Om at forstå Gud: Bøger om kristendom for børn og konfirmander svinger fra det altmodische til det indlevende og indsigtsfulde

Dobbeltanmeldelse: Både »Bibelen for nysgerrige« af Sara Nørholm og »Det skal nok gå – godt. Til konfirmanden« af Karsten Møller lykkes med at formidle kristendommen til et yngre publikum og budskabet om, at det er en gave bare at være her – også når livet er svært.

»Begge bøger giver hver på deres måde indblik i, at det religiøse ikke bare er diffuse fornemmelser og udefinerbare ord og begreber. Og i, at Gud er den, vi møder, når vi stiller spørgsmål til livets mening og sammenhæng og til vores egen placering i det. Gud er den stemme, vi godt kender,« skriver Pia Søltoft, forfatter og sognepræst, i denne anmeldelse af de to udgivelser »Bibelen for nysgerrige« og »Det skal nok gå – godt. Til konfirmanden.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Signe Goldmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I de seneste måneder er der udkommet en del bøger, der har at gøre med folks erfaringer under coronapandemien. Flere af disse bøger har sat fokus på, at det spørgsmål om mening og sammenhæng i livet, som med nødvendighed melder sig, når alt kastes op i luften, og intet er, som det plejer at være, er af religiøs karakter. Derfor er spørgsmålet om Gud blevet reformuleret på mange måder.

Er der overhovedet en Gud? Hvordan skal vi forstå ordet Gud? Og hvad betyder Gud for vores forhold til os selv og andre?

For svær for de små

De to bøger, som jeg læser sammen i denne anmeldelse, antager begge hver på deres måde, at der findes en Gud, og at kristendommen er en beskrivelse af, hvordan denne Gud henvender sig til os og vil os det godt.

»Bibelen for nysgerrige« er en stor, flot og rigt illustreret bog, der indleder med af fortælle, at den er for alle, der har lyst til at gå på opdagelse i biblen. Som sådan fungerer den fortrinligt og giver et godt og solidt, men samtidig let og tilgængeligt indblik i de bibelske skrifter.

Her kan den læser, der under coronapandemien har haft religiøse overvejelser og måske overvejet, hvad kristendommen siger om Gud, sagtens begynde. Men når forlaget Eksistensen skriver, at bogen retter sig mod de 7-12 årige og deres forældre, så må jeg sige, at den skyder over målet.

Den egner sig ikke til mindre børn, men jeg er sikker på, at mine konfirmander og deres forældre kunne få meget ud af den.

Eksistentiel erfaring

De kunne passende læse den sammen med den anden bog, som denne anmeldelse omhandler, nemlig »Det skal nok gå – godt. Til konfirmanden« af sognepræst Karsten Møller Hansen.

Det er to helt forskellige bøger, men de vil det samme. De vil forkynde kristendom ved at formidle. »I Bibelen for nysgerrige« formidles en viden om biblens skrifter, og i Karsten Møller Hansens bog formidles der en eksistentiel erfaring, som de unge skal kunne genkende sig selv i.

Illustrationerne i »Bibelen for nysgerrige« er lavet af Lars Vegas Nielsen, som blandt andet er fast tegner på Weekendavisens sektion BØGER. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eksistensen.

Formatet på »Bibelen for nysgerrige« er dog irriterende. Bogen er så stor, 27 x 35 cm, at jeg selv måtte hente den på Berlingske, fordi det ville koste besvær med indpakningen og en formue at sende den.

Ja, den er så stor, at den end ikke kan stå på en normal reolhylde, og derfor har den fundet sin naturlige plads på hylden under mit sofabord. Men det er jo ikke en coffee table book, dertil er den alt for tænksom og vidende også i sit kunstneriske udtryk.

Det er Lars Vegas Nielsen, blandt andet kendt for sine illustrationer i Weekendavisen, der har udformet de tegninger, som bogen er spækket med. Tegningerne er smukke og gennemtænkte, men de har også et lidt altmodisch og forstemmende udtryk, som jeg ikke synes hjælper bogen med dens formidlende ærinde.

De bibelske historier, 37 fortællinger fra Det Gamle og Det Nye Testamente, er udvalgt af cand.mag. Sara Nørholm, der også genfortæller dem på en ofte meget tekstnær måde, hvilket bestemt ikke gør noget. Men det er overraskende, at man ikke i en formidlende bog som denne gør brug af Bibelselskabets nudanske oversættelse fra 2020, men i stedet forholder sig til den autoriserede oversættelse.

Det er også mærkværdigt, at man har undladt egentlige bibelreferencer i forbindelse med genfortællingen af de enkelte bibelske tekster og i stedet samlet referencerne bag i bogen, hvilket for den nysgerrige og uprøvede læser, som bogen jo henvender sig til, nok vil forvirre mere end godt er.

Derimod er de mange leksikale opslag, der krydrer hver enkelt bibelhistorie og forklarer ord og forhold, der måtte virke uforståelige for en læser uden forudsætninger, formuleret i et ligefremt og let forståeligt sprog og giver mange og nyttige informationer, så man uden at blive talt ned til bliver taget i hånden og ført ind i det bibelske univers. Helt formidabelt er bogens indledende opslag med titlen »Bibelens bibliotek«, der med få ord får forklaret biblens kringlede tilblivelseshistorie.

Popsange og filosofi

I bogen »Det skal nok gå – godt« er det ikke bibelreferencer, der er flest af. Bogen er derimod krydret med en masse små citater fra popsange, litteratur, filosofi, film og digte. Det kan faktisk godt blive lidt for meget af det gode. For det er som om, at alle gode citater kan bruges, bare de siger noget godt.

Bogens forfatter, Karsten Møller Hansen, er sognepræst ved Tårnby Kirke på Amager og har undervist konfirmander i mere end 15 år. Det er jeg sikker på, at han er mere end almindeligt god til. Og det blev også tydeligt, da et filmhold i 2016 fulgte ham, da han underviste et hold konfirmander, hvilket danner baggrunden for filmen »TRO« af Jens Loftager, der havde premiere ved CPH DOX i 2018 og siden er blevet vist på DR.

Karsten Møller Hansen, der står bag udgivelsen henvendt konfirmander »Det skal nok gå – godt«, har været sognepræst ved Tårnby Kirke på Amager siden 2006 og har undervist konfirmander ligeså længe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Muusmann' Forlag.

Bogen er skrevet som en insisterende og indlevende henvendelse til den enkelte konfirmand, der just er blevet konfirmeret. Den begynder med et »Tillykke« og er tænkt og udformet som en gavebog, hvilket det smukke hardbackomslag også klart signalerer. I bogen tages de store eksistentielle spørgsmål op med kapitler som: »Hvem er du?«, »Det svære liv«, »Hvordan finder man sig selv« og »Døden er ikke slutningen«.

Bogen er fuld af fine iagttagelser og skrevet lige ud af landevejen og forsøger at tale til de unge på de unges præmisser. Selvom spørgsmålene er store, tages de op og forklares indenfor en kontekst, så de unge kan føle sig hjemme og sete.

Karsten Møller Hansen forsøger at sætte sig i de unges sted, gengive deres erfaringer, hvad end det er med at være ensomme, at forsøge at passe ind eller for eksempel at føle sig usynlige:

»Kender du det: at sidde et sted, og så føle, at der ikke er nogen, der vil lægge mærke til, om man var der eller ej? Den dér følelse af at være usynlig, ligegyldig. At alle går ud ad døren, uden at nogen lægger mærke til, om du bliver tilbage. Ingen vender sig om og siger: »Kommer du?« Du skal bare vide, at sådan er der mange, der har det. Også dem der gik først ud ad døren. De skyndte sig bare først ud, så det ikke var dem, som sad alene tilbage«.

Sognepræst Karsten Møller Hansen har skrevet en insisterende og indlevende bog om kristendommen til konfirmanden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Det er tydeligt, at Karsten Møller Hansen vil noget med sine potentielle unge, konfirmerede læsere. Han vil have dem til at føle sig hjemme i verden, føle sig gode nok og på plads, føle sig elskede og sete, føle sig frie og levende, men også give dem et indblik i, at det er en alvorlig affære at være et levende ungt menneske. En affære, man må tage på sig og forsøge at få det bedste ud af.

Der er også et kapitel til de unges forældre i bogen. Det, vi forældre skal huske, er, at vi skal gøre det nemmere for vores børn ved at træffe nogle basale valg for dem. Børn skal bestemme mindre, for dermed bliver deres liv mere simpelt, og så skal de vide, at de hører hjemme hos deres forældre.

Den Gud, vi kender

Begge bøger giver hver på deres måde indblik i, at det religiøse ikke bare er diffuse fornemmelser og udefinerbare ord og begreber. Og i, at Gud er den, vi møder, når vi stiller spørgsmål til livets mening og sammenhæng og til vores egen placering i det. Gud er den stemme, vi godt kender.

Hvad enten vi hører den i de bibelske fortællinger, som den kristne kulturarv har overleveret, og som »Bibelen for nysgerrige« giver os muligheden for et nærmere kendskab til. Eller vi hører stemmen i vores eget indre og føler os tiltalte og sete, som »Det skal nok gå – godt« vil have os til at indse.

Begge bøger være hermed anbefalet, stop dem i kufferten, tag dem med ud i solen eller ind i lænestolen og læs dig til, at livet, og de vilkår, det giver os, altid er godt. Det er en gave bare at være her – også når livet er svært.

»Bibelen for nysgerrige«
Forfatter: Sara Nørholm. Illustreret af: Lars Vegas Nielsen. Sider: 92. Pris: 199,95 kroner. Forlag: Eksistensen. Stjerner: ★★★★☆☆

»Det skal nok gå – godt. Til konfirmanden«
Forfatter: Karsten Møller Hansen. Sider: 136. Pris: 169,95 kroner. Forlag: Muusmann. Stjerner: ★★★★☆☆