storebælt), at den polsk-britiske sociolog Zygmunt Bauman var tysker, og at tjener Boldt fra Matador (som åbenbart har en genganger i den københavnske restaurationsverden) staves »Bold«. Men der er naturligvis småting. Det er en i alle henseender solid bog.

Entreprenørstaten
Forfatter:
Sigge Winther Nielsen. Sider: 383. Vejledende pris: 300 kroner. Forlag: Gads Forlag.