Om lidt kan Salman Rushdie vinde verdens største litteraturpris. Men nobelkomiteen står i et dilemma

I dag uddeles nobelprisen i litteratur, og en af favoritterne til at vinde er forfatteren bag »De Sataniske Vers«, Salman Rushdie. I august blev han angrebet på scenen, og det har skabt en ny opmærksomhed omkring den kontroversielle forfatter.

Salman Rushdie blev angrebet i august på en litteraturfestival. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På en scene i delstaten New York læste Salman Rushdie højt fra sine værker, da en gerningsmand iklædt sort tøj angreb ham med en kniv. Han blev angiveligt stukket mellem 10 og 15 gange.

Manden bag de sataniske vers døde ikke af angrebet, og noget kunne tyde på, at interessen for Salman Rushdies værker er blevet genoplivet.

I hvert fald er han ifølge bookmakere en af favoritterne til at modtage Nobelprisen i litteratur, når den senere i dag skal uddeles. Prisen er den mest prestigefyldte litteraturpris i verden, og vinderen modtager omtrent 750.000 kroner.

Men nobelkomiteen står i et dilemma, siger Berlingskes litteraturredaktør, Søren Jacobsen Damm.

»Det ville være et stærkt politisk statement at sende, men samtidig kan man sige, at nobelkomiteen er fanget i en gråzone imellem at skulle hylde litteraturens kvaliteter fremfor dens aktivistiske muligheder,« siger Søren Jacobsen Damm og fortsætter:

»Selvom de skulle have lyst til at give Rushdie den, så er de bange for, at det bliver tolket som aktivisme frem for det kvalitative, der spiller den primære rolle – og det har det jo altid været.«

Angrebet på Salman Rushdie for blot et par måneder siden skete 33 år efter, at den iranske religiøse leder Ayatollah Ruhollah Khomeini udstedte en fatwa mod Salman Rushdie. Det betød, at der ville blive uddelt en dusør på cirka 22 millioner kroner til den, der tog livet af Salman Rushdie.

Angrebet på den britisk-indiske forfatter var derfor ikke bare et angreb på en forfatter. Det var et angreb på mange flere ting, forklarer Søren Jacobsen Damm.

»Det ville være Nobel-komiteen, der tydeligt gik ud og sagde, at de også hylder ytringsfriheden, retten til den frie samtale og religionskritikken. Det kunne jo godt være, at man ville gå ud og sende dette signal. Overfaldet på Rushdie har nemlig en stor skala. Det handler jo ikke bare om overfaldet på en forfatter, men om tusindvis af andre ting.«

Irans regering har dog taget afstand fra dekretet, men hans forfatterskab er stadig kontroversielt blandt nogle islamister.

Salman Rushdie er ikke nødvendigvis den største favorit

Salman Rushdie er dog ikke den entydige favorit til at vinde dette års Nobelpris i litteratur.

Mediet Lithub har opgivet en liste med de største favoritter ifølge bettingselskabet »NicerOdds«, og her er der navne som Kanyanske Ngũgĩ wa Thiong’o på tredjepladsen og den amerikanske forfatter Stephen King på fjerdepladsen.

Michel Houellebecq er bettingselskabet »NiceOdds« favorit. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Niehaus/Geisler-Fotopres.

Kun én mand overgår Salman Rushdie på listen over favoritter til at modtage verdens mest prestigefyldte litteraturpris, og det er den franske forfatter Michel Houellebecq. Der er dog en ting, som kan skræmme Nobel-komiteen fra at vælge ham, siger Søren Jacobsen Damm:

»Houellebecq ligger et sted ude på højrefløjen, som måske er lidt svært at spise for juryen.«

Men selvom det vil være en »kontroversiel vinder«, så vil det også være fortjent, hvis det bliver franskmanden, der modtager prisen, mener Søren Jacobsen Damm.

»Personligt er han en af mine yndlingsforfattere, men han er kendt for at være en meget dystopisk dommedagsprofet, der har nogle ret karske kommentarer til den vestlige verdens forestående forfald,« siger han og fortsætter:

»Han er måske den vigtigste europæiske forfatter og har muligvis været det i 20 år.«

Den japanske forfatter Haruki Murakami er også et nærliggende bud på en vinder, mener Berlingskes litteraturredaktør. Men ligesom ved Michel Houellebecq er der en særlig ting ved den japanske forfatter, der gør, at Søren Jacobsen Damm ikke vil sætte sine penge på, at det er hans navn, der bliver udråbt som vinder senere i dag.

»Jeg kan se, der er mange, der mener, at det kan blive den kendte forfatter japanske Murakami, der vil vinde prisen. Men selvom oddsene er gode for Murakami, så er der en af jurymedlemmerne, der har kaldt hans litteratur for »kiosklitteratur.«

Annie Ernaux på 82 år er Søren Jacobsen Damms favorit til at vinde den prestigefyldte pris. Fold sammen
Læs mere
Foto: Horst Galuschka.

Berlingskes favorit

Søren Jacobsen Damms egen personlige favorit skal også findes i det franske. Det er nemlig den franske Annie Ernaux på 82 år.

»Hun har de sidste par år udkommet med en række bøger. Hun er kvinde, og hun tager en masse relevante og aktuelle emner op med det at være kvinde, og hun skriver blændende. Det ville være et meget interessant valg.«

Annie Ernaux slog igennem med bogen »Årene«, hvor hun beskriver sin egen levetid fra Anden Verdenskrig til i dag.

Det er dog før sket, at vinderen er en person, de færreste har sat deres penge på. Det skete blandt andet sidste år, da Abdulrazak Gurnah vandt.

»Med Nobelprisen har man ofte – nærmest lidt demonstrativt – prøvet at vise, at man ikke er bundet af noget. Derfor er der også sommetider kommet nogle lidt overraskende vindere, som næsten ingen har hørt om, ligesom de gjorde sidste gang med Abdulrazak Gurnah,« siger Søren Jacobsen Damm og slutter:

»Han var blevet anmeldt en gang i dansk dagspresse, og det var i Information i 1998.«

Vinderen vil blive udråbt i dag omkring 13.00.