I Paris' okkulte saloner gennemlyses mumier, og væsener skabes af dødt væv

Boganmeldelse: Benni Bødkers »Occidentens Stjerne« er en spændingsroman fra et ildelugtende og makabert Paris anno 1905 med mystik, kraft og saft, som indimellem drukner læseren i et overvældende informations overload.

Den okkulte Parisiske undergrund spiller en væsentlig rolle i »Occidentens stjerne«, der foregår i 1905. Foto fra de parisiske katakomber. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK KOVARIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil Dem Paris, anno 1905, hvor byernes by var alt andet end et pladderromantisk postkort sendt fra Montmartre, men derimod en metropol af et lokum, der mest af alt var til at lukke op og skide i.

Det er i hvert fald nogenlunde sådan, forfatteren Benni Bødker har valgt at portrættere byen i sin seneste spændingsroman, »Occidentens Stjerne,« der netop funkler, fristes man til at sige, over et Paris, som næsten mere end nogen eller noget andet spiller hovedrollen.

»Og hele molevitten kan bedst beskrives som en litterær cocktail, der får læserens smagsløg til at fremkalde minder om både Da Vinci Mysteriet og The Truman Show«


For det er her, fastholdt af lugten af råd, mug, lig og blod, i øvrigt under en konstant silende regn, at bogens umiddelbart simple plot folder sig ud.

»Occidentens Stjerne« handler om antikvitetshandleren Austin Baldwick, der er kommet til byen for at hente liget af sin afdøde kollega, Charles Webster Morris, der efter sigende er død af et hjertestop, hjem til London.

Kompliceret morads

Men »Occidentens Stjerne« viser sig ikke overraskende at handle om en hulens masse meget mere end det.

For Baldwick løber straks ind i problemer, der til at begynde med synes at bunde i noget så ligetil som fransk sløvsindsbureaukrati, men som hurtigt viser sig at være et dybt kompliceret morads, der som en omvendt katapult skyder Baldwick ned i Paris’ underverden. Bogstaveligt talt, faktisk.

Glem alt om blomstrende boulevarder og charmerende sidegader. Det er i bælgmørke kloaksystemer, klamme katakomber og ildelugtende lighuse, at »Occidentens Stjerne« ikke bare for alvor banker derudad, men hvor bogen også tuner ind på dens egentlige handling.

Baldwick suges således ind i et labyrintisk spil fuld af alt godt fra en mørk og makaber, sandhedssøgende og revolutionær (brydnings) tid i Paris’ dramatiske fortid.

Og hele molevitten kan bedst beskrives som en litterær cocktail, der får læserens smagsløg til at fremkalde minder om både »Da Vinci Mysteriet« og »The Truman Show«, og som påvirker Baldwick i en sådan grad, at ikke blot hans fremtid, men også hans fortid, bliver kvalt i spørgsmålstegn.

Foto: Gyldendal.

Dyppet i ektoplasma

Og hvad enten, der er tale om en mystisk messe noir, en febrilsk dance macabre, levende væsener skabt af dødt væv eller gennemlyste mumier, så formidler Bødker de gennemresearchede løjer godt og grundigt. I perioder måske lidt for grundigt.

For nok er »Occidentens Stjerne« en spændingsroman med masser af kød, saft og kraft, og stof til eftertanke, ligesom bogen er skrevet i en stil og i et flow, der sikrer, at alle kan være med fra A til B. Selv når hovedpersonen rammes af forståelig paranoia over tingenes tilstand, der aldrig rigtig synes at være, som de giver sig ud for.

Men bogen er også hist og pist en lidt drøj omgang. Bødkers viden om nutidens Paris’ blodige fortid, den tabte viden fra sunkne kontinenter, okkulte saloner og lukkede fællesskaber dyppet i ektoplasma er nemlig lige så omfattende som forfatterens fortællertrang, hvilket godt kan frembringe en snert af information overload.

Men dog aldrig i en sådan grad, at hverken det ene eller det andet spænder ben for læseoplevelsen af »Occidentens Stjerne.« Og hvad er det egentlig for en størrelse? Og hvad har den med Morris’ død samt en vis Madame Kowalskis ditto plus Order of Ishtar og Baldwick selv at gøre?

Det og meget mere får man heldigvis svar på, inden Benni Bødker sætter et punktum for sidste gang. Men ingen af svarene gives her og nu. Dem skal De selv læse dem til. Bon voyage!

Occidentens Stjerne
Forfatter
: Benni Bødker. Sider: 342. Pris: 249,95 kroner. Forlag: Gyldendal.