Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Nikolaj Zeuthen må siges at være en forfatter ramt af en alvorlig omgang skrivekløe.
Siden debuten, »Oliebål« fra 2009, har han sprøjtet den ene bog ud efter den anden: Digtsamlinger, et par romaner, noveller, en tegneserie. Og som tekstforfatter og forsanger har han udgivet en række plader sammen med bandet Skammens Vogn. I år er han sågar nomineret som Årets tekstforfatter af foreningen Danske Musikkritikere.
I den nye digtsamling lyder det:
»Petra Kit Andersen er den person i kommunen / der er længst væk fra Gud – hun får et brev om det«.
Værket »Langt fra Gud« består af 22 korte historier. Tekster, som i deres udformning kan betegnes som mikronoveller eller slet og ret knækprosa.
Zeuthen inviterer os her indenfor i en række menneskers dagligdag. En art mærkværdige, men absolut vellykkede portrætdigte af hr. og fru Samtidens Danmark.
Et digt hedder »Karstens dårlige dag« og et andet »Sanders fantasidrøm«. Fælles for teksterne er, at de er orienteret omkring det episodiske – eksempelvis en arbejdssituation eller et gruppemøde på universitetet. Tonen er hele vejen satirisk, gevaldig humoristisk tilsat en god portion lattervækkende surrealisme.
Det er menneskets gakkede, absurde tilværelse, som udstilles her. Ikke som et mørkt, tungt og eksistentielt dynebetræk, der er blevet trukket ufrivilligt ned over hovedet på os, men i livet set gennem Zeuthens prisme deltager mennesket i en slags endeløs række af situationskomiske øjeblikke.
Den røde tråd er, at flere af de portrætterede figurer er blevet målt af et mystisk, teknologisk apparat, der stempler dem som levende, men »helt uden kontakt med deres højere magt« – og således giver værkets titel. »Langt fra Gud«, jo god mening.
Dermed ikke sagt, at teksterne læses som et forsvar for eller en latterliggørelse af fænomenet »Gud«. Der er ikke meget propaganda i Zeuthens pen, der i langt højere grad sigter efter en munter og underholdende – og ofte halvtosset – læseoplevelse frem for dystre og snørklede lyriske udsagn om tilværelsens trange kår.
Langt fra Gud
Forfatter: Nikolaj Zeuthen Sider: 60 Pris: 150 kroner Forlag: Basilisk