Fem stjerner: Stjerneforfatter helt i front i jagten på »den store amerikanske roman«

AOK
Litteratur

Boganmeldelse: Jonathan Franzens evne til at fremmane et rigt nuanceret USA er i »Korsveje« noget ganske særligt, og dette placerer forfatteren i front blandt bidragydere til projektet »den store amerikanske roman« – blandt navne som Tom Wolfe, John Updike og Philip Roth.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jonathan Franzens nye bibeltykke roman med den mangetydige titel »Korsveje« er ikke ligefrem en bog skrevet til hurtige tider.

Det kræver tålmodighed at kaste sig ud i romanens omfattende og meget detaljerede redegørelser for konflikterne i en amerikansk menighed eller at følge de udpenslede skildringer af selvransagelser og moralske dilemmaer blandt familien Hildebrandts medlemmer.

Det er dog umagen værd at hengive sig til familiesagaens fortælletempo og episke bredde og fordybe sig i Franzens intenst indgående og detaljefyldte psykologiske portrætter.

Ikke mindst er det tidsbilledets rigt nuancerede USA-signalement, der gør Jonathan Franzens roman til noget ganske særligt, og som placerer forfatteren i front blandt bidragydere til projektet »den store amerikanske roman«, sammen med blandt andre Tom Wolfe, John Updike og Philip Roth eller måske Jonathan Safran Foer og Jennifer Egan.

The Hildebrandts

At de knap 600 sider i »Korsveje«, oversat med sikker hånd af Mich Vraa, kun er det første bind i en planlagt trilogi vil for en begejstret Franzen-læser være den gode nyhed.

Krøniken om familien Hildebrandt tager sin begyndelse i 1970ernes Illinois, hvor præsten Russ og hans hustru, Marion, lever med deres fire børn i lillebyen New Prospect. Racekonflikter, Vietnamkrigen, generationsmodsætninger og opbrud i livsformer kendetegner tiden og er med til at drive handlingen frem.

Russ Hildebrandt med den pacifistiske mennonitbaggrund (en særligt kristen menighed) og med billederne af Charlie Parker og Paul Robeson på sit kontor som bekendelser til den sorte kultur har dristige seksuelle fantasier om en voldsomt attraktiv enke i menigheden og er definitivt kørt træt i ægteskabet med den overvægtige Marion, der på sin side har en psykisk lidelse i bagagen og stadigvæk kan drømme om fortidens elsker, superbilsælgeren Scott Bradley.

Bogen »Korsveje« er en familiesaga med udspring i 1970erne af Jonathan Franzen, der spejler USAs åndelige og samfundsmæssige krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal..

Præsteparrets begavede teenagesøn, Perry, både ryger og sælger pot og er sikker på, at fortabelsen venter ham. Datteren, 18-årige Becky, er grebet af tidens antiautoritære ideer, forelsker sig i en sanger og guitarist og kredser om forestillingerne om det »gode«. Storebroren Clem svigter sin kæreste, undsiger farens pacifistiske idealer og melder sig som frivillig til Vietnamkrigen.

Familiesammenholdet slår for alvor revner, og hver især står romanens figurer ved en korsvej. Romanens titel, »Crossroads«, refererer nu ikke mindst til de mange trosretninger og kirkesamfund, der er en fængslende del af USA-billedet hos Jonathan Franzen. Som signalementet af et samfund med mange bud på den rette tro og med klar adresse til intolerancen formuleres et sted:

»Men hvem siger, at din far ved, hvad Gud vil tilgive? Jeg har været i den lutheranske kirke ovre i Dobbsville sammen med Estelle. Gode mennesker, der er kristne nok – der er mange måder at flå en kat på.«

Én bestemt scene står som et udråbstegn omtrent midtvejs i bogen. Under en sammenkomst for præster tager den fremmelige Perry, der er mødt frem på familien Hildebrandts vegne, kraftigt gløggpåvirket, diskussionen op med et par af troens repræsentanter og stiller spørgsmålet, om den uselviske godhed overhovedet findes?

Udskrabning af kraniet

Netop dette spørgsmål er på en måde selve kernen og brændstoffet i moralisten Jonatan Franzens familiesaga, der næsten som en kavalkade over den amerikanske litteraturs temaer spænder fra portrættet af lillebyen i Midtvesten over racekonfrontationer med Black Life Matters-motiver og besøget i Navajo-indianernes reservat til de let ironiske besøg i psykiaterens konsultation:

»Kontoret indeholdt to læderstole, hylder med opslagsværker, indrammede certifikater (Sophie Serafimides, MD) og et møbel med lave, dybe skuffer der var fulde af psykofarmaka. Det var som en moderniseret skriftestol, et ikke særlig effektivt isoleret sted hvor man kunne få udskrabet indersiden af kraniet og ikke betale med løfter om fremtidige Ave Mariaer, men med kontant afregning.«

»Korsveje« fører i mange retninger og langt omkring i det amerikanske samfund med familien Hildebrandts medlemmer som en slags vejvisere til de forskellige hjørner af en historie med brudflader og skilleveje. Med skiftene i synsvinkler bestemt af familiemedlemmerne tager Jonathan Franzens Amerika billedform. Udførligt, men også suggestivt og i de fleste passager både stærkt underholdende og informativt. Forfatterens midtvestlige New Prospect-samfund rykker tæt ind på livet af læseren.

Hvad trilogiens næste bind bringer familien Hildebrandt, er endnu uvist, men dele af den store historie kender vi allerede. Det gør ikke fortsættelsen af familiekrøniken mindre spændende.

Korsveje
Forfatter:
Jonathan Franzen. Oversættelse: Mich Vraa. Sider: 597. Pris: 300 kroner Forlag: Gyldendal.