Lillebitte »fortabt« bog af en af verdens mest læste forfattere sat til salg. Den kan indeholde hidtil ukendt tekst

En unik miniaturebog ejet af Charlotte Brontë – den ældste af de legendariske Brontë-søstre – er til alles overraskelse pludselig dukket op. Den sættes nu til salg for en formue.

En kurator fra det franske Musée des Lettres et Manuscrits fremviser en miniaturebog af Charlotte Brontë, som museet købte ved en auktion i 2012. Bogen er af samme type som den, der nu kommer på auktion i New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre verdensberømte Brontë-søstre, Charlotte, Emily og Anne, der blev født i den første halvdel af 1800-tallet, var alle forfattere, og særligt Charlottes og Emilys værker er nogle af historiens mest læste, det gælder blandt andet Charlottes »Jane Eyre« (1847) og Emilys »Stormfulde højder« (1847).

Gennem deres korte liv – Charlotte, der levede længst, blev kun 38 år – skabte de tre søstre i deres unge år en række miniaturebøger, der længe har været særligt efterspurgte blandt Brontë-fans og samlere af sjældne bøger.

Miniaturebøgerne blev oprindelig skabt af søstrene som forestillet underholdning for deres legetøjssoldater.

Nu er en hel samling af de små bøger dukket op, da en privat samler har sat dem til salg. De er alle skabt af Charlotte Brontë, skriver The New York Times.

Ukendt skæbne

Særligt bogen »The Book of Rhymes« tiltrækker sig opmærksomhed. Den blev solgt på auktion i New York i 1916. Den 15 sider lange bog er lidt mindre end et sæt spillekort og blev dengang solgt for 520 dollar. Siden da har bogens skæbne været ukendt.

Nu sælges bogen på New York International Antiquarian Book Fair 21. april, og udbudsprisen er 1,25 million dollar, hvilket svarer til over otte millioner kroner.

Bogen indeholder ti digte, blandt andet »The Beauty of Nature« og »On Seeing the Ruins of the Tower of Babel«.

Titlerne har længe været kendt, takket være Elizabeth Gaskells biografi om Charlotte Brontë fra 1857, der transskriberede Brontës eget håndskrevne katalog over hendes tidlige ungdoms skriverier. Men selve digtene har aldrig tidligere været publiceret, fotograferet eller transskriberet, så her er tale om ukendte tekster fra et af litteraturhistoriens helt store navne.

Der kan dog gå en rum tid endnu, inden de sidste ukendte Brontë-digte bliver allemandseje, da det er en beslutning, der ligger i hænderne på den nye ejer, fortæller Henry Wessells, en bogsælger fra Manhattan, hvis firma, James Cummins Bookseller, står for salget sammen med London-baserede Maggs Bros.

Solgte oprørsfane

Wessells, der har 25-års erfaring fra bogsælgerbranchen, har haft at gøre med mange usædvanlige bøger og artefakter gennem sin karriere, blandt andet hele arkivet fra New York Review of Book og en fane, der blev brug af T.E. Lawrence og arabiske oprørere ved Slaget om Aqaba i 1917, men den lille håndsyede samling af Brontë-tekster kalder han selv en oplevelse, man kun får én gang i livet, og en mulighed for at være »et lille tandhjul i historien om den engelske litteratur«.

Wessells fortæller, at den lille skrøbelige »The Book of Rhymes« har overlevet årene i en lille kuvert, der var lagt ind i en skolebog fra 1800-tallet. Bogen kom fra en privat amerikansk samler, som har bedt om at være anonym.

Han modtog den lille kuvert på sit kontor. På kuverten stod der »Brontë manuskript« og oppe i højre hjørne »Meget værdifuld«. Selve bogen er fabrikeret af billigt, groft brunt papir, der var lidt klodset skåret til. Siderne er syet sammen med tråd, der havde tekstur som »et lille reb«, som Wessells fortæller til The New York Times.

I nyere tid har der været flere usædvanlige Brontë-artefakter på auktion. Sidste år blev et omfattende bibliotek af sjældne Brontë-manuskripter og andre litterære artefakter sat til salg.

De forstående salg affødte dengang megen forargelse, da holdningen blandt forskere og museer var, at samlingen, med Brontë-søstrenes vigtige position i litteraturen in mente, burde være offentligt tilgængelig og ikke forsvinde ind i en privat samling.

Forargelsen bar frugt, auktionen blev udsat, og samlingen blev senere erhvervet for hele 20 millioner dollar af et konsortium af biblioteker og museer, så den nu kan tilgås af forskere og offentligheden.

En portal

Samlingen af miniaturebøgerne var i Brontë-familiens eje indtil 1890erne, hvorefter de sammen med mange andre manuskripter og bøger blev spredt for alle vinde.

I dag er alle andre af Brontë-søstrenes kendte miniaturebøger på museer, blandt andet ejer det berømte Morgan Library & Museum i New York flere eksemplarer.

Claire Harman, en anerkendt Brontë-ekspert, mener, at man med samlingen nok har at gøre med »de sidste ulæste digte af Charlotte Brontë«, og »at det måske altid vil være sådan, da det jo er op til køberen, om digtene skal publiceres«.

Harman fortæller også, at den svært læsbare, men charmerende tekst, er så lille, at den ser ud, som om den er skrevet af en mus, og at digtene er »som portaler til andre verdener«.