»Kødet blev opløst i syre og skyllet ud i toilettet, og knoglerne blev pulveriseret med en mukkert« – psykolog fortæller om de største monstre iblandt os

Boganmeldelse: Psykolog og den første danske »criminal profiler« Florence McLean har med »Seriemorder – Mennesket bag Monsteret«, skrevet en skræmmende bog blandt andet baseret på langvarige brevudvekslinger med 34 fængslede seriemordere.

Jeffrey Dahmer, en af det 20. århundredes mest berygtede seriemordere forsøgte at skabe sin helt egen zombie ved at bedøve sine ofre, hvorefter han borede små huller i deres kranier, hvorigennem han sprøjtede forskellige kemikalier ind i deres hjerner. Dahmer blev anholdt i 1991 og senere myrdet af en medfange i 1994. Fold sammen
Læs mere
Foto: EUGENE GARCIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske har De hørt om dem. Folk som John Wayne Gacy, Richard Chase og Edmund Kemper. For slet ikke at tale om Jeffrey Dahmer og Arthur John Shawcross.

De har de i hvert fald i USA, hvor de fem også – og måske bedre – er kendt som The Killer Clown, The Vampire of Sacramento, The Co-ed Killer, The Milwaukee Cannibal og The Genesee River Killer.

De er nemlig, som deres kaldenavne indikerer, allesammen kendte seriemordere med masser af menneskeliv på samvittigheden, og derfor spiller de også en hovedrolle i den danske psykolog Florence McLeans nyudkomne bog, der har fået den kioskbaskende om end ganske rammende titel »Seriemorder – Mennesket bag Monsteret«.

»Faktisk bidrager den nøgterne kølighed til, at eksempelvis de blodige deltaljer om diverse seriemorderes gerninger fremstår endnu mere grusomme, da fremkaldelsen af billederne fra gerningstedet finder sted i knoppen på én selv.«


En bog, der primært er baseret på Florence McLeans forskningsresultater i kølvandet på interviews i form af langvarige brevudvekslinger med i alt 34 fængslede, amerikanske seriemordere, og som – dens titel taget i betragtning – ikke overraskende er skrevet med et ønske om at foretage et spadestik, der stikker dybere end blot i overfladen.

Og det er Florence McLean lykkedes med.

For man får som læser af bogens 216 sider ikke blot et grundigt indblik i et væld af seriemorderes handlinger, men også mere end et enkelt begreb om, hvad der fik dem til at gøre, hvad de gjorde.

Ukrudt i barndommens have

Men ikke nok med det.

Florence McLean går i bogen netop dybere og stiller dermed ikke blot spørgsmålene: hvem gjorde det, hvad gjorde de, og hvorfor gjorde de det?

Hun stiller også det interessante spørgsmål, om man ved at vende gængse gerningsmandsprofileringsmetoder på hovedet kan bruge disse til at spotte en seriemorder, før vedkommende overhovedet har begået et eneste mord.

Og i den forbindelse er det en god idé at kaste et blik på de allerede erklærede seriemorderes barndom, hvor frøene så at sige bliver sået, og hvor i alt 31 forskellige slags ukrudt kan risikere at vokse sig så store og vikle sig ind i hinanden, at de senere hen i voksenlivet ender med at koste menneskeliv.

Ovenstående formulering er dog ikke Florence McLeans. For hun er langt mere nøgtern og kølig i sin beskrivelse af eksempelvis de 31 (bevæg)grunde til, at et menneske kan ende med at blive et monster. Men denne akademiske armslængde til stoffet gør hverken det ene eller andet spadestik mindre ubehageligt (og interessant) at læse om.

Faktisk bidrager den nøgterne kølighed til, at eksempelvis de blodige detaljer om diverse seriemorderes gerninger fremstår endnu mere grusomme, da fremkaldelsen af billederne fra gerningsstedet finder sted i knoppen på én selv.

Bogomslag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lindhardt og Ringhof.

The Milwaukee Cannibal

Et eksempel kunne være Florence McLeans skitsering af Jeffrey Dahmers, der i årene 1978 til 1991 dræbte 17 unge mennesker, måde at gøre rent efter sig på:

»Han dissekerede liget i kælderen og begravede det i haven, men efter nogle uger gravede han det op igen for at skære kødet fra knoglerne. Kødet blev opløst i syre og skyllet ud i toilettet, og knoglerne blev pulveriseret med en mukkert og spredt i et skovbryn bag huset.«

Det var i øvrigt også Jeffrey Dahmer, der forsøgte at skabe sin helt egen zombie ved at bedøve sine ofre, hvorefter han borede små huller i deres kranier, hvorigennem han sprøjtede forskellige kemikalier ind i deres hjerner.

Var Dahmer så syg i hovedet? Nej, ikke per definition, hvilket kan siges om mange af de andre mennesker, som Florence McLean og andre har beskæftiget sig professionelt med. Og det er skræmmende … læsning.

Og hvis du ender med at læse »Seriemorder«, vil jeg anbefale, at du lige låser hoveddøren og tjekker, om vinduerne er lukkede, inden du går i gang med bogen.

For der findes også seriemordere i Danmark, for slet ikke at tale om mennesker, der – hvis vi ikke bruger hovedet og griber ind i tide – kan ende med at blive det.

»Seriemorder – Mennesket bag Monsteret«
Forfatter:
Florence McLean. Sider: 216 sider. Pris: 249,95. Forlag: Lindhardt og Ringhof.