Med 300 km i timen gennem bristede illusioner: Kevin Magnussen fortæller om sit livs store nederlag

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Biografien »Alt eller intet« om Kevin Magnussen er velskrevet og afslører nyt om Danmarks måske bedste racerkører gennem tiden. Desværre lider biografien af for stor distance mellem afsender og modtager, og man kommer aldrig rigtig ind under huden på Magnussen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks måske bedste racerkører nogensinde, 29-årige Kevin Magnussen, har tilbragt det meste af sit liv bag et rat og med speederen i bund.

Allerede som toårig drønede han rundt i en gokart på fritidsklubben Viaduktens baner i Roskilde, og i sit voksenliv har Kevin Magnussen været helt oppe på motorsportens absolut øverste hylde – den, der hedder Formel 1.

Og drømmen bag rattet, hvad end den blev jagtet med 60 km i timen, inden han var gammel nok til at sætte sig på skolebænken – hvor han i øvrigt ikke var særlig god til at sidde – eller om den blev jagtet med 350 km i timen som 29-årig, har altid været den samme: vind over alt og alle, og bliv verdens bedste.

Kevin Magnussen (til højre) er søn af den verdensberømte danske racerkører Jan Magnussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Drømmen om et verdensmesterskab er dog aldrig blevet til virkelighed, og det bliver den nok heller ikke, hvilket Kevin Magnussen nu – for første gang – sætter ord på i sin bog »Alt eller intet«, der er skrevet i samarbejde med motorsportjournalisten Ulrik Jönsson, og som netop har ramt det danske bogmarked.

Og denne erkendelse af nederlag, foretaget af et menneske, for hvem netop alt andet end det at vinde aldrig har været et tema i livet, er – uanset om man er til Formel 1 eller motorsport i det hele taget – ganske interessant læsning.

Ikke bare fordi den slags (selv-)erkendelser hører til sjældenhederne i sportsbiografiernes ellers så selvpromoverende verden, men også fordi Kevin Magnussen – og Ulrik Jönsson – inden erkendelsen indtræffer i bogens sidste kapitel, giver læseren et tilbageskuende indblik i et liv, der, trods en hulens masse fart, glitter og glamour, mest af alt synes at have været domineret af modvind og bristede illusioner.

Fax fra England fra far

Således handler »Alt eller intet« ikke kun om en hurtigkørende showbizzkarriere, hvor det i lige så høj grad har drejet sig om at kunne overleve de mange milliardtunge magtkampe udenfor banen, som det har handlet om ikke at dø i et 90-graders sving i Monaco med 250 km i timen.

»Alt eller intet« indeholder også – og heldigvis – en hel del om Kevin Magnussens turbulente barn- og ungdom, der bestemt var proppet med lyspunkter og betingelsesløs kærlighed, men som også var præget af sparsom økonomi, skiftende adresser, mobberier i skolen samt sygdom og selvmord.

Ja, for slet ikke at tale om Kevins Magnussens til tider ikkeeksisterende hverdag med hans højt elskede far, den verdensberømte danske racerkører Jan Magnussen, som en overgang kun var en del af sønnens liv i form af en fax sendt fra England.

Når det er sagt, havner oplevelsen af »Alt eller intet« ikke øverst på podiet. For nok kommer man som læser ind under hjelmen på Kevin Magnussen, men man føler ikke, at man kommer ind under huden på ham.

»Alt eller intet« er Kevin Magnussens historie fortalt til og skrevet af sportjournalist og forfatter Ulrik Jönsson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

Distance til fortiden

Dertil mangler bogen, trods dens på papiret tunge tematikker, udmærkede opbygning og pædagogiske fortællestil, simpelthen tyngde og længde.

Bevares, sproget flyder, men aldrig med en strøm, der for alvor kan mærkes. Og selvom Kevin Magnussen sætter ord på meget af det, der har været rigtig svært, gør læsningen af hans ord aldrig for alvor rigtig ondt på modtageren.

Det er, som om der fra start til slut lægges en på forhånd vedtaget distance til fortiden, hvilket i sagens natur er forståelig, hvis man som Kevin Magnussen – sådan virker han i hvert fald – er et privat og lettere introvert menneske.

Men distancen mellem afsender og modtager er – igen i sagens natur – også drønærgerlig med tanke på, hvor ufattelig fantastisk bogen kunne have været, hvis tilgangen til dens indhold – målt på indædthed – havde matchet Kevin Magnussens livslange drøm om at blive verdens bedste.

»Alt eller intet«
Forfatter: Kevin Magnussen, fortalt til Ulrik Jönsson Sider: 304. Pris: 299,95 Forlag: Lindhardt og Ringhof