Han er pinlighedens mester, kun 26 år – og nu har han vundet De Gyldne Laurbær

Thomas Korsgaard vinder en af landets største litterære priser med romanen »Man skulle nok have været der«, der med selvudleverende virtuositet viser, hvor uoverstigelig muren kan være for dem, der ikke bare vokser op uden penge, men også uden det store kørekort til det gode liv.

Thomas Korsgaard har netop modtaget De Gyldne Laurbærfor romanen »Man skulle nok have været der«, der afslutter trilogien om ham selv, hans opvækst og rastløshed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinderen af De Gyldne Laurbær 2021 er netop blevet offentliggjort. I år går prisen til Thomas Korsgaard for hans tragikomiske og hudløst pinlige roman »Man skulle nok have været der«.

Det er i virkeligheden nok ikke en stor overraskelse, for på trods af sine kun 26 år er Korsgaard allerede et relativt veletableret navn i dansk litteratur, og han har tidligere haft stor kritikersucces med novellesamlingen »Tyverier« og debutromanen »Hvis der skulle komme et menneske forbi«.

Socialklasse-clash

»Man skulle nok have været der«, er den afsluttende roman i trilogien om den unge Tue. Romanen er en morsom, virtuost pinlig og en indimellem ubærlig skildring af den socialt belastede Tues manglende evner til at begå sig i de øvre sociale lag i København.

Korsgaard evner som få at beskrive den konstante stress og udmattelse ved reel fattigdom. Skildringen af det logistiske helvede, man ender i, hvis man som Tue ingen likvide midler har og mangler helt elementære ting som mad og husly, er sjældent beskrevet mere nærværende og indlevende i nyere dansk litteratur.

I »Man skulle nok have været der« beskriver Korsgaard med stor troværdighed det kantede møde mellem landets forskellige sociale klasser og prisen for ikke at kunne aflæse de sociale markører, som vi ellers ofte her i vores skandinaviske selvglæde gerne foregøgler spiller en mere mindre rolle end alle andre steder i verden.

I romanen, som Berlingske gav fem stjerner i sin anmeldelse, viser Thomas Korsgaard med selvudleverende tydelighed, hvor uoverstigelig muren kan være for dem, der ikke bare vokser op uden penge, men også uden det store kørekort til det gode liv.

Korsgaard skriver med en imponerende lethed. Hans personer har altid flere facetter, og der er aldrig tale om entydigt gode eller dårlige mennesker, men i stedet om rigtige, troværdige mennesker, hvilket også ses i Korsgaards evne til at fortælle emotionelt komplekse historier med enkle, men overraskende effektive og subtile virkemidler.

Den gamle pris

De Gyldne Laurbær er en af de ældste, stadig eksisterende litteraturpriser, man som dansk forfatter kan komme i betragtning til. Den blev uddelt første gang i 1949.

Prisen er de danske boghandleres pris, og der stemmes ud fra følgende præmisser:

»Giv din stemme til en nulevende dansk forfatter, der i år har udsendt en skønlitterær bog, som efter din bedømmelse vil vinde en plads i litteraturen, og som fortjener al den påskønnelse og opmuntring, som vi boghandlere og medhjælpere gennem denne manifestation kan bidrage til. Prisen kan kun vindes én gang, og der kan således ikke stemmes på tidligere vindere.«

Med prisen følger en laurbærkrans, et diplom og et boggavekort.