En replik fik anmelderen til at hæve øjenbrynene i chok: Den slags plejer ikke at blive sagt af kvinder på min egen alder!

AOK
Litteratur
Anmeldelse

Boganmeldelse: Laura Ringos satirisk roman om nutidens højskoledanmark, »Grundtvig er død«, er en elegant »no bullshit«-roman, der begavet og poetisk undersøger magt, sex, hierarkier og hykleri.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

N.F.S. Grundtvig døde 2. september 1872, og det var forfatteren Laura Ringos ønske, at hendes anden voksenroman skulle udkomme på dagen præcis 149 år efter. Meget passende for en titel så højstemt Nietzsche-klingende som »Grundtvig er død«.

I begyndelsen er vi med hovedpersonen, Petra, til jobsamtale. Petra er 30 år gammel, året er 2019, over for hende sidder Frank, som er forstander på den højskole, Petra selv var elev på ti år tidligere med ham som lærer.

I mellemtiden har hun udgivet en bog, der er blevet læst af 200 mennesker, haft skrivekrise og fået en masse afslag fra Forfatterskolen. Nu håber hun på en ansættelse som lærer på skrivelinjen og viser sine håndflader, fordi hun har lært i en YouTube-video, at det får én til at virke som et ærligt menneske.

En handling, der virker noget overflødig, så snart læseren opdager, at Petra formentlig er det mest ærlige menneske, der nogensinde har sat sine ben på Nyord Højskole i Stege på Møn – en (fiktiv) boble for den kreative klasses intriger, lysår væk fra København.

Sexmanifest

Ansat bliver hun – sammen med fiktionens svar på Theis Ørntoft, den anerkendte økodigter Frej – selvom Frank mener, alle andre højskoler er indspiste i forhold til at hyre tidligere elever. Men det er noget andet med Petra, siger han.

Hun kommer hurtigt i bukserne på ham, den selvsamme mand, som ti år tidligere var notorisk kendt for at gå i seng med de unge kvinder, han underviste. Men den flotte, midaldrende nu forstander tilfredsstiller ikke, så hun skriver et sexmanifest; en instruerende liste over magteksperimenterende sexlege, som skal sikre, at hun får orgasmer, når de er sammen.

»Grundtvigs død« er en satirisk roman om nutidens højskoledanmark, men først og fremmest om magtforhold, og elegant på trods af et sprog, der, ligesom hovedpersonen, insisterer på at være »no bullshit« – med andre ord blottet for poesi.

I bogen »Gundtvig er død« vælter spørgsmål om etik, autoriteter, hierarkier, hylerier og kønsbias ind over læseren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gyldendal.

I ouverturen, til jobsamtalen, spørger Petra, om det er rigtigt, at de er holdt op med at synge fra Højskolesangbogen, og Frank bekræfter og begrunder med ordene »Grundtvig er død«. Og så bliver der ikke sagt mere om dén sag, selvom Petra har lyst til spørge, hvad han mener.

Man kan følge hendes undren. Højskolens opgave, skrev Ole Wivel engang i debatbogen »Højskolen til debat«, er at »udvikle et menneskes selvagtelse, retsindighed og frygtløshed«.

Går det an, at en mand kalder sig feminist og er forstander for en »moderne højskole«, selvom han praktiserer modstridende værdier, er patriark for alle pengene og for eksempel til et medarbejdermøde beordrer sin nye, kvindelige ansatte til ydmygt at sætte sig i vindueskarmen, fordi han plejer at sidde i den stol, hun lige har sat sig i?

Nietzsche anpriste »viljen til magt« som motivationen, der ligger til grund for al menneskelig adfærd. Måske lidt sort-hvidt, men vi kommer ikke udenom, at dét med magtforhold er dødinteressant. Især når de bliver kigget på af en forfatter med talent for at beskrive magtforhold, når de transformerer sig, fordeler vægt, smuldrer og skaber ulykker.

En flot fyr

Set i lyset af #Metoo-sagerne på Forfatterskolen og i Det Svenske Akademi er denne bog et usentimentalt værk, der hverken belærer eller dømmer, men stræber efter at gøre præcis det, kunst skal: Undersøge og diskutere og så overlade resten til dem, den henvender sig til.

»Mange kvinder kunne lave en metoo på Frank, hvis de ville«, siger den ældre lærer Bjarne, hvortil Petra svarer, at Frank er en flot fyr, og at hendes fornemmelse er, at hans elever frivilligt var gået i seng med ham.

En replik, som i hvert fald får denne anmelder til at hæve brynene af fortørnelse, eller måske mest af chok, fordi den slags udsagn plejer at komme fra mænd på Bjarnes alder – ikke kvinder på min egen.

Petra, som har en udtalt aversion mod allitterationer, men som bruger dem selv, får selv et forhold til en ti år yngre elev og bliver slutshamet. Spørgsmål om etik, autoriteter, hierarkier, hyklerier og kønsbias  vælter ind over læseren. Og hovedsageligt mellem linjerne. Elegant. God bog.

Grundtvig er død
Forfatter:
Laura Ringo. Forlag: Gyldendal. Sider: 268. Vejl. pris: 200 kroner