Kære læser, spænd sikkerhedsselen og hold vejret: Svensk debutroman er en »heftig cocktail«

Boganmeldelse: Svenske Jona Elings Knutssons debutroman »Krokodillens vendekreds« er en heftig cocktail bestående af to kvinder, en rumhelt, krokodiller, Sovjetunionen, og tusind andre ting, som i sidste ende gør dig fuld og rundtosset, inden du kan nå at drikke op.

En af romanens kvindelige hovedpersoner, Jonova Stjatolova, er gift med kosmonauthelten Vladimir, og arbejder fuld tid som hjemmegående kosmonauthustru. På foto: Den russiske kosmonaut Talgat Musabayev under en rumvanding i 1998. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY CHIRIKOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kære læser, spænd sikkerhedsselen og hold vejret, for denne anmeldelse indledes med et lidt langt spørgsmål.

Hvad får man, hvis man laver en cocktail bestående af en ufrivillig sygemelding på bagkant af en endnu mere ufrivillig sorg, en øredøvende tilstand af at føle sig som et nytteløst blikfang, der både er overvåget og overset, men som også føler sig overhørt og uhørt uberørt, tilsat en del urealiserede drømme, unødvendige hensyn til andre end sig selv samt drys af alt lige fra moderskab og ægteskab til klassesamfund og konstante påmindelser om at være ingenting?

Og så kan De godt puste ud.

Ikke mindst fordi svaret er kortere end spørgsmålet. For man får såmænd en cocktail, som smager af 31-årige Malin Petterson Carlsson, der er den ene af to hovedpersoner i svenske Jona Elings Knutssons debutroman »Krokodillens vendekreds«.

»Noget andet er bogens to bærende biroller, spillet af to krokodiller, som Jonovas mand har fået af Fidel Castro som et skulderklap for flot rumfart, men som også kiler sig ned i bogen som et symbol på … givetvis lidt af hvert.«


Men man får nu også en særdeles særpræget eftersmag af en russisk kvinde ved navn Jonova Stjatolova, der i kraft af hendes ægteskab med kosmonaut-helten Vladimir arbejder fuld tid som hjemmegående kosmonauthustru, når hun da ikke lige slås med krokodiller på et badeværelse eller kærtegner sig selv med Lenin-medaljer.

De to kvinder er nemlig nært forbundet med hinanden, nøjagtig som den grønne oliven er uadskillelig fra en Dry Martini. Og det er de to kvinder endda på trods af, at Malin befinder sig i nutiden, mens Jonovas gøren og laden finder sted i 1970ernes Moskva.

Men selvom »Krokodillens vendekreds« efter sigende og delvist er baseret på virkelige hændelser, så er forbindelsen mellem kvinderne, i bogen, dog ikke virkelig. Den lever derimod primært sit liv inde i hovedet på Malin, ligesom den også trækker vejret i det bogmanuskript, som Malin i al hemmelighed skriver på, og som har Jonova i hovedrollen.

Krokodillens vendekreds er en bog om moderskab, datterskab og ægteskab, og Berlingskes anmelder giver bogen tre ud af seks stjerner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Turbine.

Gaven fra Fidel Castro

Men hvad så med cocktailens alkoholprocent? Er der smæk på den? Ja, det må man sige. For en ting er bogens to bærende hovedpersoner, der uden de store hensyn til læseren konstant og først og fremmest snakker til sig selv og med hinanden, og som fra start til slut ikke bare reflekterer over deres egen elendige og mere eller mindre fastlåste situation, men som også byder ind med vigtige tanker om længden på et tæppe og rotter i Stalingrad.

Noget andet er bogens to bærende biroller, spillet af to krokodiller, som Jonovas mand har fået af Fidel Castro som et skulderklap for flot rumfart, men som også kiler sig ned i bogen som et symbol på … givetvis lidt af hvert.

Afstanden mellem kvinder og deres mænd? Mænd, der æder deres kvinder og spytter dem ud som statister i deres eget reducerede liv? Eller måske et symbol på, at netop de kvinder, der netop ser mænd som netop dette, skal tage skeen i den anden hånd i stedet for at vende den anden kind til?

Det er i hvert fald, hvad både Jonova og Malin ender med at gøre, men hvad resultatet af disse handlinger er, må ikke afsløres her. Dem må De selv læse dem til. Hvis De altså er til cocktails, der smager af alt mellem himmel og jord, og som man bliver fuld af, længe inden man når bunden.

Krokodillens vendekreds
Forfatter:
Jona Elings Knutsson. Oversat af: Juliane Wammen. Sider: 304. Pris: 299,95. Forlag: Turbine.